Hyötykoiran tehtävä on auttaa terveydentilansa vuoksi apua tarvitsevaa omistajaansa arkipäivän askareissa. Hyötykoiraksi koulutetaan omistajan oma koira, jonka tehtävät ovat omistajan tarpeisiin räätälöityjä. Mitä kaikkea hyötykoirat voisivat tehdä? Hyötykoira voidaan kouluttaa mihin tahansa tarkoitukseen omistajansa avuksi! Koulutus suunnitellaan aina yksilöllisesti koiran käyttäjän tarpeisiin sopivaksi. Suomen kuulo- ja tukikoirat ry auttaa koiranomistajia kouluttamaan omasta koirastaan henkilökohtaisen hyötykoiran, kuten kuulokoiran, diabeteskoiran tai muuhun tietynlaiseen tehtävään koulutetun tukikoiran.

Koira on muun muassa hyvä syy-seuraussuhteiden opettaja. Lapsi näkee itse, että jos koiraa kohtelee hyvin ja esimerkiksi silittää sitä, häntä heiluu.

Lapsen terapiakoira auttaa lasta ymmärtämään

Tukikoira on pitkäaikaissairaan avustaja. Koira voidaan esimerkiksi kouluttaa varoittamaan sairaskohtauksesta. Mervi Vastamäki kouluttaa Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:n tuella omaa koiraansa terapiakoiraksi vaikeavammaiselle pojalleen. Koiran tehtävä on toimia lapsen apuna vaikeissa siirtymätilanteissa, erityisesti auttaa liikkumisessa paikasta toiseen rauhoittamalla vallatonta lasta. Koira myös auttaa mallintamaan aikuisten antamia kehotuksia.

– Voin esimerkiksi pyytää koiraa ja hihnan toisessa päässä olevaa lasta odottamaan. Aluksi sana ei kertonut lapselle mitään, mutta se oli opetettu koiralle ja koira totteli. Sillä tavalla koiran toiminnasta tulee malli lapselle.

Yksi tärkeä osa koulutusta on ollut se, että koiralle on opetettu lapsen olevan kiva juttu.

– Koira on myös hyvä syy-seuraussuhteiden opettaja. Lapsi näkee itse, että jos koiraa kohtelee hyvin ja esimerkiksi silittää sitä, häntä heiluu. Jos koiraa repii turkista, se menee pois. Koiran kanssa toimiminen on myös palkinto lapselle. Esimerkiksi hänen mielestään kynsien leikkuu on ikävää, mutta kun se on tehty, hän saa palkintona antaa koiralle herkkuja, koska se on hänestä mukavaa. Aluksi lapsen oli vaikeaa silittää koiraa käsien tuntoyliherkkyyden vuoksi, mutta nykyisin hän hakeutuu itse silittämään koiraa.

Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:n koulutuksessa olevat koirat suorittavat omien työtehtäviensä koulutuksen lisäksi ympäristötestin, jossa testaaan koiran käyttäytymistä ja hallittavuutta yleisillä paikoilla. Sen hyväksymisen jälkeen koira saa käyttää tukikoiran merkkiä ja liikkua omistajansa kanssa kaikissa julkisissa tiloissa. Mervin koiran koulutus on jo hyvällä mallilla, mutta ympäristötestiä ei ole vielä tehty.

– Meidän kannaltamme koiralle tärkeitä taitoja on, että koira käyttäytyy hyvin joka paikassa ja tilanteessa. Sen pitäisi totella pienilläkin suullisilla kehotuksilla. Lapsen kanssa koiran on oltava rauhallinen ja anteeksiantavainen. Tällä koiralla on rautaiset hermot ja suuri sydän!

Tukikoira parantaa omistajan elämänlaatua

Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:ltä voi saada paitsi koulutuksellista tukea oman hyötykoiran kouluttamiseen. Yhdistyksellä on tällä hetkellä kuusi yhteistyökouluttajaa eri puolella Suomea – pohjoisin Rovaniemellä ja eteläisin Helsingissä. Mervi sai vinkin yhdistyksen koulutustuesta ystävältään, joka oli kuullut toiminnasta luennolla.

– Kyllä minua jännitti, että tuleeko tästä mitään vai onko tämä vain hyvä idea vailla toteuttamismahdollisuutta. Olen oivaltanut, kuinka tärkeää olisi tarttua niihin hetkiin, jolloin koira tarjoaa asioita, koska ne ovat parhaita oppimishetkiä.

Hyötykoirien ensisijainen tehtävä on olla omistajan apuna, mutta koirat myös tuovat omistajilleen myönteisiä kokemuksia ja tuntemuksia. Hyötykoira lisää tunnetta oman elämän hallinnasta ja parantaa siten omistajan elämänlaatua.

– On ollut ihana nähdä, kuinka paljon koirasta on lapselle iloa ja apua ja miten paljon se on tuonut sisältöä elämään.

Seuraavassa hyötykoirista kertovassa artikkelissa tutustumme kuulokoiraan.

Lisätietoja: koiratukena.fi (Suomen kuulo- ja tukikoirat ry)

Artikkelikuva: kuvituskuva, SporttiRakki
Muut kuvat: Mervi Vastamäki


MAINOS
Elisa Reunanen
Olen Elisa Reunanen, kielen oppimisen tutkija Turusta. Harrastan pelastuskoiratoimintaa ja olen ollut hälytysryhmässä vuodesta 2010, koiranohjaajana vuodesta 2014. Koirieni kanssa olen suorittanut pelastuskoirakokeita niin haussa, jäljellä kuin raunioilla. Ohjaan viikoittain pienryhmiä paikallisyhdistyksessämme. Pelastuskoiralajien lisäksi olen harrastanut ja kouluttanut monipuolisesti myös muuta hajutyöskentelyä erikoistuen tunnistusetsintään. Päivätyöni ohella koulutan tällä hetkellä tunnistusetsintää ja hajuerottelua Koirakoulu Vainuvoimassa Raisiossa.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän