Blogi: Erilaista agilityä (ASCA)

0
2062

Australian Shepherd Club of America (ASCA) on aussieiden kotimaan järjestö, joka järjestää mm. agilitykisoja. Suomessa ASCA:n lajeja hoitaa alaosasto Finasc. ASCA ei ole FCI:n alainen järjestö, joten kisat ovat epävirallisia FCI:n alla. Näistä voi kuitenkin saada titteleitä ja valioitua ASCA:n alle. Itse pääsin ekaa kertaa kokemaan tätä vähän erilaista aksaa. Kisat pidettiin 19.-21.5. JAU:n hallilla Sipoossa. Tuomarina oli USA:sta tuotu Lora M Del Page.

ASCA-agility

Rataluokkia ASCA:ssa on kolme: hyppy- ja agilityradat sekä hauska gamblers. Tasoluokkia on kolme: Novice, Open ja Elite. Pakko ei ole kuitenkaan kisata alusta alkaen, vaan voi vaikka aloittaa Elitestä, mutta tittelit tulevat kuitenkin järjestyksessä Novicesta alkaen. Luokkaa ei voi kesken päivän vaihtaa, joten kannattaa ilmoittaa koira astetta korkeampaan luokaan, mikäli päivän aikana on mahdollista nousta kesken ratojen ylempään luokkaan. Kokoluokkia on viisi. Dot mitattiin 45 cm korkeaksi, ja se sai hyppiä 40-senttisiä rimoja. Rimakorkeuksiin vaikuttaa myös esimerkiksi koiran rotu ja ikä. Tietyn tyyppiset raskaat rodut saavat hypätä matalampia rimoja ja veteraani-ikäisilläkin on matalammat rimat. Hylätyksi voi tulla esimerkiksi, jos ei kytke koiraa rata-alueelta poistuessa, mutta sitten taas väärään suuntaan suoritettu hyppy tuo vain virhepisteitä.

Kokemukset kisoista

Olin ilmoittanut Dotin sekä perjantaille että sunnuntaille kahdelle hyppyradalle. Yllärinä olikin, että radat sisälsivät pääasiassa vain pelkkiä hyppyjä! Novicen radoille tuli sentäs yksi putki. Radat olivat mukavan helppoja. Ekalla radalla taisin lopettaa ohjauksen liian aikaisin ja koira tuli vikan esteen ohi. Mutta eipä hätiä. Nämä säännöt eivät tunne kieltoja, joten tuloksena oli näin ollen puhdas rata. Toinen rata oli sama rata toisesta suunnasta numeroituna. Tämäkin rata oli hyväksytty rata, joskin enemmällä pelastelulla. Kaksi hyväksyttyä rataa (Qualifying Score, Q) hyppyradoilla riittävät tulokseen, ja näin Dot sai tittelin ja siirron Open-luokkaan. Titteli on Jumpers Standard – Novice (JS-N).

Novicen eka rata

Sunnuntaina startattiin sitten Open-luokka. Ekalta radalta tehtiin hyväksytty tulos. Toisella hetkisen mietin radan jatkoa, ja vaikkei Dot olekaan mikään nopea koira, niin siti se ehti tulla hypyn ohi. Lisäksi päällejuoksun jälkeinen kohta oli tälläkin radalla vaikea, ja siinä koira menikin nyt hypyn väärään suuntaan ja tästä tuli kymmenen virhepistettä. Ekalta radalta siis Q ja luokkavoitto. Toiselta radalta kympillä toinen sija.

Openin eka rata

Hauskaa oli! Heinäkuussa on seuraava koitos Vantaalla. Sitä odotellessa.


MAINOS
Tykkään harrastaa koirieni kanssa useampaa lajia ja seurata, kuinka koirat toimivat eri lajeissa ja kuinka kouluttamalla voi koiran käytöstä saada muuttumaan. Pidän koetavoitteista, mutta treenaaminen ei lopu tulostavoitteeseen päästyä. Se vain muuttaa muotoaan. On ihan erilaista treenata koiraa, joka vasta opettelee asioita, kuin sellaisen koiran kanssa, jolle ylläpidetään taitoja. Omat koirani ovat kaikki samannäköisiä ja -sukuisia saman rodun edustajia, mutta ah niin eri luonteisia. Eläkeläinen Sara (POHJ & FI & EE & SE & DK TVA FI AVA RTK2 BH Attic Angel’s Coyote She-Ra) harrastaa enää rally-tokoa, Rinna (JK3 TK3 BH Attic Angel’s Prima Ballerina) tekee pääasiassa pk-lajeja ja oudokki Dot (Attic Angel’s Modesty Blaise) vie minua lajeihin, joita en ole aiemmin harrastanut.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän