Agilityn hassunhauska gamblers-kisamuoto

6
4357

Suomessa tunnettujen hyppy- ja agilityratojen lisäksi maailmalla tunnetaan myös muita agilitykisatyyppejä. Yksi niistä on hassunhauska gamblers. Gamblers kuuluu esimerkiksi Australian Shepherd Club of American kisapäiviin.

Gamblersin säännöt

Suoritus koostuu kahdesta osiosta. Ennen varsinaista gambler-osuutta koirakko suorittaa esteitä haluamassaan järjestyksessä keräten pisteitä. Tietyssä ajassa koirakon tulee kerätä vähintäänkin luokittain nousevat pistemäärät hyväksyttyyn suoritukseen. Enemmänkin pisteitä kannattaa kerätä, sillä koirakoiden paremmuusjärjestys ratkeaa kerättyjen pisteiden määrällä. Luonnollisestikin eniten pisteitä kertännyt ja gambler-osuuden hyväksytysti suorittanut koirakko on voittaja.

Eri esteistä saa eri määrän pisteitä. Kontaktiesteistä ja kepeistä saa eniten pisteitä, hyppyesteistä vähiten. Vain oikein suoritetuista esteistä saa pisteitä. Esimerkiksi riman pudotus tai kontaktivirhe nollaa sen esteen pisteet. Yhdestä esteestä pisteet voi kerätä vain kahdesti.

Ajan tultua täyteen alkaa gambler-osuus, jossa tietyt esteet suoritetaan tietyssä järjestyksessä tuomarin määräämissä aikarajoissa. Suorittamista hankaloittaa se, että ohjaaja ei saa ylittää tiettyä rajalinjaa ja joutuu ohjaamaan koiraa rajan toiselta puolen. Varsinainen gambler-osuus koostuu neljästä tai viidestä esteestä, jotka suoritetaan määrätyssä järjestyksessä. Pisteidenkeruuvaiheessa näitäkin esteitä saa suorittaa, mutta ei ole sallittua suorittaa esteitä gambler-vaiheen numeroidussa järjestyksessä. Gambler-osuutta ei siis saa harjoitella etukäteen. Gambler-esteitä suorittaessa ennen gambler-osuuden alkamista on riskinsä. Tippunut rima tekee jo gambler-osuuden suorittamisesta hyväksytysti mahdotonta.

Etenkin korkeammalla tasolla gambler-osuus vaatii koirakolta irtoamista, käännöskäskyjen osaamista sekä esteiden erottelua. Hauskan haasteellista!

Videolla Susan Garrett näyttää mallia, kuinka gamblers sujuu Kanadassa.


MAINOS
Tykkään harrastaa koirieni kanssa useampaa lajia ja seurata, kuinka koirat toimivat eri lajeissa ja kuinka kouluttamalla voi koiran käytöstä saada muuttumaan. Pidän koetavoitteista, mutta treenaaminen ei lopu tulostavoitteeseen päästyä. Se vain muuttaa muotoaan. On ihan erilaista treenata koiraa, joka vasta opettelee asioita, kuin sellaisen koiran kanssa, jolle ylläpidetään taitoja. Omat koirani ovat kaikki samannäköisiä ja -sukuisia saman rodun edustajia, mutta ah niin eri luonteisia. Eläkeläinen Sara (POHJ & FI & EE & SE & DK TVA FI AVA RTK2 BH Attic Angel’s Coyote She-Ra) harrastaa enää rally-tokoa, Rinna (JK3 TK3 BH Attic Angel’s Prima Ballerina) tekee pääasiassa pk-lajeja ja oudokki Dot (Attic Angel’s Modesty Blaise) vie minua lajeihin, joita en ole aiemmin harrastanut.

6 KOMMENTTIA

  1. Last around the number is really a give made up of two sets of cards, one three and
    also the different two, which are of the exact same rank.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän