Kaikki koirat hyötyvät hieronnasta. Hieronnan ansiosta aineenvaihdunta vilkastuu, imuneste- ja verenkierto tehostuu, kuona-aineiden poistuminen nopeutuu, kipu helpottaa ja lihasten elastisuus lisääntyy. Hieronnalla on myös hermostoa tasapainottava vaikutus. Edellä mainittujen vaikutusten ansiosta koiran voi hyvin sekä fyysisesti että psyykkisesti! Hyvän olon tuntemus on edellytys, että koira mm. lähtee mielellään lenkille, innostuu treeneissä sekä jaksaa tehdä töitä. Hieronta sopii kaikenikäisille koirille, hierontaotteet mukautetaan koiran ikä huomioiden ts. nuorta, kasvavaa koiraa ei hierota kuten aikuista aktiivikäytössä olevaa.

Oikea lihashuolto sekä helpottaa koiran oloa, urheilusuorituksia että mieltä.

Hieronta ei vain hoida vaan myös ennaltaehkäisee vammoja.

Miten hieronta edesauttaa?

Aktiivisessa harrastus-/työkäytössä olevilla koirilla hieronta lisää lihasten elastisuutta ja venyvyyttä, millä on ennaltaehkäisevä vaikutus loukkaantumisilta kuten venähdyksiltä ja revähdyksiltä. Koirat pystyvät entistä parempiin suorituksiin, palautuminen nopeutuu ja työvuosien määrä lisääntyy.

Agilityssä hieronnan hyödyt näkyvät nopeutuneina aikoina ja puhtaina ratoina. Koiran hyppytekniikka on hyvä, se ei tiputtele rimoja ja keppien pujottelu onnistuu ketterästi. Myös koordinaatio ja tasapaino ovat parempia esim. puomilla.

Toko-/rallytoko-/pk-koirilla hieronnan avulla saadaan mm. puhtaampia liikkeitä, koiran on helpompi mennä makuulle tai lähteä liikkeelle, seuraaminen on vaivatonta, lihaksisto pysyy tasapainoisena ja hypyt onnistuvat. Koira nauttii muutenkin tekemisestä.

Metsästyskoirilla hieronnan hyödyt tulevat esiin koiran hyvänä jaksamisena vaihtelevissa maastoissa, loukkaantumisilta välttymisenä (venähdykset yleisiä liukkailla pinnoilla) ja suorituksesta palautumisena pitkän työpäivän jälkeen. Lisäksi lintukoirilla seisominen on helpompaa hieronnan vaikutuksesta eikä staattinen rasitus kipeytä lihaksia yhtä helposti. Myös linnun ja riistan ylösajaminen on sujuvaa maastosta riippumatta.

Näyttelykoirilla turkin laatu paranee hieronnan vaikutuksesta; karva kiiltää, on hyvälaatuista ja tummien värien, kuten ruskea ja musta, pigmentti syvenee entisestään. Lisäksi koira liikkuu kauniisti, askelpituus pitenee ja koira seisoo ryhdikkäästi nauttien esiintymisestä. Nuorilla koirilla hieronta on myös hyvä tapa totuttaa vieraan ihmisen kosketukseen, uroksilla varsinkin ”henkilökohtaisiin paikkoihin” ennen näyttelyihin menoa. Totuttelu kannattaa aloittaa heti pentuna. Usein onkin niin, että vanhemman koiran tullessa hierontaan, mukaan otetaan juniori tutustumaan ja lopuksi tunnustellaan käsin läpi lyhyen ajan.

Harrastuslajeihin luen myös kotikoirat. Niiden kohdalla kuulee usein sanottavan, että kun ei niiden kanssa harrasteta mitään, ei niillä voi olla ongelmia. Tämä ”luulo” on väärin. Kotikoirilla on yhtä lailla kireitä lihaksia, hidastunutta aineenvaihduntaa jne. Niillä voi olla myös nivelrikkoa tai muutoksia selkärangan alueella, mitkä aiheuttavat kipua liikkumisessa ja sen myötä muutoksia mielialassa. Hieronnalla saadaan kotikoirat ”vuosia nuoremmiksi”, jolloin lenkkeily ja omistajan kanssa touhuaminen innostavat koiraa eikä sohva vedä puoleensa.


MAINOS
Koira- ja hevoshieroja vuodesta 2006. Täydennyskoulutuksena mm. O.T.E.-fasciakäsittely, eläinrefleksologia, koirien jäsenkorjaus ja laserterapiahoidot

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän