Kilpailutilanteessa on useita eri elementtejä, jotka harjoitustilanteesta puuttuvat tai ovat erilaisia. Näitä elementtejä ovat mm. kilpailupaikka, käytännöt kilpailupaikalla, ajankäyttö verrattuna treenitilanteeseen, kilpailujännitys, muut kilpailijat koirineen ja niin edelleen. Jos et usko, kirjaa ylös tai videoi, mitä kaikkea tapahtuu, kun menet treenaamaan ja kisaamaan. Vertaa tilanteita ja huomaat eron!

Jotta kilpailutilanteesta muodostuisi mahdollisimman helppo ja stressitön sekä koiralle että ohjaajalle, kannattaa treeneihin ujuttaa mukaan kilpailullisia elementtejä ja vaikeuttaa niitä kylliksi, jotta kisatilanne tuntuisi kevyemmältä.

Jos treenaat vaihtelevasti ja yllätyksellisesti, ei koirasi opi ennakoimaan. Yllätä koirasi positiivisella tavalla!

Erilaisia treeni-ideoita tehtävien vaikeuttamiseen

Lähtö

Järjestä kilpailunomainen lähtötilanne. Vähimmillään tarvitset siihen pari metriä kehänauhaa ja yhden kylttitelineen. Rakenna lähtöön erilaisia häiriöitä: romua lattialle, liikkuvia ihmisiä, rimaa nostava koetoimitsija, papereitaan tiputteleva tuomari, kentän ulkopuolella ilakoiva lapsilauma jne. Pidä itsesi rauhallisena, vaikka mitä tapahtuisi. Koirasi tukeutuu sinuun, jos lähdössä tapahtuu jotakin yllättävää tai ennenkuulumatonta.

Kylttivälit

Jos kylttivälit kisoissa tuntuvat ahtailta suorittaa, pienennä niitä treeneissä vielä entisestään. Mestariluokan tehtävät puolentoista metrin kylttivälein tekevät kenestä tahansa nöyrän ohjaajan ja mikä parasta – kisoissa rupeaa olemaan ruhtinaallisesti tilaa, vaikka kyltit seuraisivat toisiaan kolmen metrin välein. HUOM! Treenaa ensin ilman koiraa – sinun tulee selviytyä radasta ennen koiraasi, koska olet sen kartanlukija ja ohjaaja!

Merkille lähetys

Kekseliäät tuomarit keksivät mitä eriskummallisimpia merkille lähetyksiä kisoissa. Varioi tehtävää mahdollisimman monella eri tavalla, jotta olet varautunut koiruuksiin! Merkin väri suhteessa alustaan tai seinään voi tarkoittaa yllätyksiä kisoissa. Kokeile myös eri kokoisia ja näköisiä merkkejä! Asettele merkin taustalle erilaisia asioita: hyppy/jä, houkutus, liikkuvia ihmisiä ja/tai koiria, käytösruutu jne. Muista, että merkki radan keskiosassa vetää tavallisesti koiraa puoleensa enemmän kuin merkki radan laitamilla kohti seinää tai tyhjää kentän osaa.

rallytoko_suoritusvarmuus_merkki

Kylttiyhdistelmät

Rally-tokokilpailuissa kyltit seuraavat toisiaan sääntöjen sallimissa rajoissa. Treeneissä voit unohtaa säännöt ja asettaa esimerkiksi sarjahypyn väleihin maahanmenoja, saksalaisia, koiran kiertämisiä tai mitä tahansa keksit! Mitä ikinä mielikuvituksesi tuottaakaan, muista ottaa huomioon turvallisuusnäkökulma!

Yllättävät tehtävät

Yhdistele tehtäviä treenitilanteissa ennakkoluulottomasti. Saksalaisia voi tehdä juosten, sarjahypyn voi tehdä hitaassa käynnissä ja pujottelun voi tehdä peruuttaen. Anna mielikuvituksesi lentää! Virallisten rally-tokokylttien ulkopuolelta keksityt tehtävät virkistävät sekä koiran että ohjaajan mieltä ja opettavat koirakon molempia osapuolia: koiralle kuuntelun jaloa taitoa ja ohjaajalle selkeää, loogista ohjausta. Kokeneella rally-tokokoiralla on varmasti käsitys siitä, mitä radalla tehdään ja mitä ei. Jos treenaat vaihtelevasti ja yllätyksellisesti, ei koirasi opi ennakoimaan. Yllätä koirasi positiivisella tavalla!

Käytösruutu

Kisatilanteessa käytösruutu on yleensä rauhallinen suorittaa. Poikkeuksiakin on. Itse muistan kilpailu-urani vaikeimmiksi käytösruuduiksi sen, jossa jälkeeni suorittanut koira karkasi ohjaajaltaan ja juoksi täyttä vauhtia ohitsemme. Yhtä hyvin muistuu mieleeni se käytösruutusuoritus, jossa koirani kiihtyi nollasta sataan alta sekunnin, kun jälkeeni suorittanut koira sujahti putkeen ohjaajansa iloisen kiljahduksen saattelemana. Kaikkea voi sattua, ihan kaikkea. Käytä mielikuvitustasi ja järjestä sopivan haastavia tilanteita käytösruudun läheisyyteen. HUOM! Haastavista tehtävistä on tarkoitus suoriutua!

Maali

Avoimesta luokasta ylöspäin koira on radalla vapaana. Maalikyltti ohitetaan edellisen kyltin määräämässä askellajissa, joka voi olla myös juoksu. Maalikyltin takana näkyvä makkaragrilli, paras kaveri tai jokin muu asia saattaa viedä koiran mielenkiinnon, ellet ole harjoitellut häiriöitä myös maalissa. Kehänauhaa tarvitset tässäkin vain pienen pätkän, jotta voit rajata sallitun alueen kielletystä. Palkitse koiraasi avokätisesti, kun se selviytyy maalihäiriöistä! Jos otat treenilistallesi yhden asian tältä listalta, valitse tämä. Harmittavin hylkäys sattuu virheettömän radan jälkeen, kun koira livahtaa ohjaajan huomaamatta kehänauhan ylitse.


MAINOS
Olen useammassa eri lajissa pätevöitynyt koulutusohjaaja. Kilpailukokemusta minulta löytyy omien ja lainakoirien kanssa niin tottelevaisuus-, agility-, rally-toko- kuin koiratanssiareenoiltakin. Koulutan kaikentasoisia harrastajia. Lähimpänä sydäntäni on kilpailemaan tähtäävien ja kilpailevien koirakoiden valmennus. Lajeista rakkain sekä omasta että koirieni mielestä on rally-toko. Kisakumppaneinani kentillä nähdään usein partacolliet BH TK2 RTVA FI & EE MVA Kinsfolk Dear Darcy ”Toivo” ja BH TK1 RTVA FI MVA Tireless Kisser’s Almost Too Fast ”Taimi”. Toisinaan vien kisa-areenoille muidenkin koiria jackrussellinterrieristä suomenlapinkoiraan. Kouluttamisen ja kouluttautumisen lisäksi toimin myös mielelläni epävirallisena tuomarina eri lajeissa.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän