Tämän vuoden teemana on ollut harjoitella shetlantilaisen motivaatiota tehdä yhteistyötä ohjaajan KANSSA. Söpöjä pikkukoiria kun on niin helppo palkata vain sen perusteella, kuinka söpö se sattui sillä hetkellä olemaan. Ei haittaa, jos vähän liikkeitä sovellettiin oman mielen mukaan, kunhan silmäripsiä räpsyteltiin riittävän söpösti ja riittävän pontevasti tavoiteltiin palkkaa. Isommille koirille voi sitten olla vaativampi ja edellyttää oikeaa osaamistakin. Sitten voikin kokeessa ihmetellä, miksi näennäisesti innokkaasti työskentelevä koira tekee vähän sinnepäin ja huolimattomasti.

Mitä on tottelevaisuus?

Kun puhutaan tottelevaisuudesta, se on paljon enemmän kuin se, että koira osaa noudattaa käskyjä oikeassa kontekstissa (ja silloin kun itseä sattuu huvittamaan). Koira voi tehdä hyviäkin tuloksia olematta aidosti avoin ohjaajalle. Usein suoritus lähtee menemään pieleen, kun tilanne onkin jollakin tapaa erilainen kuin normaalissa treenitilanteessa ja koira arvaakin väärin halutun asian. Tai pahimmassa tapauksessa se valitsee omasta mielestään mielekkäimmän vaihtoehdon, mikä ei ole aina ohjaajan haluama asia.

Konkreettisena esimerkkinä: pystytkö viemään koiran tokoruudun eteen, virittelemään ruutusuoritusta varten ja käskemään kuitenkin koiran maahan sivullesi? Lähtikö koirasi maahan-käskyllä ruutuun vai noudattiko aidosti ja rennosti haluttua käskyä? Tai rally-tokossa pystyykö koirasi seuraamaan hypylle, mutta juuri ennen estettä siirtymään ohjaajan eteen istumaan niin, että hyppy jää koiran selän taakse? Entä jos joku houkuttelee koiraa namilla seuraamisen aikana? Jatkaako koira seuraamista yhdessä kanssasi vai käykö syömässä namit?

Tottelevaisuus on sitä, että koira tekee yhteistyötä ohjaajan kanssa halukkaasti ja noudattaa käskyjä nopeasti ja tarkasti. Koira on koko ajan avoimena ohjaajaansa kohden, ei arvaile, vaan kuuntelee aidosti, mitä ohjaaja haluaa sanoa. Perusedellytyksenä tottelevaisuudelle on, että ohjaaja opettaa huolellisesti koiralleen, mitä tämän haluaa osaavan. Koira ei voi totella, jos se ei ymmärrä, mitä siltä halutaan.

Rally-tokossa tulee usein harjoiteltua sitä kuuntelemista itsestään, koska rally-tokorata vaihtuu jokaisessa kisassa, eikä koira pysty juurikaan ulkoisista merkeistä havaitsemaan, mikä liike on tulossa. Toisin kuin tokossa, jossa esim. ruutu edessä jo kertoo, mitä tehdään seuraavaksi, tai pk-tottiksessa, jossa liikekaavio on aina sama. Toisaalta myös siksi, että rally-tokossa koira ei juurikaan ulkopuolisista merkeistä pysty havaitsemaan, mikä liike on tulossa, korostuu se, että koiran pitää koko ratasuorituksen ajan olla hereillä ja kuunnella ohjaajan käskyjä.

Käytä mielikuvitusta, ole reilu

Vain mielikuvitus on rajana, kun suunnittelee vaihtelevia treenejä ja testailee, kuinka kuulolla koira onkaan. Älä treenaa aina saman kaavan mukaan, vaan haasta koiran osaamista ja yhdistele erilaisia liikeyhdistelmiä ja häiriöitä, myös sellaisia, joita et tule koskaan kisoissa kohtaamaan. Vaihtelevuus treeneissä ja sopivan haastavat tehtävät, joissa koira pääsee itse ratkaisemaan ongelmia ja käyttämään päätään, pitävät yllä ja kasvattavat koiran motivaatiota sekä tuo lisää varmuutta koiran suorittamiseen.

Muista olla koirallesi reilu. Kun lähdet opettamaan uusia liikkeitä, mieti etukäteen, minkälaisen haluat lopputuloksen olevan ja millä suullisella käskyllä ja/tai käsimerkillä haluat toiminnon tapahtuvan. Jos halutun toiminnon esille saamiseen tarvitaan missään vaiheessa houkuttelua tai mitään muuta vippaskonstia, ei koira vielä osaa tehdä kyseistä liikettä – ja silloin on useimmiten palattava koulutuksessa askelia taaksepäin.


MAINOS
Harrastan rally-tokoa bordercollien ja shetlanninlammaskoiran kanssa. Parhaimpiin saavutuksiin rally-tokon osalta kuuluu RTVA:n ja epävirallisen valionarvon saavutus molempien koirien kanssa, vuoden 2016 SM-kisojen pronssimitalli sekä vuoden 2016 rally-tokoshetlanninlammaskoira ja -bordercollie -tittelit. Kuulun lisäksi rally-tokon valmennusrenkaaseen. Näiden kahden koiran lisäksi minulla on shelttipentu kasvamassa harrastuskoiraksi. Harrastan rally-tokoa vahvalla tokotaustalla. Lisäksi kisaan agilityssä.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän