Halusin ottaa seuraavaksi juttuaiheeksi yhteistyön ja kilpailun sekä maineen homekoira-alalla. Aihe voi olla osittain myös hyvin arka keskustelun aihe, mutta osittain auttaa tai varjostaa alalla toimivien työtä. Asia ei ole missään nimessä epätavallinen myöskään muilla aloilla toimivien kesken, mutta kerron näkökulmaa homekoirayrittäjän näkökannasta.

Ensimmäisessä jutussa toin esille yhteistyön tärkeyden alalla. Ilman hyvää verkostoa ja yhteistyökumppaneita ei voi palvella asiakasta parhaalla mahdollisella tavalla. Homekoirayrittäjä, kuntotutkija, sisäilma-asiantuntija tai kukaan muukaan ei voi osata yksin kaikkea. Alalla tarvitaan monenlaista tutkijaa, asiantuntijaa, kiinteistönvälittäjää ja välillä myös asianajajaa.

Kuntotutkimuksella ja homekoirien käytöllä on talojen tutkimuksessa tärkeä paikkansa, ja niiden tärkeys jää välillä yksittäisten huonojen kokemusten alle.

Yhä enemmän ammattitaitoisia yrittäjiä

Pääosin voin todeta, että homekoirayrittäjien kesken vallitsee yleisesti hyvä yhteistyö ja kaikilla halu kehittää alaa eteenpäin, vaikka olemmekin kilpailevia yrittäjiä toisillemme. Välillä kuitenkin työn ohella tulee esille jatkotutkijan, kiinteistönvälittäjän, asiantuntijan tms. toimesta mustamaalaamista homekoira-alaa kohtaan. Koulutuksen puutteen sekä koirien osaamattomuuden vuoksi homekoira-ala on saanut ajoittain huonoa mainetta. Eikä aina todellakaan syyttä!

Homekoira-ala on ollut ”villiä” vuoteen 2010 asti, jolloin saatiin Suomeen ensimmäinen homekoirayrittäjäkoulutus, jonka järjesti Keski-Pohjanmaan maaseutuopisto, Kannuksen yksikkö. Koulutuksen sisällön toteuttamiseen osallistuivat todella monen eri alan asiantuntijat, jotta koulutuksesta saataisiin hyvät eväät homekoirayrittäjänä toimimiseen. Pelkkä yksittäinen koulutus ei kuitenkaan välttämättä takaa yrittäjän osaamista, niin kuin ei muillakaan aloilla.

Koulutuksen alkamisen aikoihin Kosteus- ja hometalkoot tekivät minimivaatimuksen homekoirakartoituksen raportille sekä hyvät tilaaja-ohjeet. Koulutuksen myötä ala on kehittynyt valtavasti eteenpäin ja myös toimijoita on tullut huomattavasti lisää. Myös ennen koulutusta on alalla ollut hyviä tekijöitä, mutta koulutuksen jälkeen saatiin ohjaajille ja koirille minimitaso alalla toimimiseen.

Yksittäiset huonot yrittäjä- tai koirakkokokemukset varjostavat edelleen kuitenkin koko alaa. Jotkut ihmiset yleistävät nopeasti yhteen kokemukseen perustuen, että kaikki alalla toimijat ovat osaamattomia. Tämä sama yleistäminen on valitettavasti myös kuntotutkijoiden riesana. Tiedän hyviä kuntotutkijoita, jotka todella tekevät työnsä parhaalla mahdollisella tavalla, ja nämä huonot kokemukset alalla varjostavat myös heidän työtään. Kuntotutkimuksella ja homekoirien käytöllä on talojen tutkimuksessa tärkeä paikkansa, ja niiden tärkeys jää välillä huonojen kokemusten alle.

Homekoira ei kerro homeen määrää tai laatua. Koira ilmaisee kohdan, mistä homeenhaju tulee sisään vahvimmin.

Homekoiran käytöllä on rajoitteensa

Ainoa asia homekoirien negatiiviseen palautteeseen ei välttämättä ole yrittäjän tai koirakon huono toiminta, vaan palaute voi johtua myös ymmärtämättömyydestä koskien homekoiran käyttöä. Ei ymmärretä sitä, mitä homekoira ilmaisee, mihin sitä käytetään ja mitkä ovat koiran rajoitteet.

Homekoira ei kerro homeen määrää tai laatua. Koira ilmaisee kohdan, mistä homeenhaju tulee sisään vahvimmin. Koira ei myöskään ilmaise pelkästään kosteutta, ja suurin osa homekoirien löydöistä onkin kuivuneita ns. vanhoja vauriokohtia. Tällaiset kohdat voivat olla vaikeita havaita aistinvaraisin keinoin – ne vaativat tarkempia laboratoriotutkimuksia.

Homekoira voi myös ilmaista kohtia, mistä maaperästä tai esimerkiksi kellarin kautta tulee home-/mikrobipitoista ilmaa sisään. Osaava koira ei kuitenkaan ilmaise pelkkää ulkoa tulevaa ilmaa, esimerkiksi korvausilmaventtiilejä.

Parhaaseen lopputulokseen yhteistyöllä

Itse koen, että toisten yrittäjien ja alalla toimivien mustamaalaaminen ei ole asianmukaista. Tiedän ja olen kuullut, että sitäkin tällä alalla on, mutta en ole kokenut itse sitä tarpeelliseksi. Koen, että parhaaseen lopputulokseen päästään yhteistyöllä, verkostolla ja tiedon jakamisella myös muille.

Toivon, että kaikkien meidän taloja ja kiinteistöjä tutkivien kesken päätavoite on auttaa asiakasta – ja se onnistuu parhaiten yhdessä!


MAINOS
Olen pirkanmaalainen Sastamalassa asuva homekoirayrittäjä. Olen toiminut homekoirayrittäjänä vuodesta 2012. Ohjauduin alalle alun perin koira-alalta. Lähdin opiskelemaan vuonna 2007 koira-alan ammattilaiseksi Kannuksen maaseutuopiston kennellinjalle ja valmistuin eläintenhoitajaksi sieltä vuonna 2010. Kennellinjan jälkeen jatkoin opiskelua samaisessa koulussa Suomen ensimmäisellä homekoiraohjaajakurssilla. Koulusta valmistuttua perustin yrityksen nimellä Hometutka ja lähdin toimimaan täyspäiväisenä yrittäjänä. Olen jatkanut opiskelua kosteuskartoittajaksi ja valmistuin kurssilta vuonna 2013. Tällä hetkellä opiskelen talonrakentajaopintoja Nokialla ja tarkoitus olisi valmistua tämän vuoden puolella. Haluan jatkaa opiskelua ja kehittää omaa osaamistani koko ajan, jotta voisin palvella asiakkaitani paremmin.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän