Rally-toko on siitä mahtava laji, että sitä voi harrastaa minkä tahansa koiran kanssa. Eikä pelkästään minkä tahansa koiran vaan myös minkä ikäisen koiran kanssa tahansa. Rally-tokon kylttitehtävistä löytyy hauskoja aktivointitemppuja ja jumppaliikkeitä niin nuoremmille kuin vanhemmillekin koirille. Tehtäviä voi myös soveltaa, yhdistellä tai ketjuttaa, jolloin hauskan harjoittelun ideointia rajoittaa vain mielikuvitus.

Rally-tokon monipuolinen liikevalikoima tarjoaa monenlaisia jumppaharjoitteita seniorikoiran kunnon ylläpitoon – ja tarkkailuun.

Kehonhallintaa ja kunnon ylläpitoa

Seniorikoiran kanssa harrastaessani itselleni tärkeimpiä harrastusmotivaattoreita on koirani kunnossa pysyminen. Rally-tokon monipuolinen liikevalikoima tarjoaa monenlaisia jumppaharjoitteita seniorikoiran kunnon ylläpitoon – ja tarkkailuun. Kun harjoittelen säännöllisesti, pystyn seuraamaan koirani suoriutumista eri tehtävistä. Jos jokin liike ei yhtäkkiä onnistukaan, tiedän tarkistuttaa koiran esim. koirahierojalla.

Vaikka monissa tottelevaisuuslajeissa koiran ripeä suoriutuminen tehtävistä on toivottavaa, ei seniorikoiran kanssa kannata hötkyillä. Vanhakin koira voi nauttia yhteisestä tekemisestä oman ihmisensä kanssa, kun saa riittävästi aikaa pyydetyistä tehtävistä suoriutumiseen. Liikkeiden hidastuessa kannattaa muistaa, että esimerkiksi maahanmeno tai sieltä seisomaan nouseminen vaatii huomattavasti tehokkaampaa lihastyötä tapahtuessaan hitaasti kuin nopeasti! Säännöllinen treenaaminen parantaakin vanhan koiran liikkuvuutta ja lihaskuntoa.

Rally-tokon matalat (max. 40 cm) hypyt ovat armollisia seniorikoirille. Mestariluokassakin hyppyjä on radalla korkeintaan yhden käden sormilla laskettava määrä, ja jos koira osaa hypyn, ei sitä tarvitse kuin silloin tällöin treeneissä muistutella. Vaikka rally-tokokilpailuissa mitataan suoritusaikaa, ei kyseessä kuitenkaan ole juoksukisa. Nopein aika voittaa, mutta vain tasapistetilanteessa. Rauhallinen, tarkka suorittaminen on ihan yhtä arvokasta pisteidenkeruun kannalta kuin vauhdikaskin.

Hyvä kehonhallinta ja koordinaatio lisäävät seniorikoiran turvallisuutta myös arjessa. Monipuolisen liikunnan ja epätasaisilla alustoilla liikkumisen (esim. metsässä) lisäksi voit ympätä kävelylenkkien mausteeksi esimerkiksi erilaisia asennonvaihtoja, suunnan- ja vauhdinmuutoksia, pyörähdyksiä, pujottelua vaikka puiden ympäri ja niin edelleen. Huolenpito koiran fysiikasta on huolenpitoa myös sen henkisestä hyvinvoinnista.

Myös seniori oppii uutta

On pötypuhetta, etteikö vanha koira oppisi uusia temppuja! Päinvastoin! Seniorikoira on kerännyt jo rutkasti elämänkokemusta ja pystyy yhdistelemään asioita jopa nopeammin ja luotettavammin kuin oppimisenjanoinen nuori koira, jonka energiasta osa pursuilee välillä vääriinkin suuntiin. Uusien temppujen opettelu virkistää sekä mieltä että kehoa, kunhan harjoittelu pidetään kuormittavuudeltaan sopivalla tasolla. Jos et tiedä, mitä ja miten seniorikoirasi kanssa kannattaisi harjoitella, kysy neuvoa esim. koirahierojaltasi tai -fysioterapeutiltasi. Hän on asiantuntija, joka kertoo yksilöllisesti sopivat harjoitteet koirasi hyvinvoinnin parantamiseksi.

Koiran ja ohjaajan välille vuosien varrella rakentunut suhde notkahtaa pahemman kerran, jos koira aktiiviuran päättyessä jätetään sohvannurkkaan viettämään vanhuuttaan. Nuoruudessaan aktiivisesti harrastanut koira nauttii seniorivuosistaan monin verroin enemmän saadessaan harrastaa terveydentilansa ja voimiensa mukaan. Reilu ohjaaja jatkaa harrastamista vielä koiran seniorivuosinakin, koiran ehdoilla, ja muistaen, että vanha koira palautuu hitaammin ja tarvitsee paljon lepoa.

Artikkelikuva: Kuvan koira ei liity aiheeseen, kuvituskuva rally-tokosta.


MAINOS
Olen useammassa eri lajissa pätevöitynyt koulutusohjaaja. Kilpailukokemusta minulta löytyy omien ja lainakoirien kanssa niin tottelevaisuus-, agility-, rally-toko- kuin koiratanssiareenoiltakin. Koulutan kaikentasoisia harrastajia. Lähimpänä sydäntäni on kilpailemaan tähtäävien ja kilpailevien koirakoiden valmennus. Lajeista rakkain sekä omasta että koirieni mielestä on rally-toko. Kisakumppaneinani kentillä nähdään usein partacolliet BH TK2 RTVA FI & EE MVA Kinsfolk Dear Darcy ”Toivo” ja BH TK1 RTVA FI MVA Tireless Kisser’s Almost Too Fast ”Taimi”. Toisinaan vien kisa-areenoille muidenkin koiria jackrussellinterrieristä suomenlapinkoiraan. Kouluttamisen ja kouluttautumisen lisäksi toimin myös mielelläni epävirallisena tuomarina eri lajeissa.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän