Hyvä fyysinen kunto ei ole millekään koiralle (eikä koiranomistajalle) haitaksi, sillä liikunnan hyvää tuovat vaikutukset parantavat elämänlaatua fyysisesti ja psyykkisesti. Yhtä lailla meillä ihmisillä kuin koirilla liikunta parantaa hapenottokykyä, vilkastuttaa verenkiertoa ja tehostaa ruoansulatusta ja aineenvaihduntaa ennaltaehkäisten erilaisia liikunta- ja elintasosairauksia sekä lisää elimistön endorfiinituotantoa, joka saa aikaan mielihyvän. Lihasten lisäksi liikunnasta hyötyvät luut, nivelet ja selän välilevyt.

Monipuolinen liikunta takaa parhaan mahdollisen fyysisen kunnon ja on hyvänä perustana kaikenlaiselle harjoittelulle. Huonokuntoinen koira ei jaksa tehdä töitä ja työhön keskittyminen häiriintyy. Jokaisen koiran työskentelykunto on yksilöllinen riippuen harrastettavasta/kilpailtavasta lajista.

Koira tekee mielellään töitä, treenaa ja harjoittelee annettuja tehtäviä, vaikkei se jaksaisikaan.

Rasituksen vaikutus

Koiran liikkuessa lihaksiin muodostuu maitohappoa ja muita kuona-aineita. Normaalisti ne poistuvat tietyn ajan kuluessa elimistöstä eritystoiminnan kautta (virtsa ja uloste). Toistuva rasitus, riittämätön nesteytys, alku- ja loppuverryttelyiden sekä palautumisen laiminlyönti häiritsevät kuona-aineiden poistumista lihaksista. Kuona-aineet tukkivat lihasten verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, jolloin niitä kertyy koko ajan enemmän lihaksiin. Tästä johtuen lihasten voimantuotto ja kestävyys heikentyvät, minkä seurauksena lihas ei vahvistu, vaikka sitä kuinka harjoitettaisiin.

Moni vielä virheellisesti ajattelee, että kunto kasvaa treenaamisen aikana, vaikka harjoittelu päinvastoin saa aikaan tilan, jossa kehossa käynnistyy lievä stressi- ja tulehdusreaktio. Normaalisti elimistö korjaa tilanteen, jos se saa rasituksen jälkeen riittävästi lepoa ja ravintoa ja jos koiran palauttavista verryttelyistä huolehditaan. Jos treenaamista päinvastoin vain jatketaan ja jatketaan ilman lepopäiviä, stressi- ja tulehdusreaktio pysyy elimistössä koko ajan käynnissä. Tällöin treenaamisen vaikutus kääntyy päinvastaiseksi, eli koiran kunto alkaa huonontua.

Levon merkitys

Koiran hyvinvointi on levon ja rasituksen vuorottelua. Rasituksen jälkeinen väsymys on normaalia, minkä elimistö hoitaa levon ja unen aikana. Jos rasitusta vain jatketaan ja jatketaan eikä koiran anneta levätä, sille alkaa ilmaantua väsymyksen oireita: uneliaisuus, kankeus, yleinen väsyminen, keskittymis- ja suorituskyvyn huononeminen. Varmasti osa koiranomistajista tunnistaa nämä oireet itsestäänkin? Jos tällaisia oireita alkaa ilmaantua, pitäisi hälytyskellojen soida: väsyminen on kehon varoitusviesti ja kehotus saada levätä. Omistaja on vastuussa koiran väsymyksen seuraamisessa, sillä koira itse ei sitä osaa huomioida!

Myös koiran lepopäivien päättäminen on omistajan vastuulla. Koira tekee mielellään töitä, treenaa ja harjoittelee annettuja tehtäviä, vaikkei se jaksaisikaan. Se ei osaa sanoa ”ei”, vaan on aina valmiina tekemään, jos siltä jotain pyydetään. Joillakin koirilla tällaisessa tilanteessa olotila heittää yli, eli yliväsynyt koira muuttuu ylienergiseksi ja ylitekeväksi.

Burnoutista toipuminen

Kuormituksen jatkuessa liian suurena, elimistö voi ajautua vakavaan fyysiseen ja psyykkiseen uupumistilaan, ihmispuolelta tuttuun burnoutiin. Ylikunto on mahdollista tulla kaikille koirille, mutta ”suurimmassa vaarassa” ovat koirat, joiden omistajat alkuinnostuksissaan ovat yliaktiiivisia treenaamaan liian paljon liian kovalla tahdilla lajeja, jotka vieläpä ovat mahdollisia läpi vuoden lämpimien treenihallien ansiosta. Tällöin helposti vähenee tai pahimmillaan kokonaan unohtuu lepopäivien pitäminen. Toinen ääripää on vähän ennen aktiivikautta aloitettu tehotreenaaminen, ”lyhyessä ajassa mahdollisimman paljon aikaansaaden/koira huippukuntoon”, mikä on varmin tapa romahduttaa koiran kunto.

Ylikunnon oireita koirassa ovat mm.

  • palautuminen rasituksesta kestää kauan
  • koira ei innostu liikkumisesta
  • koordinaatio heikkenee
  • ruokahalu muuttuu epänormaaliksi
  • koiran turkinlaatu heikkenee huomattavasti
  • koiralla saattaa olla epämääräisiä tulehduksia/kuumeilua
  • ylikunto vaikuttaa myös koiran mielialaan: se on psyykkisesti ylikierroksilla, flegmaattinen tai masentunut

Hierontaan tullessa koiran kuonaiset lihakset ovat kovat ja aristavat. Lihakset ovat myös kuivat, ”narisevat” ja lihasta ympäröivä fascia eli lihaskalvo on kireä. Hierottaessa tärisevä lihas kielii väsyneestä, ylirasittuneesta lihaksesta. Usein omistaja kertoo huomioineensa koiran liikkeessä holtittomuutta.

Koiralla ainut tapa toipua ylikunnosta on treenaamisen keventäminen/kokonaan tauolle jättäminen ja lepo sekä tukihoitojen, kuten hieronnan, hyödyntäminen palautumisen nopeuttamiseksi. Tämä on koiranomistajan velvoite. Mitä pidempään tila on jatkunut, sitä syvemmälle burnoutin negatiiviset vaikutukset ulottuvat ja sitä pidempään koiran on saatava levätä, jotta toipuminen ylipäätään on mahdollista. Koiran toipuminen vaatii omistajalta malttia ja paljon aikaa. Jotta koira ei burnout-tilaan joutuisi, on treenipäiväkirjan pitäminen yksi parhaimpia keinoja huolehtia, että viikoittaiset lepopäivät oikeasti toteutuvat!


MAINOS
Koira- ja hevoshieroja vuodesta 2006. Täydennyskoulutuksena mm. O.T.E.-fasciakäsittely, eläinrefleksologia, koirien jäsenkorjaus ja laserterapiahoidot

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän