Kun kuusivuotias Hertta saa yöllä epileptisen kohtauksen, tukikoira Pätkä hälyttää apua. Virallisen tukikoiran statuksen saavuttaneen Pätkän työ helpottaa koko perheen arkea. 

Hertan epileptiset kohtaukset tulevat pääsääntöisin öisin, ja niitä tulee viikoittain useita. Hertan äiti, Anna Laitila on joutunut olemaan vuosien ajan öisin jatkuvassa valmiustilassa ja omat yöunet ovat jääneet vähiin. Tilanne on koetellut koko perheen voimavaroja. 

– Kohtauksen aikana valvon, ettei Hertta satuta itseään eikä tukehdu mahdolliseen oksennukseensa. Kohtauksen pitkittyessä huolehdin lääkityksestä, Anna Laitila kertoo.

Maailmalta Laitilan korviin kantautunut tieto epileptikon tukikoirasta antoi toivoa myös turkulaisen perheen tilanteeseen. Laitila alkoi selvittää, olisiko tukikoiran kouluttaminen mahdollista myös Suomessa. Nyt kolmevuotias labradoodle Pätkä pitää huolen siitä, että Laitila saa nukkua yönsä, ja Hertta saa tarvittaessa apua. 

– Epileptisen kohtauksen alkaessa Pätkä painaa seinässä olevaa nappia, jonka ääneen herään, Laitila kertoo. 

Kolmevuotias labradoodle Pätkä on Suomen ensimmäinen virallisesti valmistunut epileptikon tukikoira. Kuva: Lehtikuva/Rita Larjava/Mageekuva

Haju käskee koiraa 

Pätkä hankittiin nimenomaan Hertan tukikoiraksi. Koirakoulu Vainuvoiman kouluttaja, Anna Loimaranta lupautui auttamaan.  

– Halusin tarttua haasteeseen. Olin kouluttanut aiemmin diabeetikon tukikoiria, ja sovelsin samaa periaatetta Pätkän kouluttamiseen. Pätkä koulutettiin tunnistamaan epileptisen kohtauksen aikana tallennettu haju, Loimaranta kertoo.

Lisäksi Pätkä opetettiin soittamaan kelloa. Lopulta nämä kaksi asiaa yhdistettiin. Haistaessaan epilepsian hajun Pätkä käy soittamassa kelloa. 

– Opitun asian saaminen käytäntöön oli työläämpi vaihe. Koulutusta jatkettiin niin kauan, että voitiin olla varmoja koiran varmasti heräävän yöllä hajuun.  

Tukikoirien tarve kasvaa  

Pätkän kouluttaminen aloitettiin omakustanteisesti, mutta koulutuksen edistyessä Laitila ja Pätkä hyväksyttiin mukaan Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:n asiakkaiksi. Yhdistyksen järjestösuunnittelija, Nina Frantsi iloitsee, että yhdistykseen on saatu mukaan uusia asiakasryhmiä. 

– Tarve asiakasryhmien laajentamiseen on tullut kentältä. Tukikoirien tarve on suurempi, mihin pystymme vastaamaan. Koulutus on asiakkaalle maksutonta, ja rahoitus toimintaan tulee pääasiassa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselta, Frantsi kertoo.

Yhdistyksellä on tänä vuonna koulutuksessa yhteensä 41 koirakkoa, joista 26 on tämän vuoden uusia asiakkaita. Pätkän lisäksi koulutuksessa on parhaillaan kolme muutakin epilepsiakoiraa. 

– Tukikoira edistää asiakkaiden yhdenvertaisuutta ja yhdenvertaista mahdollisuutta osallistua työelämään, opiskeluun ja vapaa-ajan toimintoihin. Yhdistyksen kautta valmistuvat kuulo- ja tukikoirat saavat virallisen hyötykoiran statuksen, oikeuden käyttää työliivejä ja niillä on lain suoma oikeus kulkea käyttäjänsä mukana kaikkialle.

Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:n kautta valmistuvat kuulo- ja tukikoirat saavat virallisen hyötykoiran statuksen, oikeuden käyttää työliivejä ja niillä on lain suoma oikeus kulkea käyttäjänsä mukana kaikkialle. Kuva: Lehtikuva/Rita Larjava/Mageekuva

Kuvat: Lehtikuva/Rita Larjava/Mageekuva

Lisätietoja

Suomen kuulo- ja tukikoirat ry: http://www.koiratukena.fi
Canine detection of volatile organic compounds unique to human epileptic seizure: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1525505020308702
Dogs demonstrate the existence of an epileptic seizure odour in humans: https://www.nature.com/articles/s41598-019-40721-4.pdf


MAINOS
SporttiRakki Toimitus
SporttiRakin toimitus kertoo, mitä koiraurheilumaailmassa tapahtuu juuri nyt.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän