Metsästyskoirien jäljestämiskokeen (MEJÄ) vuoden päätapahtuma SM-kilpailut järjestettiin viikonloppuna Ilmajoella Etelä-Pohjanmaalla. MEJÄ:n suomenmestaruuksia ratkottiin nyt 32. kerran, ja koejärjestäjänä toimi Suomen Spanieliliitto ry yhteistyössä paikallisesti toimivan Lakeuden Spanielit ry:n kanssa. Viiden eri metsästysseuran alueella järjestetyissä kilpailuissa jäljet olivat riistarikkaita ja SM-kisoihin riittävän haastavia.

Whippet mukana ensi kertaa

Metsästyskoirien jäljestämiskokeen nimi juontaa juurensa yli 10 vuoden taakse, jolloin kokeeseen saivat osallistua vain metsästyskoirarodut. Metsästyskoirille lajista luontaisen tekee se, että koe jäljittelee haavoittuneen riistan jäljestämistilannetta: voittajaluokan jälki on 1200-1400 m pitkä verijälki. Nykyään kokeet ovat kuitenkin avoimia kaikille roduille, ja suomenmestaruusmaastoissa jäljesti yhteensä 18 koiraa. Valtarotuna oli labradorinnoutaja, joita karsintapäivänä oli lähes puolet osallistujista. Muita mukaan päässeitä rotuja olivat mäyräkoirat, spanielit (cockeri, englanninspringerspanieli) ja novascotiannoutaja. Ensimmäistä kertaa SM-kilpailuissa oli mukana myös whippet, joka oli ponnistanut arvokilpailuihin hienosti Kainuun kennelpiiristä. Jokainen osallistujista on oman kennelpiirinsä mestari, sillä SM-kokeeseen on osallistumisoikeus vain piirinmestareilla.

SM-kokeeseen osallistuneista koirista lähes puolet oli labradoreja.

Finaalin kovatasoinen karsinta

Finaaliin pääsivät karsintapäivän kuusi parasta koiraa sekä automaattisesti viime vuoden vuoden jälkimestari labradorinnoutajanarttu JM-16, FI MVA, FI SE NO POHJ JVA Bridgehill’s Dalton Eva May Meya ohjaajanaan Hanna Holm. Kovatasoisessa karsinnassa finaaliin parhailla pisteillä edennyt koira oli viime vuoden mestariohjaajan toinen koira labradorinnoutajanarttu FI NO SE POHJ JVA Bridgehill’s Broken Arroganc, joka saavutti 49,5 pistettä täysien pisteiden ollessa 50 p. Alin finaalijäljelle oikeuttanut tulos oli 48 pistettä.

SM-koe on koirille todella haasteellinen, sillä peräkkäisinä päivinä pitäisi pystyä huippusuoritukseen lähes 1,5 km pitkällä ja yli 18 tuntia vanhalla jäljellä. Lisäksi olosuhteet vaikuttavat suoritukseen tässä lajissa paljon. Lauantain karsintapäivänä olosuhteet olivat hyvin tasaiset, mutta finaalipäivänä aamulla jäljestäneet koirat saivat etua viileämmästä kelistä ja aamukosteudesta, joka vaikuttaa jäljen pysymiseen tuoreempana. Kuivalla kelillä jälki kuivuu enemmän. Myös kokeneilla koirilla kuitenkin virheitä sattuu. Koira voi esimerkiksi harhaantua verijäljeltä riistan jäljille tai koira voi tehdä virheen liian kovan vauhdin takia. MEJÄ:ssä riittävän rauhallista vauhtia arvostetaan, sillä myös oikeassa jäljetystilanteessa peesarin eli ampujan tulisi pystyä pysymään koiran vauhdissa mukana ja tarvittaessa ampumaan.

Erittäin onnistuneet kilpailut ovat takanapäin, myönteistä palautetta on tullut. Olosuhteetkin olivat hienot, vaikka nyt finaalipäivälle tulikin yllättävän lämmin +18 astetta. Tämä on MEJÄ-väelle vuoden päätapahtuma, jolloin ihmiset kokoontuvat yhteisen hienon harrastuksen äärelle. Paikalle on tullut myös ihmisiä ilman koiraa, vaikkei täällä varsinaisesti pääse koirien maastotyöskentelyä seuraamaankaan. Tunnelma on ollut todella hyvä”, totesi kilpailujen vastaava koetoimitsija Jyrki Rasinpää.

Uusittu mestaruus

Suomenmestariksi ja JM-17-tittelin itselleen jäljesti toissavuoden mestari labradorinnoutajauros FI JVA JM-15 Jenzkun Hemuli, ohjaajanaan Matti Tiihonen (om. Kirsi Sillman-Tiihonen) pistein 48 p., pisteen erolla hopealle sijoittuneeseen koirakkoon. Tuomari Jukka Korsbergin loppuarvostelussa voittoisa parivaljakko sai mm. seuraavanlaisia kehuja: ”Muut kulmat tarkkaan. Kaadon ottaa ilmavainulla sivusta ja jää sitä vartioimaan. Yksi pieni poikkeama, ilmeisesti hirvien aiheuttama, koska aivan vieressä sorkanjälkiä. Tosi loistava, itsenäinen jälkityö koiraansa luottavan ohjaajan kanssa.”

FI JVA JM-15 Jenzkun Hemuli, ohjaajanaan Matti Tiihonen, on nyt myös JM-17. Kuva: Timo Jyllilä

SM-hopeaa jäljesti cockerspanieliuros FI MVA, FI SE NO POHJ JVA cockerspanieliuros Delichon Droplet ohjaajanaan Kati Härkönen ja SM-pronssia viime vuoden mestari labradorinnoutajanarttu JM-16, FI MVA, FI SE NO POHJ JVA Birdgehill’s Dalton Eva May Meya ohjaajanaan Hanna Holm.

MEJÄ SM -mitalistit. Kuva: Timo Jyllilä

Vuoden 2018 MEJÄ SM -kilpailut järjestetään Tammelassa.

Finaalin tulokset: http://mejasm2017.suntuubi.com/?cat=16


MAINOS
SporttiRakin toimitus kertoo, mitä koiraurheilumaailmassa tapahtuu juuri nyt.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän