Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Nettipaneeli ti 4.5. klo 19 – Kansalliset palveluskoiralajit

04.05.2021 @ 19:00 - 20:30

Tiistai 4.5.2021 klo 19-20.30 – Kansalliset palveluskoiralajit

Kansalliset palveluskoiralajit -nettipaneelissa keskustellaan maastolajeista (haku, jälki, viesti, ek) tuomarien ja harrastajien silmin. Mukana keskustelemassa ovat Jani Heinilä, Reija Nieminen, Marja Uusitalo ja Tuuli Koski. Kuulijoilla on mahdollisuus lähettää kysymyksiään etukäteen sekä lähetyksen aikana. Etukäteiskysymyksille on avattu mahdollisuus SporttiRakin luentosivulla
Nettipaneeli on suorana videolähetyksessä käytävä paneelikeskustelu. Lähetys tehdään yhteistyössä Suomen Palveluskoiraliiton kanssa (Virkku-korttilaiset saavat SPKL:ltä oman ohjeistuksen lähetystä varten sähköpostitse). SporttiRakin jäsenillä on vapaa pääsy lähetykseen kuten muihinkin nettiluentoihimme.

Keskustelijoiden esittelyt

 

Jani Heinilä

Olen Jani Heinilä Tervakoskelta. Palveluskoiraharrastaminen alkoi vuonna 1991 kansallisten lajien parissa. Kaikkia kansallisia lajeja on harrastettu ja jopa sellaisia mitä ei enää ole (yleiskoe). Viidellä eri rodulla on kokeissa käyty, joten aika sekakäyttäjäksi voi tituleerata. Viimeisin koira mn Hilma varmaan valioituu kolmannessa lajissa (EK) ensi kesänä 😊

Tuomaroinnit tuli mukaan vuonna 1999 jäljen ja viestin osalta. Pohjoismaisissa mestaruuskilpailuissa (NOM) olen ollut mukana useamman kerran joukkueenjohtajana ja tuomaroimassakin.

Kouluttaminen on nyt lähinnä perheen koirien parissa sekä oman treeniryhmän ja seuran sisällä tapahtuvaa. Tosin vuodet ovat tuoneet verkoston ihmisiä, joiden kanssa tulee säännöllisen epäsäännöllisesti treenattua ja vaihdettu ajatuksia.

Koiran kanssa harrastamisen pitää olla hauskaa ja nautinnollista molempien osalta. Tuomarointeihin pätee osittain samat säännöt. Sääntökirja sanelee pisteet, mutta kunnioittava ja kannustava voi kuitenkin aina olla. Kaikkea ei ole vielä keksitty, joten “kokeilevan” keittiön mallilla mennään kouluttamisen suhteen eli mieli on avoin. Koirasta kyllä näkee milloin mennään oikeaan suuntaan ja mikä ei johda mihinkään. Arkea koiran kanssa pidän elämänkouluna, joka opettaa koira koiralta jotain uutta kulmaa asioihin.

Kuva: SporttiRakki


Reija Nieminen

Olen Reija Nieminen, koirankouluttaja ja ammattivalmentaja. Olen kilpaillut koirieni kanssa vuodesta 1999. Asun Keravalla.

Olen kiertänyt eri puolella Suomea kouluttamassa henkilöetsintää ja tottelevaisuutta vuodesta 2007. Autan koiraharrastajia ja -omistajia palvelus- ja pelastuskoirien koulutuksessa, sekä koti- ja seurakoirien arkitottelevaisuuden parantamisessa.

Koulutustekniikkani ovat positiivisia ja ne perustuvat koiran omaan halukkuuteen ja aktiivisuuteen (operantti ja klassinen ehdollistuminen). Tavoitteeni on kouluttaa energinen, voimakas, keskittynyt, iloinen ja innokas kilpailukoira. Arjessa tavoitteeni on luotettava, heti kutsusta luokse saapuva koira, joka osaa kulkea vierellä halutessani ja joka osaa odottaa ruokaansa, oven avausta, autosta tuloa, jne. Koira on arjessa sellainen iloinen ja luottavainen, rauhallista puhetta ymmärtävä elämänkumppani.

Valmentamisen tapani on läsnä oleva; emme vain suorita harjoitusohjelmaa, vaan pysähdymme ja harjoittelemme sitä, mitä koira juuri nyt eniten tarvitsee. Tavoitteeni on, että ihmiset lähtevät koulutuksista voimaantuneina kotiin, hyvällä fiiliksellä – vaikka olisi ollut haastava päivä. Yrittäminen ja erehtyminen on sallittua ja toivottavaa, sillä se on tehokas tapa oppia. Valmennuksessa tavoitteena ovat tunnetaidot ja koiran innokas asennoituminen. Ne ovat prioriteettilistalla ensimmäisinä, jotta koira oppii ja nauttii tekemisestään.

Kuva: Roosa Tanhuanpää


Marja Uusitalo

Olen hakuharrastaja ja palveluskoirakokeiden ylituomari (haku) Järvenpäästä. Hakuharrastuksen aloitin vuonna 2008 ja siitä lähtien haku on ollut päälajini kaikkien koirieni kanssa. Olen kilpaillut omien koirieni kanssa hakukokeissa vuodesta 2009 ja olen saavuttanut mm. kolme hollanninpaimenkoirien rotumestaruutta. Tällä hetkellä pääasiallisena treeni- ja kisakaverinani toimii reilu 7-vuotias lyhytkarvainen hollanninpaimenkoira-narttu Pihka (Kare-saran Ai’ka Pommi), jonka kanssa kisataan haun 3-luokassa ja tavoitellaan käyttövalion titteliä. 

Omien koirien koulutusten lisäksi olen vetänyt omaa hakuryhmää vuodesta 2010 lähtien ja kierrän vuosittain vetämässä erimittaisia hakukoulutuksia eri puolilla Suomea. Olen käynyt matkan varrella useissa erilaisissa seminaareissa ja koulutuksissa ja haenkin koko ajan lisää työvälineitä itselleni Suomen huippu-hakukouluttajilta. Olen myös kouluttautunut hakutuomariksi ja olen toiminut tuomaritehtävissä kesäkuusta 2015 lähtien. Tähän mennessä olen arvostellut kaksissa PK SM –kisoissa; vuonna 2018 arvostelin hakukoirien tottelevaisuutta sekä henkilöetsinnän ja vuoden 2019 kisoissa arvostelin jälkikoirien tottelevaisuuden sekä jälki- ja hakukoirien esineruutusuoritukset.

Hakusuorituksessa arvostan viivasuoran piston sijasta määrätietoista ja halukasta työskentelyä. Pyrin pitämään huolen siitä, että koiran motivaatio etsiä maalimiehiä olisi aina mahdollisimman korkea. Annan koiran tehdä töitä nenäänsä, tuulta ja maastoa ”hyväksikäyttäen” ja pyrin itse pistotuksella huolehtimaan siitä, että alue tulee tarkistettua riittävän huolellisesti. 

Kuva: Asko Sydänoja


Tuuli Koski

Viihdyn metsässä koirieni kanssa ja metsä on minulle jotenkin rauhoittava ja levollinen paikka. Lähes pyhä. Maastolajit (haku, jälki, etsintä ja viesti) ovat olleet minulle itsestään selvä koiraharrastuksen muoto. Olen harrastanut niitä kaikkia ja kilpaillut muissa paitsi viestissä. Koulutuksessa parhaita hetkiä ovat ne, kun koira oivaltaa, miten se voi käyttää luontaisia ominaisuuksiaan ja nauttii tekemisestään. 

Koiran ja ohjaajan pitää toimia työparina kaikissa maastolajeissa ja keskinäinen luottamus ja yhteistyö pitää olla kunnossa. Itsenäisen, omista kyvyistään varman koiran, joka haluaa tehdä töitä metsässä ohjaajansa kanssa, kouluttaminen on minulla tavoitteena. Jokainen koulutuskerta on minulle arvokas ja ainutlaatuinen. Jokaisella kerralla opin jotain koirastani ja itsestäni.

Tällä hetkellä minulla on 7,5-vuotias pitkäkarvainen collie Sasu, jolla olen kilpaillut haussa, jäljellä ja etsinnässä. Toisena koirana on vähän yli vuoden vanha metsästyslinjainen labradorinarttu Lumo, jonka kanssa olemme pikkuhiljaa aloitelleet haku- ja jälkijuttuja.

 

Kuva: Panu Pälviä

Näin pääset lähetykseen!

  1. Mikäli et ole vielä jäsen, liity ensin jäseneksi! Nettiluennoille on pääsy vain jäsenillä ja ne ovat jäsenille ilmaisia.
  2. Pääset luennolle mukaan suoraan SporttiRakin etusivulta tapahtuman aloitusajankohtana, kunhan olet kirjautunut jäsentunnuksillasi sisään. Jäsenyytesi tulee vain olla voimassa eikä sinun tarvitse ilmoittautua erikseen.
  3. Mikäli et ehdi suoraan lähetykseen mukaan, voit katsoa luennon jälkikäteen jäsenten luentoarkistosta, jonne se ilmestyy automaattisesti heti luennon jälkeen.

Liity jäseneksi!


SporttiRakin nettiluennot
SporttiRakin järjestämille nettiluennoille voit osallistua suoraan kotisohvalta käsin. Et tarvitse osallistumiseen muuta kuin pääsyn nettiin. Luennoitsijoina toimivat oman alansa huippuammattilaiset ja luentoja järjestetään 2 krt kuussa. Luennoille pääsy on vain jäsenille, jotka näkevät ne veloituksetta – myös tallenteina jälkikäteen jäsenten luentoarkistosta. Suorassa lähetyksessä luennoitsijalta on mahdollisuus kysyä live chatin kautta myös lisäkysymyksiä. 

Tarkemmat tiedot

Päivämäärä:
04.05.2021
Aika:
19:00 - 20:30
Tapahtumaluokka:

Järjestäjä

SporttiRakki
Sähköposti
toimitus@sporttirakki.fi
View Järjestäjä Website