‘Urheilija ei tervettä päivää näe’ on tuttu sanonta meille kaikille. Ikävä kyllä tämä pitää paikkansa hyvin usein, ellei aina, myös koiraurheilun puolella. Erityisesti tämä koskee huippu-urheilijakoiria. Koiraurheilualan nopea kasvu ja lisääntynyt tarve tietäjille myös eläinlääkinnän puolella on tänä päivänä selvää. Ihmispuolelta tutut urheilulääkärit ovat rantautumassa myös koiraurheilumaailmaan, ja aihe on huomioitu kansainvälisissä eläinlääketieteen kongresseissa.

urheilukoiran ortopedian tavoitteina ovat oikea diagnoosi ja siihen oikea hoito, aikainen paluu toimintaan ja vaurioiden ennaltaehkäisy.

Urheilukoiralääketiede sisältää monia lääketieteen aloja

Urheilukoiria hoidettaessa tavoitteena on suorituskyvyn palauttaminen vauriota edeltävään tilaan tai jopa paremmaksi.

Urheilukoiralääketiede (Canine Sports Medicine) sisältää monia osa-alueita, jotka kaikki yhdessä tähtäävät urheilukoiran terveyden ja suorituskyvyn palauttamiseen, ylläpitoon ja parantamiseen. Alaan kuuluvat mm. anatomia ja biomekaniikka, fysiologia, ortopedia, fysioterapia ylläpitävänä ja kuntouttavana, sisätaudeista erityisesti hengitys- ja verenkiertoelimistön fysiologia ja sairaudet, ravitsemustiede ja neurologia.

Urheilukoiria hoidettaessa tavoitteena on suorituskyvyn palauttaminen vauriota edeltävään tilaan tai jopa paremmaksi. Jos jalka on vaurioitunut, ei riitä, että sillä voi kävellä. Sillä pitää pystyä juoksemaan, hyppimään, kääntymään ja siinä pitää olla räjähtävää voimaa tai kestävyyttä, riippuen harrastus- tai työlajista. Tämä aiheuttaa omat haasteensa tehtäville toimenpiteille ja kuntoutukselle toimenpiteiden jälkeen.

Pehmytkudosten tärkeys korostuu urheilukoirilla

Oma osaamisalueeni ortopedia voi olla hyvin erilaista riippuen siitä, hoidetaanko kotikoiraa, urheilukoiraa vai työkoiraa. Perinteisessä ortopediassa luut, nivelet ja ligamentit ovat olleet pääosassa. Eläinlääketieteellisissä ortopediakirjoissa on hyvin vähän, jos lainkaan, otettu huomioon lihaksia ja jänteitä ja niiden vaurioita tai vaurioiden korjaamista. Näiden pehmytkudosten tärkeys korostuu urheilu- ja työkoiria hoidettaessa.

Aina koiran tullessa eläinlääkärille katsotaan kokonaisuutta. Onko koira iso vai pieni, nuori vai vanha, hoikka vai ylipainoinen ja urheilukoiran kohdalla; mitä lajia koiran kanssa harrastetaan, mikä on tavoite parantumiselle ja onko tavoite realistinen. Urheilukoirien ortopediassa olen saarnannut niin sanotusta lajilähtöisestä katsantokannasta (Sport Oriented Approach to Injuries), jonka tavoitteina on oikea diagnoosi ja siihen oikea hoito, aikainen paluu toimintaan, vaurioiden ennaltaehkäisy ja kasvuhäiriöiden aikainen havaitseminen ja hoito.

Tulen kirjoittamaan urheilukoiria koskevasta ortopediasta fysiologia- tai vauriopohjaisesti; teoriaa, tapausselostuksia ja hoitosuosituksia. Kuntoutuksen ja ylläpitävät harjoitteet sekä esimerkiksi ruokinnan jätän pääosin muiden asiantuntijoiden käsiteltäväksi.


MAINOS
Olen ortopediaan, kirurgiaan ja erityisesti urheilukoirien vaivoihin perehtynyt pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri ja työskentelen Vantaalla Eläinsairaala Aistissa. Olen lisäksi perustajajäsen ja toimitusjohtaja Trakr Canine Sports Medicine -yrityksessä, jonka tarkoituksena on tarjota palveluita ja tietoa urheilukoiriin liittyvissä aiheissa. Nopeat koirat ja huippuunhiottu toimintakyky lajissa kuin lajissa herättää ihailuni, samoin kuin henkinen yhteys, mitä yhdessä tekeminen luo koiran ja omistajan välillä. Luennoin sekä kotimaassa että ulkomailla ortopediasta ja urheilukoirien ongelmista eläinlääkäreille, eläinlääketieteen opiskelijoille ja koiratreenareille. Kouluttaudun itse jatkuvasti ulkomailla kursseilla ja kongresseissa ja olen suorittanut käytännönharjoittelun urheilukoiraklinikalla Italiassa sekä jatkanut urheilukoirien vaurioiden tutkimista huippukoirien parissa Englannissa ja Irlannissa. Oma koiraharrastusurani alkoi vuonna 1994 tokon ja agilityn parissa ja tällä hetkellä harrastan greyhoundieni kanssa ratajuoksua ja kaikkea huippu-urheilijakoiriin liittyvää.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän