Agilityssa yleinen kontaktien suoritustapa on 2on-2off-pysäytyskontaktit, joissa koira pysähtyy esteen päätyyn etujalat maahan ja takajalat jää esteelle. Opetustapoja on monia, mutta tässä on esiteltynä yksi vaihtoehto.

Kuulin ensimmäistä kertaa useampi vuosi sitten ulkomaalaisen agilitygurun Silvia Trkmanin koulutuksessa tavasta, jossa koiralle opetettiin tempun kautta laatikolle 2on-2off-asento pysäytyskontakteja varten. Kutsumani “laatikkotempun” kautta voi opettaa koiralle kotona oikean toiminnon, jonka yhdistää kontaktiesteelle. Käyntikerrat kentällä on joskus rajalliset ja estettä harvemman kotoa löytyy, joten tämä on oiva tapa tehdä kotiläksyjä. Temppu vaatii myös kropan hallintaa ja takajalkojen tiedostamista, joten alkuun voi olla myös isompi ja korkeampi kohde. Laatikkotemppua voit myös harjoitella pennun kanssa.

Tiivistettynä 2on-2off-opetus

  1. Opetetaan koiralle temppuna takajalat laatikolle.
  2. Lisätään laatikolle etäisyyttä/vauhtia/ohjaajan sijaintia.
  3. Mahdollinen etupalkka esitellään laatikon kanssa.
  4. Ketjutetaan toiminto esimerkiksi puun kierto ja 2on-2off-laatikolle juosten (ja vauhtia lisää).
  5. Yhdistetään kontaktiesteelle, joko samaa toimintoa tarjoten (kun koira osaa liikkeestä hakeutua laatikollekin) tai muutamasti laatikko esteen päätyyn.
  6. Aluksi keskitytään vain puomin alastuloon – edetään maasta kontaktipinnalle menosta siihen, että koira tekee metri metriltä pidemmän pätkän alasmenoa kontaktipinnalle.
  7. Kun koira kestää häiriöt kontaktiesteellä 2on-2offissa ja kokonainen alasmeno sujuu, aletaan tehdä estettä kokonaisenakin.

Laatikon opettaminen

Laatikon opettamisessa käytän naksutinta apuna tai sitten vahvistesanaa “jes”. Tuodaan laatikko esille ja alkuun palkataan kaikki toiminnot sitä kohtaan. Katse, askeleet, koskeminen, päälle nousu tassu kerrallaan jne. Jos koira ei meinannut tarjota, helpotin harjoitusta sillä, että laitoin ensimmäisellä kerralla namin laatikon päälle. Seuraavalla kerralla näytin vain kädellä taputtaen kohtaa, missä nami oli edellisellä kerralla. Palkat annoin alussa laatikon päälle (koiran ollessa seisomassa etujaloilla laatikon päällä). Älä jää kuitenkaan kiinni apuihin. Aluksi ideana oli saada tassu tai kaksi laatikon päälle, myöhemmin kaikki tassut.

Seuraavaksi aloin naksuttelemaan sitä, että koira laskee tassun tai kaksi laatikolta alas eli takajalat jäävät laatikon päälle. Palkkaa nopeasti tassujen väliin 1-3 namia (jos koira on vinossa, laita namit siihen mihin suuntaan haluaisit koiran olevan). Vikan namin heitin eteenpäin ja sanoen vapautussanan “tule” tms. Usein kysytään myös, voiko koiran ohjata namilla siihen. Namia seuratessa koira keskittyy yleensä vain namiin, eikä siihen, mitä on tekemässä. Tarkoitus on, että koira keksii itse mitä sen on tehtävä ja milloin sen täytyy pysähtyä. Kontakteilla näkee myös sitä, että koira tietää pysähtyä silloin kun ohjaaja pysähtyy ja on riippuvainen ohjaajan avuista. Vaikeammin motivoitava koira ajattelee myös naksutinkoulutuksen tavoin opetettuna, että se omalla toiminnallaan saa ohjaajan palkkaamaan – ei toisinpäin. 😉

Sijainnin, vauhdin ja palkan muutokset

Kun koira osaa 2on-2off-asennon vaihdellaan ohjaajan sijaintia, tullaan laatikolle kierrosta, hetsataan sitä laatikolle menoon, harjoitellaan etupalkkaa (2-4 m edessä). Voitte kävellä/juosta yhdessä laatikolle, voit kutsua koiran edelläpäin ollen tai lähettää takana ollessa. Etupalkan kanssa on oltava tarkkana, ettei sinne saa lähteä ilman lupaa ja koira palkataan aina ensin 2on-2off-asentoon 1-3 kertaa. Ensimmäisillä kerroilla avustaja vahtimaan palkkaa (poimii tai peittää, jos koira tulee ilman lupaa, koiraa ei kielletä), ohjaaja itse ehtii peittää namin tai koira on alkuun kytkettynä. Etupalkkaa voi tarvita apuna, jos koira ei irtoa ohjaajan ollessa takana 2on-2off-asentoon.

Videoesimerkit

Laatikon opetus ja yhdistäminen esteelle

Video 1: Ensimmäiset treenimme näytti tältä. Tässä autan myös omalla sijainnilla ja palkaten laatikon päälle. Aktiivisemman ja tarjoavan pennun kanssa ilman apuja vain naksutellen, video.

Video 2: Laatikon kanssa ohjaajan liike

Video 3: Agilityesteelle tempun yhdistämistä. Muita videoita: alastulo maassa & vauhtiharjoitus

Jos aihe jäi vielä kiinnostamaan täältä omasta blogistani löytyy lisää vinkkejä! 🙂

Artikkelikuva: Sanna Lehtoaro


MAINOS
Kirjoittajana espoolainen 25-vuotias Tiia Hämäläinen, jonka koirista kaksi ovat tottelevaisuusvalioita ja kaksi kisanneet agilityn kuninkuusluokassa. Koiraharrastuksissa päälajeina agility ja tottelevaisuus, vaikka lajikirjoa löytyy enemmänkin. Koiratähtinä nuorisoa bordercollie Gava (BH RTK1 AG2 Ravlundha Lady s.-14) ja tolleri Nova (Siipiveikon Vahva Vainu s.-15, asuu vanhemmilla), välillä seniorikastista bc Ruuti (FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH AG3 Serica's Bamir s.08).

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän