Rikosseuraamusalan huumekoiratoiminnalle 2017 on merkittävä vuosi. Suomen vankiloiden huumekoiratoiminta täyttää tänä vuonna kaksikymmentä vuotta. Samanaikaisesti Pohjoismaiset vankilahuumekoirien mestaruuskilpailut tulevat kymmenen vuoden ikään.

Tänä vuonna vankilahuumekoirien pohjoismaiden mestaruus ratkeaa Keravalla. Kaksi vuotta sitten Norjassa järjestetyissä mestaruuskilpailuissa Suomi otti kaksoisvoiton saavuttaen samalla joukkuekultaa.

Kilpailun järjestää Keravan vankila yhteistyössä Suomen Poliisikoirayhdistyksen kanssa. Kisajärjestelyissä on apuna myös muita viranomaisia. Vaikka kilpailu järjestetäänkin ensisijaisesti vankilan suojissa, osa kilpailurasteista tulee olemaan myös yleisölle avoimia.

Rane (Pikku-uikun Paksu Trisse) on Rikosseuraamuslaitoksen mestari 2017, mutta pysyttelee näissä kilpailuissa vain järjestelypuolella, koska osallistuu myöhemmin syyskuussa Virkahuumekoirien SM-kilpailuihin.

Osallistujia neljästä eri maasta

Kolmipäiväiseen kilpailuun tulee osallistujia Ruotsista, Norjasta, Virosta sekä Suomesta. Koska Tanska ei tänä vuonna pääse osallistumaan, Viro tulee ensikertalaisena mukaan.

– Kilpailut ovat erinomainen mahdollisuus verkostoitua eri maiden kollegoiden kanssa, kuulla muiden maiden tilanteesta sekä tutustua uusiin etsintätapoihin, Keravan vankilakoiranohjaaja Jorma Tuomiranta toteaa.

Suomalaista osaamista kisoissa edustavat viimeksi pohjoismaidenmestaruuden napannut Marko Heiska & bordercollie Iiro Oulun vankilasta sekä Minna Kataja & labradorinnoutaja Toivo Kylmäkoskelta. Norjan kisoissa labradorinnoutajansa Ranen kanssa toiseksi sijoittunut Jorma Tuomiranta vastaa tänä vuonna kilpailun järjestelyistä.

Yleisölle avoimet rastit

Muissa Pohjoismaissa vankilakoiranohjaajat työskentelevät ainoastaan koiranohjaajina. Suomessa ohjaajat tekevät vankiloissa myös muita töitä. Tästä huolimatta Suomen vankiloissa on korkeatasoisia huumekoiria.

 – Vankiloiden huumekoirakilpailut eroavat muista virkakoirien kilpailuista muun muassa  mahdollisten kätköjen lukumäärissä sekä niissä olevien huumausaineiden vähyydessä. Tästä johtuen kyseiset kilpailut ovatkin kaikissa Pohjoismaissa erittäin korkealle arvostettuja alan tasomittareita, Tuomiranta kertoo.

Yleisö voi tulla seuraamaan vankilakoirien tottelevaisuutta maanantaina 4.9. klo 15-18 Keravan vankilan alueelle. Tiistaina 5.9. tarkkanenäiset koirat etsivät huumeita ajoneuvoista Keravan Autotalo Laakkosen pihassa klo 10-17 välisenä aikana.

Jokelan vankilan huumekoira Vilma (Hakukoneen Twitter).

Lähde ja kuvat: Suomen Poliisikoirayhdistys


MAINOS
SporttiRakin toimitus kertoo, mitä koiraurheilumaailmassa tapahtuu juuri nyt.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän