Heippa kaikki! Tervetuloa meidäkin puolestamme SporttiRakkiin! Tulen toimimaan yhtenä palvelun bloggaajista ja odotankin tulevaa jo innolla.

Olen Katariina Salo (ihan vaan Kata), kolmekymppinen koiraharrastaja ja retkeilyintoilija Hämeestä. Harrastelukaverinani toimii siperianhusky Enne sekä varsinaisena harrastuskoiranani australianpaimenkoira Lysti. Entsun kanssa kisataan tällä hetkellä agilityssä ja rally-tokossa motoilla “kunhan koiralla on kivaa” ja “tavoitteena saada tuomari ja yleisö hymyilemään”. Näiden lajien lisäksi Enne käy vetolenkeillä, harrastaa kotioloissa nose workia, jäljestelee omaksi iloksi ja on sen kanssa toko-kokeissakin käyty. Tärkeintä Enteen kanssa on kuitenkin hauskanpito ja se, että koira nauttii tekemisestä (vaikkei se teknisesti ihan nappiin menisikään).

“Tavoitteena saada tuomari ja yleisö hymyilemään.”

Lystin kanssa harrastetaan vähän tavoitteellisemmin. Päälajina Lystillä on tällä hetkellä pk-jälki, lisäksi sillä on vahva toko-tausta, sen kanssa on aloiteltu hakua etsintäkokeet silmissä siintäen, agilitystä ollaan tehty perusteita ja olenpa uskaltautunut Lystin kanssa hiihtämäänkin. Tällä hetkellä Lystin tavoitteena on PK-SM:t elokuussa, joten treenien suunta elokuuhun asti onkin jossain määrin kiveen hakattu – jälkeä, tottista ja esineruutua mahtuu viikkoihimme varsin mukavasti.

Päälajina Lystillä on tällä hetkellä pk-jälki, lisäksi sillä on vahva toko-tausta.


Lysti jälkikoirana & yhteistyön hiomista SM:iin

Täällä SporttiRakissa tulenkin kirjoittelemaan todennäköisesti aikalailla keskittyen nimenomaan jälkitreeneihimme (ja toki myös kokeita ajatellen esineruutu- ja tottistreenejämme kirjannen tännekin). Aihe itsessään sopii minulle enemmän kuin nenä päähän, sillä olen menettänyt jäljelle (tai oikeastaan ylipäätään kaikelle halutulle nenätyöskentelyllä) sydämeni aikalailla kokonaan. Jälkiharrastushistoriani ei tokikaan ole kovin pitkä, mutta kahden hyvin erilaisen koiran kanssa olen joutunut aika syviin vesiin lajia ajatellen. Toisena ääripäänä Enne, joka ei osannut minulle seitsenkuisena tullessaan käyttää nenäänsä yhtään ja jolle sai opettaa kädestä pitäen jäljestyksen perusajatuksen. Toisessa päässä Lysti, luontainen ja todella työorientoitunut jäljestäjä, jonka tekeminen jäljellä on paikoitellen ollut ohjaajalle jopa melkoisen päätä huimaavaa.

Jo Lystin tuloa suunnitellessani haaveissani oli saada jälkikoira. Kokemukset lajista rajoittuivat perheeni kotikotona olleen koiran harrastelutreeneissä mukanaoloon, mutta jostain syystä palo jäljelle oli kuitenkin olemassa jo ennen Lystin tuloa – vaikka toisaalta, niin oli kyllä jonkinasteinen palo moneen muuhunkin lajiin. 😉 Koskaan en kuitenkaan osannut odottaa, että ihan oikeasti käsissäni on tässä vaiheessa koira, jonka kanssa lähden SM-kisoihin. Koira, jonka kanssa voin huoleti kulkea kokeessa 10 metrin liinan päässä näkemättä koiraa keppien luovutuksia lukuunottamatta kertaakaan ensimmäisen ja viimeisen sadan metrin jälkeen hirveästä risukosta johtuen ja koiran, jonka palo lajiin on vähintään yhtä suuri kuin omani. Kyllähän tällainen koira haaveissa oli, mutta ehkä sitten vuosien päästä, kun olisin ensin itse muutamalla koiralla kahlannut lajia läpi, hakannut päätäni seinään ja aloittanut pariin kertaan uudelleen alusta koko touhun.

Lysti rakastaa kaikkea yhdessä tekemistä, mutta huomaan selvästi sen nauttivan eniten Oikeista Töistä. Se tykkää tehdä tokoa ja temppuilla, mutta sen asenne jäljellä, haussa ja vaikkapa paimentaessa on aivan erilainen kuin esimerkiksi toko-kentällä. Toko on Lystille temppuja, jotka se suorittaa pyynnöstäni. Jälki on sille tehtävä, joka sen täytyy itse selvittää, ilman apua ja ohjeita. Jälkikoirana Lysti sopiikin omaan käteeni loistavasti: se on aktiivinen ja innokas, mutta samalla itsenäinen ja itsevarma. Itselleni jäljellä onkin ollut haastavaa oppia se tärkein tehtäväni – pysyä poissa Lystin tieltä ja antaa sille tilaa ja aikaa selvittää haastavat kohdat ja tilanteet sekä pysyä hiljaa. Paljon on vielä opittavaa (ohjaajalla huomattavasti enemmän kuin koiralla), mutta nautin jokaisesta yhteisestä oppitunnistamme! Tervetuloa seuraamaan matkaamme harrastuksen parissa!


MAINOS
Olen Katariina Salo ("Kata") Hämeestä. Koiraharrastukseni aloitin lähes 20 vuotta sitten ja harrastuskavereinani ovat tällä hetkellä reilu 8-vuotias siperianhusky Enne (REK2, toko avo3, agility maksi 2, 2 x rallytoko ALOHYV) sekä pian 4-vuotias australianpaimenkoira Lysti (PAJÄ3 1-tulos x 2, TK1, TK2, TK3, EVL1 x 1). Enne treenaa omaksi iloksemme agilityä ja rallya. Lystin päälajina on tällä hetkellä PK-jälki, jonka tiimoilta tavoitteenamme on SM-kisat elokuussa. Säiden salliessa vetotreenit kuuluvat kummankin koiran arkeen, ja lisäksi puuhastelemme milloin nose workin, henkilöhaun, tarkkuusetsinnän tai vaikkapa frisbeen heiton parissa. Varsinaisten koiraharrastusten lisäksi intohimonani on retkeily koirien kanssa.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän