Ehdottomasti! Jos haluat työskennellä koirien parissa ja oppia koko ajan uutta. Koirahierojaksi voi opiskella kuka tahansa alasta kiinnostunut. Omat kokemukset koiran omistamisesta, sen kanssa harrastamisesta/kisaamisesta/metsästämisestä ja kasvatuksesta ovat plussaa. Hierojana on osattava käsitellä erilaisia koiria yksilöinä ja lukea koiraa sekä tuntea koiran käyttäytymistavat. Nämä ovat tärkeitä taitoja varsinkin koiran tullessa ensimmäistä kertaa hierontaan.

koiran kanssa kommunikointi on yksi työn hienouksia.

Koirahierojan työkalut

Koirahierojalle tärkeä työkalu on inspektio eli silmin havainnointi. On osattava nähdä mm. poikkeamat koiran liikkuessa eri askellajeissa ja niihin siirtymisissä, istumaan menossa, hyppäämisessä jne. On tarkkailtava mahdolliset ongelmat koiran ryhdissä, yleisessä olemuksessa (esim. mieliala tai turkki) ja miten koira varaa jaloilleen painon seisoessaan.

Toinen yhtä tärkeä on palpointi eli käsin tunnusteleminen. Siinä koirasta huomioidaan mm. lihasten symmetria, rangan jousto ja suoruus, lantion asento, mahdolliset turvotukset ja aristukset sekä lämpöerot.

Ja kolmantena asiakkaan kuunteleminen. Hän elää koiran kanssa, näkee muutokset koiran käyttäytymisessä ja tietää, mikä on koiralle normaalia ja mikä ei. Tarvittaessa hieroja osaa tehdä lisäkysymyksiä kartoittaakseen koiran senhetkisen tilan. Näiden kaikkien pohjalta suunnitellaan kukin hoitokerta tarpeita vastaavaksi. Hieronnan lisäksi voidaan antaa lämpöhoitoa, laseria ym.

Silmin havainnointia voi harjoitella aina koiran liikkuessa.

”Unelmaduuni”

Kollegojen kuulen usein sanovan, että koirahieronnasta saa itsekin hyvän olon, kun näkee koiran kuntoutuvan. Se on aina yhtä palkitsevaa ja kannustavaa. Eläin ei puhu, mutta se näyttää fyysisellä ja psyykkisellä hyvinvoinnillaan hieronnan tuoman avun. Unelmaduuniksi luen myös sen, että saa päivittäin olla erilaisten koirien kanssa tekemisissä: on isoja ja pieniä, nuoria ja vanhempia, harrastavia ja kisaavia koiria, joille kullekin hieronta on erilainen.

Työssäni tapaan koiria, jotka hieronnan alussa tarjoavat esimerkiksi selkäänsä käsiteltäväksi ja tällä tavoin kertovat omalla kehonkielellään ongelman sijainnin. Päinvastaisesti jotkut koirat pyrkivät piilottamaan ongelmakohdan ja selän ollessa kyseessä, ne heittäytyvät selälleen ja tarjoavat vatsan seutua hierottavaksi. Hieronnan aikana jotkut koirat osallistuvat painautumalla käsiäni vasten ja siten avustavat paikkojen avaamisessa.

Palkitsevaa on myös hieronnasta saatu välitön palaute, kun koira lopuksi nuolee kädet tai kasvot. Koiran aito olemus (viittaan tässä siihen, että meillä ihmisillä on tapana liioitella /vähätellä tuntemuksia) ja koiran kanssa kommunikointi ovat yksiä työn hienouksia.

Vaihtelevat päivät

Päiviin mahtuu monenlaista, sillä koirien hierontatarve vaihtelee. Toiset tuodaan ylläpitohierontaan, toiset kilpailuun valmistavaan/rasituksesta palauttavaan hierontaan, leikkauksesta tai muusta operaatiosta kuntouttavaan hierontaan sekä jonkin trauman, ontuman, lihaskireyden tai vanhuuden tuoman kivun ja jäykkyyden helpottamiseksi. Koirien omistajat ovat hyvin valveutuneita ja tuovat koiriaan ennaltaehkäisevästi hierontaan eivätkä vasta sitten, kun on jo sattunut ja tapahtunut.

Ammattitaitoinen hieroja osaa valita kullekin koiralle sopivat hierontaotteet ja muokata käsittelypainetta hieronnan aikana. Ihmiselle hieroja voi sanoa ”odota hetki, pian helpottaa”, mutta koiraa on osattava hieroa siten, että se pysyy koko ajan rentona ja antaa käsitellä ne kaikkein kireimmätkin kohdat.

Valitettavasti olen kuullut, että joidenkin koiranomistajien mielestä tehokasta hierontaa on vain se, että koira huutaa ja vastustelee käsittelyn ajan. Päinvastoin, tuolloin saadaan koira stressaantuneeksi, jolloin hieronnan vaikutus jää heikoksi ja lihaksiin syntyy vaurioita liian kovan hierontapaineen vuoksi.

Kaikkea ei tarvitse osata

Yksi ammattitaidon osoituksia on se, että koirahieroja ymmärtää omat rajallisuutensa. Ei tarvitse tietää ja osata kaikkea, vaan ohjata koira tarvittaessa eläinlääkärille, eläinfysioterapeutille, osteopaattiselle hierojalle, jäsenkorjaajalle, osteopaatille jne. Koirahieroja ei tee koirasta diagnoosia, vaikka omistaja mielellään haluaisi kuulla, mikä hänen koiraansa vaivaa, vaan diagnoosin tekeminen kuuluu ainoastaan eläinlääkärille.

Meillä täällä Etelä-Pohjanmaalla löytyy koira-alan monitoimiosaajia ja teemme tiiviisti yhteistyötä. Jokainen ammatinharjoittaja kunnioittaa ja arvostaa toistensa tekemistä. Tiimin jokainen jäsen on yhtä tärkeä ja tasavertainen omalla ammattitaidollaan. Tähän olisi mielestäni pyrkiminen kaikkialla Suomessa, sillä yhteistyöverkostosta hyötyvät kaikki, ennen kaikkea koira ja koiranomistaja.

Oheen koirahieroja voi opiskella esim. ruokintaa tai koulutusta, sillä usein koiranomistajat kaipaavat näihinkin neuvoja. Mielenkiintoiseksi työn tekee se, että koskaan ei ole valmis. Jatkokouluttautuminen on tärkeää, sillä ala kehittyy sekä uutta tietoa ja koulutuksia tulee koko ajan. Tärkeintä on muistaa nöyryys omaa työtään kohtaan, sillä ilman sitä ei ole valmis oppimaan uutta.

Koirahierojalle tärkeitä tarkastelukohtia ovat liikkeiden lisäksi mm. koiran ryhti, seisominen ja yleinen olemus.

MAINOS
Koira- ja hevoshieroja vuodesta 2006. Täydennyskoulutuksena mm. O.T.E.-fasciakäsittely, eläinrefleksologia, koirien jäsenkorjaus ja laserterapiahoidot

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän