Miten parin kilometrin lenkkiin saa kulumaan tunnin verran aikaa? Vastaus on, että hyvin, jos lenkkeily tapahtuu koirasi kanssa seikkailumielellä lähimaastossa. Oletko tarkkaillut ulkoillessa, miten paljon tarjolla on käteviä ilmaisia jumppalaitteita, joita koirasi (tai mikset sinäkin) voi hyödyntää?
Kuntosali ulkona
Hyvään alkuun pääsee jo sillä, että ulkoilee siirtymällä normaalireitiltä metsän puolelle. Seurataan polkuja tai poiketaan poluilta vähän sisemmälle pöpelikköön. Lisämotivaatiota seikkailulle saa ottamalla tehtäväksi pysähtyä esimerkiksi jokaisen vähän isomman kiven tai kaatuneen puunrungon luokse. Kun näitä alkaa varten vasten etsiä, voi yllättäen huomata, miten paljon näitä löytyy!
Kaatuneet puunrungot ja kivet
Kaatuneet puunrungot tarjoavat mahdollisuuksia monenlaisille kehonhallintaharjoituksille, koska puulajikkeesta riippuen ne ovat erilaisia. Löytyy ohuempaa runkoa, paksumpaa runkoa, runko voi olla tasainen tai röpelöinen. Kokeile, miten eri tavalla koirasi taiteilee kaatuneen männyn paksuhkolla rungolla verrattuna kapeampaan koivun runkoon.
Erilaista haastetta tasapainoilulle saa myös sillä, missä ja miten puunrunko on. Onko se maan tasalla, korkeammalla, onko se kaatunut tasaiselle vai rinteeseen. Variaatioita löytyy paljon. Mielenkiintoisia kokeiluja saa aikaiseksi myös, jos löytää kaatuneen puun, joka menee esimerkiksi puiden tai kivien välistä tai jos löytyy kaksi kaatunutta puuta vierekkäin.
Kiipeilykohteita etsiessä on kuitenkin hyvä huomioida muutama turvallisuusseikka. Märällä säällä puunrungot ja kivet ovat yllättävän liukkaita. Samoin jää on petollisen liukasta. Lisäksi on hyvä tarkistaa, millainen alusta kiipeilypaikassa on. Huomioi etenkin puunrungoissa olevat katkenneet oksat, samoin puunrunkojen alapuolella olevat mahdolliset risut, etenkin jos sellaisia törröttää pystyssä. Myös kaatuneiden puiden ylös kohoava juurakko kannattaa välttää sortumavaaran takia. Kaupunkioloissa ikäviä yllätyksiä voivat myös aiheuttaa mahdolliset lasinsirut tai muut terävät roskat, mutta toivottavasti näihin ei kukaan törmää.
Mitä puunrungoilla voi tehdä?
Puunrungoilla voi kiipeillä esimerkiksi nameja syöden seuraten valmista namijonoa tai sitten voi palkkailla rauhallisesti etenemisestä. Kehonhallintatehtävissä rauhallisuus ja maltti ovat valttia. Liiallinen vauhdikkuus usein kertoo siitä, että koira ei välttämättä ole vielä täysin sinut suorituksen kanssa. Toisaalta vauhti voi altistaa virheille, kuten lipsahteluille tai jopa kohteelta tippumisille.
Rungolla kävelyn lisäksi kääntymiset ovat hyviä harjoituksia. Näitä kannattaa tehdä molempiin suuntiin. Hyviä harjoituksia ovat myös erilaiset asennonvaihdot, kuten istu-maahan-istu tai maahan-seiso-maahan.
Harjoituksia voi tehdä myös maasta käsin. Tällöin voidaan kehittää takapään lihaksistoa tekemällä kyykkyharjoituksia laittamalla etujalat puunrungolle ja siitä sitten hallitusti istumaan menoja ja takaisin takajaloille seisomaan. Toinen hyvä harjoitus on tehdä sivuttaisaskellusta, jolloin koira steppaa etujalat puunrungolla ja takajalat maassa sekä oikealle että vasemmalle. Harjoituksen voi tehdä myös toisin eli takajalat puunrungolla ja etujalat maassa, mutta tällöin harjoitus kohdistuu enemmän etuosaan. Vastaavantyyppistä harjoitusta voi tehdä myös kannolla tai puupölkyllä, tällöin koira steppaa kohdetta ympäri.
Kivien kohdalla hyviä harjoituksia ovat etenkin kohteelle hyppääminen tai kiipeäminen. Koiralle voit näyttää, että tälle kivelle voisit mennä ja koira etsii sopivan reitin. Etenkin isommille kiville ei välttämättä voi suoraan hypätä, mutta takaa kiertämällä voi löytyä näppärämpi reitti. Yhtä hyvin voit kivien kohdalla harjoitella myös kohteen kiertämistä, aina ei siis ole pakko hypätä! Kiviä voi käyttää myös tukena, jolloin voi tehdä samanlaisia harjoituksia kuin puunrunkoa vasten: sivuttaisaskeleet, kyykyt, kurkottelut ylöspäin namin perässä tai mikä ettei voisi harjoitella myös takajalkojen asettamista kohteelle, jolloin koira peruuttaa kohti kiveä ja asettaa takajalat kivelle. Taitava koira voi myös peruuttaa itsensä kivelle.
Variaatioita todellakin on paljon. Jos teet kotona koirasi kanssa tasapainotyynyillä harjoituksia, voit aivan hyvin soveltaa niitä myös luonnossa. Ja kuten aina harjoitellessa, tarkkaile koiraasi ja pidä treenisessiot sopivan mittaisina. Väsyminen altistaa virheille ja virheellisille asennoille, liukastumisille tai tippumisille. Muutenkin on parempi pitää treeni hauskana ja kivana juttuna koiralle. Aika nopeasti nimittäin huomaat, että koirasi alkaa hakeutua lenkeillä kiville ja puunrungoille, koska kaikki tämmöinen tekeminen on sen mielestä niin hauskaa!
Muutakin kuin jumppailua?
Aina ei toki ole tarpeen tehdä kehonhallintaharjoituksia, vaan voit (ja kannattaakin) lähilenkkeillessä pitää välipäiviä jumppailun osalta. Tällöin voit vaikkapa tehdä nenänkäyttöharjoituksia etsimällä nameja erilaisilta pinnoilta ja alustoilta. Vaihtoehtoisesti voit piilottaa jonkun koiran lelun tai muun esineen. Jos mitään järkevää esinettä ei ole matkassa mukana, vähän käsissä hajustettu käpy toimii loistavana etsittävänä esineenä! Ja aina ei toki ole tarpeen virikkeistää pelkän virikkeistämisen ilosta. Koira varmasti nauttii, kun saa vain rauhassa nuuskutella omaan tahtiinsa lähimaastonsa hajuja ja toisten koirien viestejä. Mukavaa ja virikkeellistä lenkkeilyä kaikille!
Lähilenkkeilyn vinkkilista kootusti
Etsi erilaisia puunrunkoja (myös kannot ovat hyvät): paksut, ohuemmat, tasaisella, ylä-/alamäkeen:
- Kiipeily ja kääntymiset
- Asennonvaihtelut
- Sivuttaisaskeleet
- Kyykkyjumppa
- Taka-/etujalkojen tepastelut kannolla
Etsi erilaisia kiviä, myös kiveltä toiselle muodostavat reitit:
- Kiipeily
- Asennonvaihtelut
- Peruuttaminen kohti / nouseminen takaperin
Muuta mukavaa:
- Nenähommat esim. namietsintää, oman lelun etsintää, oman hajuisen kävyn etsintää
Lisäbonuksena
- Useamman koiran kanssa – oman vuoron odottamisen jaloa taitoa tulee harjoiteltua samalla
- Tee samat jutut myös itse: kiipeile kiville, taiteile puunrungoilla, tee kyykkyjä!
Videokooste
MAINOS