Miten parantaa koiran lihaskuntoa ja syviä lihaksia kotikonstein? Ja miten kehittää koiran tasapainoa ja kehonhallintaa, josta on hyötyä myös urheilulajeissa? SporttiRakille doboilusta ja sen hyödyistä urheilukoiralle kirjoitti kehonhallinta- ja lihaskuntoharjoitteluun erikoistunut eläintenkouluttaja Anita Pesola Houndy Koirapalveluista.

Dobo tukee urheilevan koiran suorituskykyä

Dobo on rento ja liikunnallinen laji, jossa sekä koira että ohjaaja pääsevät treenaamaan lihaskuntoa, kehonhallintaa, liikkuvuutta ja tasapainoa. Dobossa yhdistyvät liikunta sekä rauhallinen yhdessä tekeminen koiran kanssa. Samalla se parantaa keskittymiskykyä sekä koiran ja ohjaajan välistä suhdetta. Tästä suomalaisen Camilla Peuran kehittämästä harjoitusmuodosta on erityisesti hyötyä syvien lihasten vahvistamisessa. Syvät lihakset tukevat selkärankaa ja ylläpitävät asentoa. Ne aktivoituvat hitaissa liikkeissä ja staattisessa tasapainoilussa. Vahva syvätuki mahdollistaa nopeat käännökset sekä liikkumisen sulavasti ja hallitusti myös haasteellisessa maastossa sekä vaativillakin alustoilla ja nopeuksilla. Kun fyysinen suorituskyky ja kehonhallinta ovat kohdillaan, voi koira keskittyä itse suoritukseen.

Doboharjoittelu tehdään aina koiran ehdoilla, ja koiraa ei koskaan pakoteta tekemään liikkeitä, vaan ne opetellaan positiivisen vahvistamisen avulla. Koira saa totutella välineisiin omassa tahdissaan. Näin saavutetaan rento, mutta samalla innostunut tunnetila työskentelyyn. Dobo ei ole kilpailulaji, ja tästä syystä moni tavoitteellisesti harrastava koirakko on löytänyt lajista rentouttavan oheisharjoittelumuodon kilpaharrastamisen rinnalle. Jokainen koirakko harjoittelee oman tasonsa mukaan, ja monet liikkeistä ovat muokattavissa helpoista haastaviksi.

Dobopallo koko valitaan koiran säkäkorkeuden mukaan rungonpituus huomioiden niin, että pallo on vähintään noin 10-15 cm korkeampi kuin koiran säkä.

Monipuolinen liikevalikoima koiralle ja ohjaajalle

Liikkeitä dobossa on kolmenlaisia: koiran tekemiä, ohjaajan tekemiä ja yhteisliikkeitä. Monet harjoituksista auttavat koiraa hahmottamaan kehonsa asennon ja liikkeet. Erityistä huomiota kiinnitetään takaosan hallintaan, mikä on olennaisen tärkeää monien harrastuslajin suorituksissa. Koiran fysiikalta vaaditaan monissa harrastuslajeissa paljon. Lajiharjoittelun ohella täytyy rakentaa fyysinen kunto ja kestävyys niin, että koiralla on edellytykset suoriutua tehtävistä sekä palautua mahdollisimman tehokkaasti suorituksen jälkeen.

Dobosta löytyy monipuolinen liikevalikoima, joista voi koostaa koiralle ja ohjaajalle yhteisen jumppatreenin. Erilaiset taivutukset ja kierrot toimivat alku- ja loppuverryttelyinä liikeratoja avaavina tai venyttävinä liikkeinä. Myös palloa ja tasapainotyynyä voi hyödyntää venyttelyssä. Rauhallisia asennonvaihtoja (esim. istu-seiso-istu) tasapainovälineiden päällä tekemällä saa koiralle tehokkaita lihaskuntoharjoitteita. Seisominen välineiden päällä ja erilaiset tassunnostoharjoitteet kehittävä tasapainoa ja kehonhallinta. Kiepit, käännökset ja peruutukset auttavat koiraa hahmottamaan myös takaosansa paremmin.

Ohjaajan liikkeisiin kuuluvat mm. punnerrukset, staattinen pito, vatsalihasliikkeet ja venytykset sekä tasapainoilu dobopallon ja tasapainotyynyjen avulla. Useissa liikkeissä hyödynnetään kehonpainoa, joten vastusta voi säätää omaa asentoaan muuttamalla. Dobossa monet liikkeet vaikuttavat samanaikaisesti useampaan lihasryhmään ja liikkeellä voi olla useita vaikutuksia.

Monet harjoituksista auttavat koiraa hahmottamaan kehonsa asennon ja liikkeet. Kuvassa takapään hallintatreeniä tasapainotyynyllä.

Jumppavälineet

Doboharjoitukset tehdään pääasiassa käyttäen apuna tasapainotyynyjä, puolipalloja ja ovaalin muotoisia dobopalloja. Dobopallot sopivat koiran kanssa harjoitteluun pyöreää palloa paremmin, sillä ne ovat helpommin tuettavissa ja ovat materiaaliltaan perusjumppapalloja kestävämpiä.

Dobopalloja löytyy erikokoisia, ja pallon koko valitaan koiran säkäkorkeuden mukaan rungonpituus huomioiden niin, että pallo on vähintään noin 10-15 cm korkeampi kuin koiran säkä. Joissakin liikkeissä voidaan käyttää myös pienempää pallokokoa. Ohjaajien harjoituksiin 65 cm pallo on useimmissa tapauksissa sopivin.

Dobovälineistöön kuuluvat myös puolipallot, joita voidaan kääntää myös koiran edistyessä nurinpäin tuomaan lisähaastetta tasapainoiluun.

Fyysisesti vaativaa harjoittelua

Doboharjoittelu on fyysisesti vaativaa, joten harjoittelu kannattaa aloittaa lyhyissä pätkissä sekä huolehtia hyvästä alkulämmittelystä ja loppujäähdyttelystä sekä riittävästä nesteytyksestä harjoittelun aikana ja sen jälkeen.

Treenien välissä tulee olla lepopäivä ja siksi doboharjoittelu on hyvä aikatauluttaa muiden fyysisten harjoitteiden kanssa huolehtien palautumiselle tarvittavasta ajasta. Jos koira sairastuu tai sillä on jokin akuutti vamma, pidetään harjoittelusta sairaslomaa ja tarvittaessa on hyvä konsultoida eläinlääkäriä, fysioterapeuttia tai osteopaattia, mikäli harjoittelun aloittaminen mietityttää rakenteellisen vian tai muun terveysongelman vuoksi.

Doboilu on hyvä tapa pitää yllä koiran kuntoa muun monipuolisen lajin- ja rodunomaisen liikunnan ohella. Jumppa on hauskaa ja hyödyllistä yhdessä tekemistä, jossa sekä koiran että ohjaajan lihaskunto ja kehonhallinta vahvistuvat. Doboa voi harrastaa niin ryhmätunneilla kuin kotonakin kahdestaan koiran kanssa. Parhaiten alkuun lajissa pääsee hakeutumalla dobon koulutusohjaajakurssin käyneen kouluttajan ohjaukseen, jossa saa vinkit tehokkaaseen ja turvalliseen harjoitteluun.

Lisätietoa: www.dobo.fi

Artikkelikuvat: Iita Sillanpää


MAINOS
SporttiRakin toimitus kertoo, mitä koiraurheilumaailmassa tapahtuu juuri nyt.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän