Itseluottamus tarkoittaa uskoa omiin kykyihin tietyssä asiassa ja tietyllä elämänalueella. Se tarkoittaa urheilijan varmuutta itsestään ja senhetkisistä kyvyistään. Itseluottamuksen toinen puoli on se, että urheilija hyväksyy itsensä sellaisena kuin on, omien vahvuuksien ja heikkouksiensa kanssa. Urheilija uskoo itseensä, tavoitteisiinsa ja valintoihinsa, vaikka kukaan muu ei uskoisi. Urheilija hyväksyy itsensä riippumatta siitä mitä tapahtuu. Urheilija tietää olevansa arvokas vaikka epäonnistuisikin.

Itseluottamus on rohkeutta tavoitella unelmia ja kohdata haasteet voittajana.

Itseluottamus lähtee itsetunnosta

Itseluottamus on urheilijan tärkeä voimavara, joka vie eteenpäin. Se ei tarkoita ylimielisyyttä, vaan se on tervettä ylpeyttä itsestä ja omista valinnoista. Itseluottamuksen puute estää urheilijaa ja koiranohjaajaa toteuttamasta unelmia ja tavoitteita, tarttumasta mahdollisuuksiin. Se aiheuttaa riittämättömyyden, alemmuuden ja epävarmuuden tunteita. Ohjaajan itseluottamuksen puute tarttuu herkästi koiraan, koska koira lukee meitä kuin avointa kirjaa. Oma epävarmuutemme heijastuu eleisiimme, kehonkieleemme ja toimintaamme ja sitä kautta koiraan. Itseluottamus on rohkeutta tavoitella unelmia ja kohdata haasteet voittajana.

Itseluottamuksen perustana on itsetunto ja oma minäkäsitys. Millaisena näet itsesi? Jos kiinnität itsessäsi ja toiminnassasi huomiota vain kielteisiin asioihin, itseluottamuksesi saa huonon kasvualustan.

Itseluottamusta voi kehittää

Kasvun ajattelutavan (growth mindset) mukaan ihmisen älykkyys, persoonallisuus ja ominaisuudet ovat kehitettävissä. Niin myös itseluottamus on kehitettävissä oleva ominaisuus. Itseluottamuksen perustana on positiivinen ajattelu. Se luodaan positiivisella itsepuhelulla, selkeillä mielikuvilla ja unelmilla. Millaista on sinun suoritusta tukeva sisäinen puheesi? Millä sanoilla tsemppaat ja kannustat itseäsi ennen suoritusta, millä sanoilla lohdutat itseäsi hieman heikomman suorituksen jälkeen? Näetkö mielikuvissa itsesi ja koirasi tekemässä virheitä vai onnistumassa? Mistä unelmoit? Puskevatko unelmat sinua eteenpäin?

Itseluottamukseen kuuluu myös terve itsekritiikki. Jos ajattelutapamme on muuttumaton (fixed mindset), epäonnistuminen määrittelee sen, mitä olemme. Epäonnistuin, olen siis epäonnistuja. Epäonnistuminen liittyy silloin omaan identiteettiin. Kasvua ja kehitystä tukevassa ajattelutavassa epäonnistuminen liittyy vain tekemiseen. Epäonnistuin, yritän siis kovemmin ensi kerralla. Epäonnistumisen jälkeen urheilijan usko omaan tekemiseen ei horju. Urheilija tietää, että kaikesta selvitään ja parempia aikoja on tulossa.

Ei ole olemassa täydellistä koiranohjaajaa.

Miten lisätä itseluottamusta TOP-10

  1. Vertaa itseäsi itseesi, ei muihin. Inspiroidu muiden menestyksestä, mutta älä vertaa.
  2. Uskalla olla oma itsesi ja tehdä omia valintoja. Kaikkien ei tarvitse mahtua samaan muottiin.
  3. Harjoittele laadukkaasti ja ole läsnä. Vain hyviä harjoituksia kannattaa tehdä. Valmistaudutko voittamaan vai välttämään epäonnistumiset?
  4. Hyväksy virheet osana oppimista. Mitä voit epäonnistumisesta oppia?
  5. Keskity vahvuuksiisi. Miksi olet jossain asiassa niin hyvä?
  6. Tallenna mielikuvat onnistumisista voimavaraksi ja eläydy niihin.
  7. Millaisen valmentajan haluaisit? Ole sellainen itsellesi.
  8. Opettele ottamaan vastaan myönteistä palautetta. Kun joku kehuu sinua, sano KIITOS. Ilman selittelyjä.
  9. Kohdista ajatuksesi pieniin onnistumisiin. Missä onnistuit tänään?
  10. Näetkö vain virheitä, vai erilaisia suoritustapoja ja valintoja? Opettele näkemään kokonaisuus.

MUISTA! Tulokset vaihtelevat, mutta sinä olet ihmisenä sama ja yhtä hyvä kuin ennenkin! Ei ole olemassa täydellistä koiranohjaajaa. Mieti mitä voit tilanteesta oppia, käännä kokemukset vahvuuksiksi ja yritä uudelleen seuraavissa kisoissa. Käytä epäonnistumisia tulevaisuuden menestyksen rakennuspalikoina.


MAINOS
Psykologi (PsM), liikunta- ja urheilupsykologi (sert.) ja psyykkinen valmentaja. Agilityvalmentaja (Hypnotic Dog Sport) ja -kisaaja. Entinen kilpahiihtäjä, nykyinen kilpakuntoilija koukkupolvisarjoissa. 😉 Tiimikaverit: lägpys FI AVA & FI AVA-H Tulikäpälän Saara Savusukeltaja "Saara", lägpys FI AVA & FI AVA-H Tulikäpälän Taiga Tuliraketti "Taiga-Tassu" & bc AGI3 Saunajaakon Bluff "Hupi" s. 04/17. Motto: Nauti ja onnistu!

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän