Poliisikoirat tekevät tärkeää työtä kadonneiden löytämisessä. Suomen Poliisikoirayhdistys on jälleen luovuttanut kunniaviirejä ansioituneille koirakoille, joiden työskentely on johtanut ihmishengen pelastumiseen.

Rokan päättäväisyys palkittiin

Tuomas Jämsä ja saksanpaimenkoira Rokka (Tuntemattoman Forstner) Oulun poliisilaitokselta löysivät 13.9. Reisijärvellä maastoon kadonneen, lievästi kehitysvammaisen miehen.

Jämsä ja Rokka etsivät miestä maastoista, joissa mies omaisten mukaan kävi tavallisesti marjastamassa. Jossakin vaiheessa Rokka oli saanut selkeän ilmavainun ja lähtenyt määrätietoisesti etenemään maastoon Jämsän seuratessa perässä.

Lopulta Rokka oli sukeltanut pusikon läpi, jonka takana etsittävä makasi vesiojassa. Mies ei ollut enää itse pystynyt liikkumaan, mutta pystyi edelleen kommunikoimaan.

Omien sanojensa mukaan Jämsä olisi ilman koiran reaktiota lähtenyt etenemään ihan eri suuntaan. Löytymisen jälkeen tuli tietoon, että etsijöiden mönkijä oli ajanut jo aikaisemmin löytöpaikasta vain metrin päästä ohi etsittävää kuitenkaan havaitsematta.

Tuomas Jämsä ja saksanpaimenkoira Rokka (Tuntemattoman Forstner) Oulun poliisilaitokselta pelastivat 13.9. Reisijärvellä maastoon kadonneen miehen.

Jarmo sai hajun kadonneen vaatteesta

Juha Karhu ja belgianpaimenkoira malinois Jarmo (Harmaahurstin Jarmokalevi) Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta paikallistivat Kuusankoskella 14.9. palvelukeskuksesta kadonneen naisen.

Alzheimeria sairastava nainen katosi Kuusankoskella Mäkikylän palvelukeskuksesta 14.9.2017 klo 19.00 aikaan. Ilta alkoi jo hämärtyä ja vettä oli satanut reippaasti koko päivän.

Jarmon annettiin haistella kadonneen vaatteita. Ensimmäinen Jarmon ottama jälki loppui nopeasti, mutta Karhun keskustellessa partiokaverinsa Mikko Veijosen kanssa, hän huomasi koiransa tarkkaavaisen olemuksen.

Karhu antoi Jarmolle uudestaan hajua vaatteesta, jolloin Jarmo ampaisi uudelleen jäljelle kohden palvelukeskuksen takana olevaa peltoa. Hetken kuluttua Jarmo löysikin naisen vatsallaan makaamasta pellolla olevasta syvästä ojasta, jonka pohjalla oli vettä.

Juha Karhu ja belgianpaimenkoira malinois Jarmo (Harmaahurstin Jarmokalevi) Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta paikallistivat ja pelastivat Kuusankoskella 14.9. palvelukeskuksesta kadonneen naisen.

Argo löysi miehen suolta

Toni Laakso ja saksanpaimenkoira Argo Oulun poliisilaitokselta jäljestivät 31.7. Kajaanin Vuolijoella 10 tuntia suolla kadonneena olleen muistisairaan miehen.

Noin 70-vuotias muistihäiriöistä kärsinyt mies oli lähtenyt pihapiiristään ilmeisesti marjastamaan eikä vastannut puhelimeen. Tehtävällä liittyivät kolme vuorossa ollutta poliisikoiraa, ja yksi hälytettiin vapaalta aikaisemmin töihin.

Toni Laakso ajoi paikalle omalta kenttäjohtoalueeltaan ja aloitti koiraetsinnät omalta alueeltaan. Poliisi oli saanut hieman aikaisemmin paikalliselta traktorimieheltä tiedon miehen poistumissuunnasta.

Argo löysi jäljen suon reunasta noin 9-10 tuntia viimeisen varman havainnon jälkeen. Kadonnut mies löytyi märkänä suolta makaamasta. Hänen jalat eivät enää kantaneet ja hän tunsi voimakasta huimausta tuoreen leikkaushaavan auettua.

Toni Laakso ja saksanpaimenkoira Argo Oulun poliisilaitokselta jäljestivät ja pelastivat 31.7. Kajaanin Vuolijoella 10 tuntia suolla kadonneena olleen muistisairaan miehen.

Rike löysi pojan loukkaantuneena vaikeakulkuisesta maastosta

Mikko Sällinen ja belgianpaimenkoira malinois Rike (Tämä on Hirvi) Sisä-Suomen polisilaitokselta hälytettiin 4.9. etsimään edellisenä iltana kadonnutta itsetuhoista 14-vuotiasta poikaa. Pojan katoaminen oli huomattu aamulla.

Rike lähti seuraamaan jotakin hajua metsään, mikä johti polulle. Matka jatkui etelään. Tullessaan polkujen risteyksiin, Rike tarkisti tuttuun tapaan suunnan ja jatkoi eteenpäin. Noin 300 metrin päässä jälki päätyi kalliojyrkänteen laelle, johon koira pysähtyi. Maaston peitteisyys ja jyrkänteen muoto estivät kuitenkin näkemästä alas.

Matkan jatkuessa Rike alkoi vetää jyrkänteen alle, missä koira alkoi haukkua kivien väliin. Tarkemmin katsottuna kivien välistä näkyi ilman kenkää oleva jalkaterä. Hengissä ja tajuissaan oleva, mutta vakavasti loukkaantunut poika makasi vatsallaan kahden kiven välissä pystymättä puhumaan tai liikkumaan. Poika oli maannut samassa paikassa yön yli mahdollisesti 12 tuntia.

Ensipartio oli käynyt jo aiemmin lähellä löytöpaikkaa. Maaston peitteisyydestä johtuen poikaa ei voinut nähdä kuin aivan vierestä. Puhelimen paikannuksen suhteen pojan löytöpaikka oli täysin päinvastaisessa suunnassa.

Mikko Sällinen ja belgianpaimenkoira malinois Rike (Tämä on Hirvi) Sisä-Suomen polisilaitokselta pelastivat yli yön kivikossa maanneen 14-vuotiaan pojan.

Lähde: Tiedote, Suomen Poliisikoirayhdistys
Kuvat: Tapani Romppainen (Rokka, Jarmo, Argo), Mikko Sällinen (Rike)


MAINOS
SporttiRakin toimitus kertoo, mitä koiraurheilumaailmassa tapahtuu juuri nyt.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän