YHTEISTYÖSSÄ VITABALANSIN KANSSA

Ravintolisät ovat löytäneet tiensä harrastuskoirien ruokakuppeihin enenevissä määrin viime vuosina. Jututimme yhteistyökumppanimme Vitabalansin myynti- ja markkinointipäällikkö Mervi Salmelaa, joka vastaa koirille suunnatusta PRObalans-ravintolisäsarjasta. Kyselimme vähän tarkemmin, miten asiakkaat tällä hetkellä suhtautuvat ravintolisiin ja niiden käyttöön.

Kuluttajille tärkeää on tuotteiden laatu. Laatu syntyy kokonaisuudesta, jossa tärkein tekijä on tuoteturvallisuus.

Vitamiinit auttavat kovassa rasituksessa

Vitamiinit ja kivennäisjauheet sopivat kaikille koirille ruokavalion täydentämiseen, mutta yleisimmin tuotteilla tasapainotetaan koti- ja raakaruokaa syövien koirien ruokavaliota. Kuitenkin myös kuivamuonaa syövät koirat voivat hyötyä vitamiinilisistä. Esimerkiksi B-vitamiinilisästä voi olla hyötyä etenkin tilanteissa, joissa koiralla on rasituksen takia lisääntynyt vitamiinitarve.

Koirien vitamiinien tarve lisääntyy erityisesti silloin, kun koira on kovassa fyysisessä rasituksessa, sillä on jokin sairaus tai se on toipilas. Myös tiineillä ja imettävillä nartuilla sekä kasvavilla pennuilla on omat erityistarpeensa. Agility-, toko-, juoksu- tai palveluskoiralajeja harrastavat tai metsästyskäytössä olevat koirat parantavat suorituskykyään ja pysyvät hyvässä kunnossa, kun niiden ruokavalio on mietitty koiran tarpeita vastaavaksi. Näyttelykoirilla taas erityisesti turkinlaatua, liikkuvuutta sekä lihaksiston kuntoa voidaan tukea vitamiinilisillä.

Koirien vitamiinien tarve lisääntyy erityisesti silloin, kun koira on kovassa fyysisessä rasituksessa.

Jokaisen yksilölliseen tarpeeseen

Kaikille ravintolisätuotteille on oma käyttäjäkuntansa. Erityisesti työ- ja harrastuskoirien omistajat ovat löytäneet B- ja E-vitamiinit sekä MSM:n, jotka huolehtivat etenkin lihaskunnosta, hermoston toiminnasta, vastustuskyvystä ja nivelistä. Raakaruokkijat käyttävät etenkin kalsiumvalmistetta kalsiumin tarpeen täydentämiseen, ja lisäksi lohiöljyä (omega-3) käytetään laajasti kaikissa käyttäjäkunnissa sen suotuisan vaikutuksen ansiosta iholle, turkille ja anturoille, nivelille sekä hermostolle ja sydämelle. PRObalansin tuotevalikoimasta suurimman kasvun on viime vuonna tehnyt maitohappobakteerivalmiste PECTbalans, josta moni herkkävatsainen koira on saanut avun.

Laatu syntyy erityisesti tuoteturvallisuudesta

Kuluttajille tärkeää on tuotteiden laatu. Laatu syntyy siitä kokonaisuudesta, jossa merkitseviä tekijöitä ovat käyttökokemus, mielikuva ja tuoteturvallisuus (esim. pakkauksen toimivuus), tuotanto- ja varastointiprosessi, raaka-aineet sekä tuotekehitysvaiheessa tehdyt päätökset.

Näistä kaikista tärkein tekijä on tuoteturvallisuus. Vitabalansilla siihen panostetaan paljon: PRObalans-sarjan tuotteisiin valitaan ainoastaan rehuaineiksi hyväksyttyjä, eli eläinten ravinnoksi sopivia, raaka-aineita. Koska yritys valmistaa myös ihmisten ravintolisiä ja lääkkeitä, ovat raaka-aineet pääsääntöisesti elintarvike- ja lääkelaatuisia.

Pakkausmateriaalit, tuotanto- ja varastotilat sekä erilaiset koe-erät ja analyysit valitaan ja toteutetaan lain vaatimalla tavalla. Yrityksen kaikki omat tuotteet valmistetaan ja varastoidaan Hämeenlinnassa, ja tuotteille on myös myönnetty kotimaisesta työstä kertova Avainlippu-merkki, joka on myös eräänlainen laadun tae. Monelle kuluttajalle tuotteiden kotimaisuus on yhä tärkeämpi kriteeri, kun he valitsevat lemmikkinsä ruokaa.

Laatuun ja tuoteturvallisuuteen liittyy myös tuotteiden käytettävyys. Pakkauksissa tulee olla tarkat ja mahdollisimman selkokieliset annosteluohjeet sekä tiedot ainesosista ja niiden pitoisuuksista. PRObalansin tuotteissa on aina myös mukana mittalusikka, joka helpottaa annostelua. Salmela kertoo, että koiranomistajat ovat heidän omien tuotteidensa kohdalla kiitelleet erityisesti tuotteiden pakkauskokoja ja annostelun helppoutta, mikä todella on tärkeä asia tuotteita käytettäessä. Heidän kokemustensa mukaan vitamiiniliuoksien annostelua pidetään huomattavasti helpompana kuin tablettimuotoisten valmisteiden.

Tiedottaminen on myös tärkeä osa tuoteturvallisuutta. PRObalans-tuotteiden käytöstä kerrotaan mm. verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Yritys kannustaa tuotteiden vastuulliseen käyttöön, sillä joidenkin valmisteiden osalta yliannostus saattaa olla koiralle haitallista. Jälleenmyyjien aktiivinen ja säännöllinen koulutus on myös osa laatuprosessia.

Metsästyskäytössä olevat koirat, kuten muutkin aktiivikoirat, parantavat suorituskykyään ja pysyvät hyvässä kunnossa, kun niiden ruokavalio on mietitty koiran tarpeita vastaavaksi.

Ravitsemusasiat ovat kuuma puheenaihe

Koirien ravitsemusasiat ovat tällä hetkellä nyt kovasti pinnalla. Tietoa on paljon ja erityisesti somessa käydään todella vilkasta keskustelua aiheesta. Osa kuluttajista on hyvinkin valveutuneita ja kiinnostuneita koiransa hyvinvoinnista. Hyvin paljon liikkuu kuitenkin myös ns. mutu-tietoa, josta oikeiden henkilöiden sanomana tulee totuuksia, erityisesti sosiaalisessa mediassa. Faktaa onkin joskus hyvin vaikea erottaa henkilökohtaisista mielipiteistä. Salmela toteaakin, että ravitsemuskeskustelu kaipaisikin nyt kipeästi tieteellistä tutkimusta ja aitoa asiantuntijuutta – tahoa, joka ottaisi tämän teeman omakseen.

Myös Vitabalans saa kuluttajilta runsaasti tuotekehitysideoita. Koiraihmiset ovat aktiivisia ja keskustelevat mielellään näistä asioista, etenkin tapahtumissa ja somessa. Myös kysymyksiä tulee viikoittain, ja useimmiten ne koskevat tuotteiden annostelua sekä tuotteiden sisältämiä aineita ja niiden pitoisuuksia. Tämä kertoo siitä, että ruokinta-asiat kiinnostavat kovasti ja niihin halutaan perehtyä hyvin. Salmela kannustaakin kuluttajia edelleen lähettämään kysymyksiä Facebookin tai yrityksen verkkosivujen kautta, sillä kaikki yhteydenotot ovat tuotekehitystä ja asiakastyytyväisyyttä ajatellen erittäin tervetulleita.

Tuotekehityksessä kuunnellaan koiranomistajien tarpeita

Tuotekehityksessä tärkeintä on kuunnella koiranomistajia ja heidän tarpeitaan. Yhä useampi koiranomistaja haluaa itse suunnitella ja rakentaa koiransa ruokavalion. Vitabalansin tavoitteena onkin kehittää PRObalans-sarjaan sellaisia tuotteita, joista jokainen löytää juuri sen omalle koiralle tarpeellisen tuotteen. Yritys pyrkii välttämään sekoituksia, ja siksi tuotteet sisältävätkin useimmiten vain yhtä vaikuttavaa ainetta tai aineiden ryhmää. Näin sarjasta on helppo poimia juuri ne lisät, joita haluaa omalle koiralleen antaa.

Vitabalansilla on oma tuotekehitystiimi ja laboratorio, joka vastaa uusien tuotteiden kehittämisestä ja laadusta. Tämän lisäksi yritys konsultoi tarvittaessa ulkopuolisia eläinten ravitsemuksen asiantuntijoita. PRObalans-sarjan osalta on tehty yhteistyötä mm. MMM, agronomi ja tutkija Riitta Kempen kanssa.

Salmela lupaa, että uusia, odotettuja tuotteitakin on luvassa aivan pian, ja kehottaa pysymään kuulolla!

Miten kuluttaja löytää koiralleen oikeat tuotteet?

Ravintolisien käytön kanssa tulee olla vastuullinen, sillä esimerkiksi rasvaliukoisia vitamiineja ei tule käyttää liikaa koiran ruokavaliossa. Suositeltavia annosmääriä ei tule ylittää.

Vitabalans auttaa kuluttajia tuotteita koskevissa kysymyksissä. Varsinaista ravitsemusneuvontaa ei kuitenkaan pystytä antamaan tai esimerkiksi ohjeistamaan yksittäisen koiran ruokinta-asioissa, mutta kaikki tuotteita ja niiden käyttöä koskevat kysymykset pyritään ratkaisemaan. Mikäli koiranomistaja tarvitsee apua ruokavalion suunnittelussa, ohjataan hänet ammattitaitoisten ravitsemusneuvojien puoleen. Mikäli koiran ravinto perustuu pääosin koti- tai raakaruokaan, on koiralle yksilöllisesti asiantuntevan ravitsemusneuvojan kanssa suunniteltu ruokavalio ravintolisineen hyvä vaihtoehto.

Lisätietoja: PRObalans-vitamiinivalmisteet koirille


MAINOS
SporttiRakin toimitus kertoo, mitä koiraurheilumaailmassa tapahtuu juuri nyt.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän