Koiratanssi on luovaa tottelevaisuutta, jossa koira ja ohjaaja suorittavat musiikin tahtiin itse suunnitellun ohjelmakokonaisuuden. Koiratanssissa on kaksi lajia: freestyle eli vapaatanssi ja heelwork to music eli seuraaminen musiikin tahtiin. Koiratanssissa upea kokonaisuus saadaan aikaan koiran ja ohjaajan mutkattomalla yhteistyöllä, musiikin tulkinnalla ja sujuvalla koreografialla, jossa koiran ja ohjaajan liikkeet nivoutuvat saumattomasti yhteen.

Vaikka lajin nimenä onkin koiratanssi, ei ohjaajalta vaadita varsinaista tanssiosaamista, vaan kahdella vasemmallakin jalalla voi astella kehään. Tärkeintä on kyky heittäytyä musiikin vietäväksi ja tuoda juuri oman koiran ominaisuudet ja taidot parhaalla mahdollisella tavalla esiin. Siksi laji sopiikin kaikenlaisille koirakoille!

FREESTYLESSÄ OHJELMA KESTÄÄ 4 MINUUTTIA, JA SIINÄ VOI KOIRALLE TULLA YLI 100 KÄSKYÄ, JOTKA SEN PITÄÄ SUORITTAA JUURI OIKEASSA KOHDASSA MUSIIKKIA.

Eri lajit: freestyle & heelwork to music

Freestylessä on ohjaajalla lupa päästää luovuus valloilleen. Ohjelmassa voi käyttää lähes mitä tahansa liikkeitä, mitä koiralleen on vaan keksinyt opettaa. Vaikka varsinaisesti kiellettyjä liikkeitä ei Suomessa ole listattu, pudottavat vaaralliset tai koiraa vahingoittavat liikkeet pisteitä kilpailusuorituksessa, samoin liiallinen seuraaminen (yli 25 % ohjelmasta). Freestylen haaste on sen monipuolisuus. Ohjelma saa maksimissaan kestää neljä minuuttia, ja sen aikana voi koiralle tulla yli sata käskyä, jotka sen pitäisi suorittaa juuri ajallaan, jotta liikkeet osuvat suunniteltuun musiikin kohtaan.

Heelwork to music, lyhyemmin HTM, koostuu kymmenestä erilaisesta seuraamisasennosta eli positiosta. Tämä laji sopii ohjaajalle, joka haluaa tuoda omaa luovuuttaan esiin, mutta ei haluaisi keksiä aivan kaikkia liikkeitä itse. Hyvässä HTM-ohjelmassa positiot esitetään monipuolisesti erilaisia tempoja ja suuntia käyttäen. Erilaisia freestyle-temppuja saa käyttää positionvaihdoissa, mutta niitä ei saa olla liikaa (yli 25 % ohjelmasta), sillä pääpaino on aina kauniissa seuraamisessa.

REKVISIITTA EI SAA OLLA KEHÄSSÄ VAIN KORISTEENA, VAAN SEN TULEE TUKEA TEEMAA JA AUTTAA TUOMAAN KOIRAN TAITOJA PAREMMIN ESIIN.

Rekvisiitan käyttö

Molemmissa lajeissa on sallittua käyttää teemaan tai musiikkiin sopivaa rekvisiittaa, jonka avulla saadaan tehtyä monipuolisemmin liikkeitä. Muista kuitenkin, että rekvisiitta ei saa olla vain koristeena kehässä, vaan sitä tulee myös hyödyntää ohjelmassa. Rekvisiitan ei ole suotavaa nousta isoimpaan rooliin kehässä, vaan sen tarkoituksena on tukea ohjaajan valitsemaa teemaa ja auttaa tuomaan koiran taitoja paremmin esiin.

 

Yleisöystävällisyyttä ja yksilöllisiä suorituksia

Koiratanssi on äärimmäisen yleisöystävällinen laji, sillä kahta samanlaista esitystä ei ole. Vaikka useampi koirakko olisi valinnut saman musiikin, antaa jokaisen oma tyyli yksilöllisen leiman suorituksiin. Myös koirien rotu, koko, ikä ja tempperamentti tuovat eroja siihen, minkälaisia liikkeitä niille on opetettu. Ison ja hitaamman koiran fysiikka tuo esteitä esim. lennokkaille hypyille tai takajaloilla seisomiselle, mutta sellaisen voi opettaa vaikka taitavaksi nostelemaan jalkoja käskystä tai tekemään itsenäisiä päänkääntöjä samanaikaisesti ohjaajan liikkeen kanssa. Pieni ja ketterä koira taas voi olla erinomainen ohjaajan ympärillä tehtävissä liikkeissä, kuten esimerkiksi jalkojen alta ryömimisissä, käsien välistä hyppimisissä tai vaikka ohjaajan selän päällä pyörimisissä. Tärkeintä on tuntea oma koira ja sen mahdolliset fyysiset rajoitteet ja valita opetettavat liikkeet niiden mukaan.


MAINOS
Koiratanssin ylituomari ja koulutusohjaaja. Harrastanut lajia vuodesta 2005. Koiratanssikilpailuista saavutuksina mm. SM-1 vuosilta 2014, 2015 ja 2016, MM-joukkuehopea 2014, PM-yksilöpronssi 2014, PM-joukkuekultaa 2014 ja 2015, PM-joukkuehopeaa 2016.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän