YHTEISTYÖSSÄ VITABALANSIN KANSSA

Koiran terveys on aina ensisijainen asia. Sairaan tai puolikuntoisen koiran kanssa ei voi tehdä muuta kuin parannella vaivoja, ottaa rauhallisesti ja odottaa parempia päiviä. Entistä kurjemmaksi odottelun tekee se, mikäli koiran on tarkoitus toimia myös työkaverina, sillä ilman koiraa ei ole myöskään työtä. Kun lähdimme kouluttautumaan omien koirieni kanssa homekoiratyöhön, aloin entistä enemmän miettiä, miten pystyisin vaalimaan koirien terveyttä entistäkin huolellisemmin. Siinä vaiheessa otimme käyttöön myös BE-vitamiiniliuoksen, jota olemme nyt testanneet reilun vuoden päivät.

Jekku ja meidän koko tiimi viettää hyvin aktiivista elämää, johon kuuluu myös vaellusmatkat. Tämän vuoden kesäkuu vietettiin Norjassa reput selässä. Vitamiinilisät olivat mukana pitämässä koirien kroppia kunnossa ja vitamiinitankkaus aloitettiin jo ennen reissua.

Työkoiran terveyden haasteet

Se, mitä kukaan työkoiraohjaaja ei haluaisi tapahtuvan, on:

  • Koiran loukkaantuminen, etenkään pitkäaikaisesti. Jokaiselle koiralle sattuu pieniä haavereita, mutta näistä palautumisen tulisi olla työkoiralla mahdollisimman nopeaa ja kropan niin hyvässä kunnossa, että ongelmia esiintyisi mahdollisimman harvoin.
  • Huonokuntoinen vatsa tai suolisto, joka vie koiralta parhaan keskittymisen ja terän työstä.
  • Tarttuvan taudin saaminen. Tarttuvien tautien riskejä pitää yrittää välttää viimeiseen asti. Työkoiran kanssa pitää miettiä, uskaltaako esim. pahimpaan tautiaikaan treenata halleissa tai käydä muissa suuren riskin tapahtumissa. Vaikka rokotukset, madotukset jne. olisivatkin kunnossa, voi silti jokin tarttuva tauti viedä työkyvyn. Kennelyskä ei todellakaan ole työkoiran kaveri ja saattaa viedä työkyvyn useaksi viikoksi, eikä toivottavien vieraiden listalla ole myöskään nenäpunkki – etenkään, jos koira tekee nenällään töitä, sillä nenäpunkki heikentää koiran hajuaistia. Puhumattakaan tarttuvista vatsapöpöistä ja muista.
  • Säännöllisen huollon puuttuminen. Säännöllinen kropan ja lihaksiston huolto on äärimmäisen tärkeää ja siksi luotettavat, asiantuntevat kumppanit ovat elintärkeitä, eikä heitä ilman tulisi toimeen.
Hometyöskentely on suhteellisen rauhallista, mutta hermostoon ja stressinsietoon sekä kropan energiatasoon vaikuttavat vitamiinit eivät siinäkään ole ainakaan haitaksi pitkäkestoisten ja haasteellisten etsintöjen tekemisessä.

Huomioita vuoden testijaksolta

Reilun vuoden testijakson aikana 3-vuotias australianpaimenkoira Jekku käytti normaalin ravinnon ja ravintoöljyn lisäksi kuukauden sykleissä Probalansin BE-balansia, joka on vahva nestemäinen BE-vitamiinilisä, jonka pitäisi vaikuttaa etenkin elimistön energiatasoon, lihaskuntoon sekä hermoston toimintaan ja turkin ja ihon kuntoon, mutta myös suojata lihassoluja hapettumisen aiheuttamilta vaurioilta. Työtiimin nuorin koira labbis Vainu oli vasta pentu testijakson alkaessa, joten sille en uskaltanut tuotetta antaa.

Jekun kohdalla huomasin liuoksen vaikutuksen useampaankin ongelmakohtaan:

  • Hyvä palautuminen. Jekku on aina ollut turhankin vilkas kaveri, mutta kuten ihmeen kaupalla, pitkäkestoisia vammoja ei ole siltikään onneksi osunut kohdalle. Palautuminen pienemmistä haavereista on ollut erityisen nopeaa testijaksolla. Huoltajat ja hierojat ovat lisäksi jo pitkään kehuneet Jekun kropan elastisuutta, millä varmasti on myös vaikutusta asiaan.
  • Apu närästykseen. Jokaisella koiralla ja ihmisellä on jokin heikko kohta kropassa, ja Jekulla se on ollut vatsa. Sillä ei ole ollut lainkaan suolisto-ongelmia, mutta refluksioireet ovat vaivanneet erityisesti nuorempana – ehkä myös nuoren pojan herkemmän stressikynnyksen takia. Juuri testijakson alkamisen kynnyksellä ruokinnan vaihto mahdollisimman vähärasvaiseen, ruokarytmin muuttaminen useampaan pienempään ateriaan päivässä sekä BE-vitamiinin lisääminen ruokavalioon ovat saaneet nyt närästysoireet lähes kokonaan katoamaan. Itse uskon, että vitamiinilisä suojaa ihon ja turkin lisäksi herkkää vatsalaukkua. Samoin uskon, että se pitää limakalvot paremmassa kunnossa, sillä juuri ennen testijaksoa Jekku sai suun limakalvoille muutaman oudon rakkulan, mille ei löytynyt koskaan selitystä. Mahdollinen syy on esimerkiksi jonkin myrkkykasvin syöminen. Rakkulat olivat suussa sitkeästi, vaikkeivät koiraa itseään haitanneetkaan. BE-vitamiinilisän aloittamisen jälkeen rakkulat alkoivat kuitenkin vihdoin hiljalleen hävitä.
  • Turkin ja ihon kunto. Jo aiemmin käytetyn ravintoöljyn lisäksi myös BE-lisällä on selvästi ollut myös suotuisa vaikutus Jekun ihon ja turkin kuntoon. Aiemmin helposti hapsuuntuva turkki on ollut nyt selvästi kiiltävämpi, paksumpi ja terveempi. Ihokin on pysynyt erittäin hyvässä kunnossa.
  • Vastustuskyky. Ennen vitamiinilisän aloittamista Jekku sairasti oikein kunnon kennelyskäkierteen, joka eteni keuhkoihin asti, ja se oli muutenkin herkempi saamaan tarttuvia pöpöjä. Nyt reilun vuoden testijaksolla se on pysynyt täysin terveenä. Muutkaan tiimin koirat eivät ole sairastelleet.

Olen tykännyt käyttää liuosmuotoista tuotetta, ja pullo on ollut todella näppäränkoikoinen ottaa myös reissuille mukaan, joita meidän työtiimillä riittää. Lisäksi liuos on niin vahvaa, että sitä ei onneksi tarvitse laittaa kuin vain muutama tippa kerrallaan, joten pienikin pullo on todella riittoisa useammankin koiran taloudessa.

Mitä seuraavaksi testataan?

Jatkossa olen miettinyt, että alamme ehkä käyttää B- ja E-vitamiinivalmisteita erikseen, jolloin niiden annostelu on tarpeen mukaan helpompaa. Lisäksi aion aloittaa tuotteiden käytön myös nyt reilun vuoden ikäisellä Vainulla. Myös nivel- ja rustovalmisteiden käyttö on tarkoitus aloittaa koko tiimillä: myös nuoremmilla koirilla, joiden nivelistä on myös tärkeä pitää kovan käytön takia huolta.

Lisätietoja: Probalans BE-balans

Jekun turkki on pysynyt paremmassa kunnossa vitamiinilisän aloittamisen jälkeen. Aktiivisella aussiella on töiden lisäksi harrastuksia mm. tokon ja paimennuksen parissa, jotka rasittavat lihaksistoa ja vaativat hyvää kropanhuoltoa.

MAINOS
SporttiRakin päätoimittaja ja tuottaja. Aktiivinen koiraharrastaja Pohjanmaalta. Kotona 9 v aussie Jekku, 7 v käyttislabbis Vainu ja alle vuoden ikäinen bordercollie Jippo. Aiemmin teimme homekoiratöitä Jekun ja Vainun kanssa, mutta nyt olemme keskittyneet harrastuspuolelle treenaamaan etenkin paimennusta, tokoa, pk-hakua, rally-toko, nomea ja käytännön metsästystä. Harrastamme lisäksi koirien kanssa erilaisia vetolajeja (hiihto, canicross, kickbike, bikejoring) sekä vaellusmatkailua Suomessa ja ulkomailla.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän