Helsingin tämän vuoden suurimpia tapahtumia kävijämäärältään oli Taitaja2017-kilpailu, joka järjestettiin 15.-18.5. Messukeskuksessa. Siellä kilpailtiin ammattitaidon suomenmestaruudesta yli viidessäkymmenessä lajissa. Kilpailijoita oli mukana yli 500. Kävijämäärä nousi lähes sataantuhanteen eli vilinää riitti.

Eläintenhoidon kilpailutehtävät

Eläintenhoito oli yksi mukana olleista lajeista. Tehtävät olivat erittäin monipuolisia, ja finaaliin mukaan päässet kahdeksan kilpailijaa pääsivät osoittamaan taitojaan monenlaisissa tilanteissa. Tiistai alkoi pienkuormaajatehtävällä, jossa siirrettiin heinäpaali osoitettuun paikkaan. Sen jälkeen vuorossa oli matelijatehtävä, jossa kilpailijan piti myydä kilpikonna ja sille kuuluvat varusteet asiakkaalle. Lisäksi hänen piti osata selittää konnan oikeaoppinen ruokkiminen.

Keskiviikko on ns. tuotantoeläinpäivä. Silloin työskenneltiin navetalla, jossa lypsettiin neljä lehmää. Toinen tehtävä oli lampaiden hoitamiseen liittyvä tehtävä, jossa tehtiin uuhelle terveystarkastus.

Torstai oli koirapäivä. Asiakas tuli eläinhoitolaan ja pyysi apua koiran madottamisessa, terveystarkastuksessa ja ruokinnassa. Kilpailijan piti osata tulkita koiran passia, etsiä koirasta mikrosiru sekä punnita koira. Terveystarkastuksessa käytiin koko koira kirsusta hännänpäähän tarkasti läpi. Lisäksi tunnusteltiin koiran lihaksisto ja arvioitiin kuntoluokka sekä katsottiin koiran liikkumista ja yleistä vireystilaa. Ruokinnassa piti huomioida mm. koiran ikä, rotu, luonne, allergiat, sairaudet, mitä koira on tottunut syömään ja mitä se söi, mitä asiakas haluaa syöttää koiralle, mitä koiran kanssa tehdään ja miten paljon se liikkuu. Tämän perusteella piti osata tulkita ravintoainemääriä ja valita sopiva tuote koiran tarpeisiin. Lisäksi asiakasta piti opastaa ruoan määrässä. Madottamisessa piti huomioida madotuksen tarpeellisuus (esim. ulostenäyte ennen madottamista), onko koiralla riskiä saada matoja, mahdolliset ulkomaanreissut ja mihin loisiin eri matolääkkeet vaikuttavat. Näiden perusteella piti suositella sopivaa matolääkettä ja vielä antaa se koiralle.

Arvostelukriteerit

Kilpailijan piti huomioida tehtävän olevan asiakaspalvelutilanne, eli opastaa ja kertoa asiakkaalle toiminnastaan selkeästi ja ymmärrettävästi. Lisäksi työturvallisuus oli tärkeää (esim. koiran oikeanlainen kohtaaminen) sekä hygienia (ettei levitetä tauteja koirasta ympäröivään tilaan). Koiran käsittelyn piti olla ystävällistä ja koiraan sovellettua ts. jos koiraa jännitti, tämä piti huomioida samoin kuin jos koira oli kovin riehakas. Koiranlukutaitoa siis vaadittiin myös koko ajan, mikä onkin yksi eläintenhoitajan tärkeimmistä ominaisuuksista. Tehtävä onnistui suurimmaksi osaksi kilpailijoilta hyvin, vaikka osattavia asioita ja yksityiskohtia on enemmän kuin esim. kotikoiran hoitamisessa tulee esille. Näkyi, että he ovat opiskelleet asiaa ja perustavat tekemisensä ajanmukaiselle tiedolle, ei mielipiteille asioista. Tämä on tärkeää, kun puhutaan eläimen hyvästä hoitamisesta ja hyvinvoinnista.

Koko kilpailu oli erittäin tasainen ja suoritukset laadukkaita. Tuomaristo koostui alansa erinomaisesti tuntevista ammattilaisista, jotka antoivat suoritusten jälkeen palautetta ja vinkkejä tulevaan. He myös korostivat hygieniaa (tärkeää tautien kannalta) sekä eläinten hyvää käsittelyä, koska se vaikuttaa suoraan esim. eläimen tuotokseen tai työkykyyn stressin ja jännittämisen kautta. Ja kuten tuomaristo totesi, he kyllä uskaltaisivat jättää eläimiään näiden kilpailijoiden hoidettavaksi, mikä on suuri tunnustus osaamisesta.

Eläintenhoidon SM-mitalistit 2017.

Kilpailun kolme parasta:

  1. Emilia Raudanpää, Koulutuskeskus Salpaus
  2. Ilona Jahkola, Keski-Pohjanmaan Ammattiopisto
  3. Selina Saimala, Keski-Pohjanmaan Ammattiopisto

Taitaja 2017 -finaali: http://taitaja2017.fi/311-finaali/
Eläintenhoitajan ammatti: http://www.ammattinetti.fi/ammatit/detail/404_ammatti
Eläintenhoitajan koulutusmahdollisuudet: https://www.studentum.fi/koulutushaku/elaintenhoitaja


MAINOS
Työskentelen opettajana nuoriso- ja aikuiskoulutuksen parissa Kannuksessa ”kennellinjalla” eläintenhoidon ja hyötykoirien kouluttamisen parissa. Toimin myös tottelevaisuuskokeiden tuomarina ja olen suorittanut eläintenhoitajan ammattitutkinnon eläinten kouluttamisen osaamisalalta. Koiraharrastukseni alkoi kauan sitten cockeri Minkin kanssa agilityssä ja myöhemmin myös tokossa. Sen jälkeen minulla on ollut sileäkarvaisia noutajia, joiden kanssa kilpailen tokossa, agilityssä, PK-jäljellä, rally-tokossa, noutajien metsästyskokeissa sekä metsästyskoirien jäljestämiskokeissa. Lisäksi syksyllä noutajat pääsevät mukaan tositoimiin metsästyksessä. Kouluttamisen lisäksi olen kiinnostunut eläinten käyttäytymisestä, luonteista, kognitioista, jalostuksesta jne.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän