Blogi: Lähdössä pysyminen vai räjähtävä lähtö agilityssa?

0
2739

Yksi agilityn kestoaiheista vuosien saatossa on ollut koiran lähtökäyttäytyminen: miten saan koiran pysymään lähdössä? Jos tätä ajattelee toisesta näkökulmasta eli miten saan koiran starttaamaan ohjaajan sanallisesta vihjeestä, voi tämän aiheen pohtiminen tuoda toisen näkökulman tähän aiheeseen.

Agility on vauhdikas laji, jossa koiralla on kova into suorittaa esteitä ja tehdä rataa. Itse tekeminen on monelle agilitykoiralle se huippujuttu, joten sitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää lähtökäyttäytymisen opettamisessa.

Lähdössä pysyminen

Ajatellaanpa tilannetta, jossa koiralla on hurja into juosta, hyppiä esteitä ja mennä putkista. Koiran pitää kuitenkin odottaa lähtölupaa. Lähtöluvan odottaminen on opetettu tavalla, joka menee kutakuinkin näin: koira istuu -> saa namin, koira istuu -> saa namin, koira istuu -> saa namin ja tätä voi kestää useammankin toiston verran, kunnes ohjaaja ehkä antaa luvan suorittaa ensimmäisen esteen. Jos ohjaaja vielä kävelee ensimmäisen esteen luokse, palaa sitten takaisin, kävelee taas, palaa takaisin jne., niin koiralla kestää aika kauan päästä suorittamaan.

Jos koiralla on suurempi into radalle kuin saada juuri sillä hetkellä nami, niin lähtökäyttäytymisen opettaminen voi viedä hyvän tovin, kun koiraa palkitaan vähäpätöisemmällä vahvisteella kuin mitä koira oikeasti haluaisi. Nami ja ohjaajan tuleminen luokse voi olla jopa negatiivista rankaisemista (= poistetaan jotakin, mitä koira haluaa, eli juosta eteenpäin), joka vähentää haluttua käyttäytymistä (= paikallaan olemista). Lisäksi kaikki se, mitä palkkaamisten välissä tapahtuu, vahvistuu (esimerkiksi ohjaajan kävellessä koiran luokse palkkaamaan koira liikuttaa tassujaan).

Vai räjähtävä lähtö?

Ajatellaanpa edellä mainittua tilannetta hieman toisin. Koiralla on hurja into juosta, hyppiä esteitä ja mennä putkista, joten käytetään sitä hyödyksi, kun koiralle halutaan opettaa ns. räjähtävä lähtö. Tämä tarkoittaa vapautusvihjettä, joka saa koiran sinkoamaan täysillä eteenpäin. Kun koira haluaa tehdä jotakin tosi kovasti, sitä edeltävä käyttäytyminen vahvistuu. Tällöin hyödynnetään ns. Premackin periaatetta, missä heikompi (tai epätodennäköisempi) käyttäytyminen vahvistuu, kun sitä seuraa jokin miellyttävä ja vahva käyttäytyminen. Lähtökäyttäytymisen osalta ketjutus menisi osapuilleen näin:

 1. Koira pysähtyy -> vapautus heti (eteen kohteelle)
 2. Koira pysähtyy -> vapautus pienellä viiveellä
 3. Koira pysähtyy -> vapautus isommalla viiveellä

Jokaisen toiston osalta koira pääsee suorittamaan haluamaansa tekemistä eli se saa juosta palkkiolle sen sijaan, että käyttäytyminen pilkottaisiin välipalkkoihin, jotka eivät koiralle siinä tilanteessa ole niin tärkeitä. Alkuharjoitusten myötä lähtökäyttäytymistä yleistetään eri paikkoihin ja häiriöihin ja tuodaan myös mukaan agilitytreeneihin.

Koulutussuunnitelma: Räjähtävä lähtö

Esitaidot: Pantakuljetus on koiralle kiva juttu, eli se on opetettu erikseen, treenissä käytettävä palkkio on koiralle hyvin mieluisa.

Huomioitavaa: Koiraa ei kielletä missään vaiheessa. Jos koira livistää ilman lupaa, on sitä varten oltava avustaja, joka ottaa palkkion pois tai peittää sen. Näin koira ei pääse palkkioon käsiksi. Itse asiassa alkuvaiheessa voi olla hyväkin, että koira jonkun kerran livistää ilman vapautusvihjettä, jotta koira pääsee itse hoksaamaan, millä tavalla se palkkion saa. Jos treenaat yksin, huolehdi siitä, että palkkio on sijoitettu joko siten, että pääset itse siihen ensiksi käsiksi tai se on suljettu (esim. palkkarasia).

Kriteerit:

 1. Pantakuljetuksella ja lentävällä lähdöllä: Koira säntää lelulle (oltava merkittävä koiralle) ja leikkii mieluusti
 2. Pantakuljetuksella ja pysähdytään: Odotetaan, että koira tarjoaa istumista. Heti, kun koira istuutuu ja koira katsoo eteenpäin kohteeseen, annetaan vapautusvihje ja päästetään pannasta irti.
 3. Pantakuljetuksella ja pysähdytään: Lisätään pientä häiriötä, esim. ohjaaja heiluttaa kättä/jalkaa tms. ja annetaan samanaikaisesti vapautusvihje koiran katsoessa eteenpäin ja päästetään pannasta irti.
 4. Varioidaan: Välillä pantakuljetus ja lentävä lähtö (ei vapautusvihjettä) ja välillä pantakuljetus ja pysähdys (vapautusvihje).
 5. Lisätään kestoa: Alkuun riittää, että irrotetaan käsi pannasta, mutta siitä ei ihan heti seuraa vapautusvihjettä. Muistetaan pitää ohjaajahäiriöt mukana (kädenheilutukset, ohjaajan painonsiirrot jne), kun ohjaaja vielä pysyy koiran vierellä.
 6. Lisätään sivuttaisetäisyyttä koiran ja ohjaajan välillä. Vapautus vain, kun koira katsoo eteenpäin kohteeseen.
 7. Lisätään etäisyyttä koiran ja ohjaajan välillä. Varioidaan vapautushetkeä (välillä vapautus tulee lyhyemmältä etäisyydeltä, välillä vapautus tulee ohjaajan liikkuessa, välillä ohjaajan pysähtyessä tai ohjaajan jatkaessa vielä uudestaan matkaa).
 8. Lisätään kaikkea muuta kivaa mukaan (mielikuvitus rajana).

Miten kotona voi harjoitella?

Lähtötreenejä voi hyvinkin tehdä kotona. Alkuun pärjää hyvin pelkän lelun (tai ruokakipon) voimalla, jotta saadaan luotua vauhdikasta etenemistä ja intoa päästä palkkiolle. Tärkeää on, että koiralle saadaan haluttu vauhti, ennen kuin siirrytään harjoituksessa eteenpäin, jotta voidaan ottaa heti mukaan myös sopiva viretaso koiralle. Tämä edesauttaa myös tulevia treeni- ja kisatilanteita, joissa vire tuppaa olemaan normaalia korkeampi.

Jos koulutussuunnitelman stepit on jo kotosalla käyty läpi, voi kotiharjoituksiin ottaa mukaan myös ilman esteitä tehtäviä muita harjoituksia. Yksi lemppareistani on seuraavanlainen harjoitus, jossa päästään vahvistamaan useampaa asiaa. Lisäksi tämä on myös oikein hyvä harjoitus tehdä lämmittelyliikkeenä ennen treenejä tai kilpailuja.

 • Koira jätetään “lähtöön”. Edetään itse pienen matkan päähän, palkkio on edessä kauempana. Vapautetaan koira, mutta pysytään itse paikoillaan. Kun koira saavuttaa eli hidastaa vahvistealueelle, tehdään 360 asteen käännös ja kiihdytetään koiran kanssa palkkiolle.
 • Tähän voi lisätä mukaan myös muitakin “jippoja”, esim. lähdetään itse juoksemaan kohti palkkiota, ennen kuin vapautetaan koira.

Voiko opettaa pennulle?

Voi oikein hyvin. Luopumistreeneillä voi pennulle opettaa malttia odottaa lupaa saada haluamansa asia. Kunhan halu saada jotakin on iso, voi sitä alkaa hyödyntää ja laajentaa lähtökäyttäytymiseen, vaikka agilityä ei vielä edes tehtäisi.

Milloin esteet mukaan? Tai mitä jos koira ei vielä täysin osaa räjähtävää lähtöä? Miten muokata harjoitusta?

Jos koira ei osaa vielä räjähtävää lähtöä, niin lentävillä lähdöillä pärjää oikein kivasti. Lentävällä lähdöllä tarkoitetaan sitä, että pidetään koiraa pannasta ja liikutaan yhdessä koiran kanssa (pantakuljetus) ja päästetään pannasta irti, kun koira on liikkeessä (ei siis pysähtymistä).  Vastaavasti namimagneettia hyödyntäen voi tehdä siirtoja, jolloin koira nakertaa kädessä olevaa namia, ja kun namikäsi poistuu koiran ulottumattomiin, jatkaa koira liikettä eteenpäin edessä olevalle esteelle. Ideana on, että lähtökäyttäytymistä ei tuoda esteharjoitteluun mukaan, ennen kuin se on hyvällä mallilla palkkiolle juoksemisen suhteen. Ja kun lähtökäyttäytyminen tuodaan agilitykentälle mukaan, kannattaa hetkeksi panostaa pelkästään lähtökäyttäytymisen yleistämiseen. Palkkion ei välttämättä tarvitse olla enää aina valmiina tarjolla, vaan se voidaan heittää koiran linjalle eteen.

Esimerkkivideoita

Seuraavassa on muutama esimerkkivideo, miten itse aikoinaan opetin koiralleni lähtökäyttäytymistä. Opetus tapahtui pitkälti Agility Right from the Start -kirjan oppien mukaan.

Race to reward -harjoitus pennun kanssa: Siirto (panta/namikuljetus) aloituspaikkaan, missä odotetaan, että koira tarjoaa istumista samalla, kun avustaja houkuttelee lelulla. Kun koira istuu ja katsoo kohti lelua, annetaan vapautusvihje ja päästetään irti pannasta. Koira säntää vauhdilla lelulle leikkimään. Uusi toisto perään. Harjoituksessa tärkeää on, että koira tarjoaa itse istumista ja kun se katsoo haluttuun suuntaan, se vapautetaan. Into pitää olla kova, koska tällä harjoituksella luodaan mielikuvaa siitä, että vain vapautusvihjeestä sännätään eteenpäin vauhdilla sinne, mihin halu on kova. Jos koira hölköttelee lelulle tai lähtee tekemään muuta, täytyy koiralle ensin luoda tarve ja into palkkiota kohtaan.

Pienillä ohjaajahäiriöillä

Mukaan otetaan pieniä ohjaajahäiriöitä, eli sillä aikaa, kun pannasta pidetään kiinni, heilutetaan toista kättä ja koiran katsoessa eteenpäin annetaan vapautusvihje ja päästetään pannasta irti. Videolla näkyy myös, miten esteitä voidaan tarvittaessa ottaa lähtökäyttäytymisen opettamiseen mukaan.

Lisää ohjaajahäiriöitä mukana

Kun koira osaa jo odottaa vapautusvihjettä pienistä ohjaajahäiriöistä huolimatta ja taustalla on jo myös vähän kestoa, kannattaa mukaan ottaa ohjaajan liikkuminen. Tällä videolla ohjaaja vapauttaa koiran samalla, kun itse pysyy koko ajan liikkeessä.

Luettavaa

Eva Bertilsson, Emelie Johnson Vegn: Agility Right From the Start, 2010


MAINOS
Koiraharrastamista vuodesta 2001 alkaen, mm. pelastuskoiratoiminnassa (hälytysryhmässä olin mukana edesmenneiden suomenlapinkoirien Viiman ja Myryn kanssa), agilityssä ja nose workissä. Harrastuskavereinani ovat suomenlapinkoira Kero (synt. 12/2012) sekä bordercollie Disco (synt. 10/2017). Keron kanssa on tehty pelastuskoirajuttuja, mutta aktiivisesti harrastamme enää agilityä sekä nose workkia. Uuden oppiminen, itsensä kehittäminen, koiran oivallusten seuraaminen ja onnistumiset haasteiden jälkeen kiehtovat erityisesti, kun harrastuskumppanina on koira!

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän