Homekoirayrittäjyyteen kuuluu yllättävän monia asioita, joita ihmiset tulevat harvoin ajatelleeksi. Niin kuin yrittäjänä olemiseen yleensäkin. Työhön kuuluvia asioita on huomattavasti enemmän, kun työskentelee elävän olennon kanssa. Koiraa ei voi vain laittaa työpäivän jälkeen kaappiin odottelemaan seuraavaa työpäivää.

Homekoirayrittäjän arki on hektistä ja kiireistä. Työhön kuuluu paljon enemmän muuta kuin homekoiran kanssa itsessään työskentelyä.

homekoira_työkoira

Homekoirayrittäjänä työhön kuuluvat mm. seuraavat asiat

– Autolla ajamista (parhaimmillaan 60 000-70 000 km vuoteen)
– Puhelimeen/sähköposteihin vastaamista
– Asiakaskäyntejä (koirien kanssa tapahtuva työ)
– Raporttien tekoa
– Kirjallisten, yritykseen liittyvien asioiden hoitamista (kirjanpito, verotus, mainonta)
– Oman osaamisen kehittämistä ja ylläpitoa erilaisten tapahtumien sekä koulutusten avulla
– Koirien hoitoa, lenkitystä ja huoltoa
– Koirien treenaamista ja osaamisen ylläpitoa
– Netti- ja Facebook-sivujen ylläpitoa
– Yhdistystoiminnan/alan eteenpäin viemistä

Pääosin työ on ajallisesti raporttien kirjoittamista ja sähköposteihin/puheluihin vastaamista sekä muuta yrittäjyyteen liittyvää.

Yksityisasiakaskäynnillä menevä aika on vaihtelevasti 1-4 h, riippuen aina tilanteesta. Koira tutkii tuona aikana noin 10-30 min kaiken kaikkiaan.

Asiakaskäynnillä menevä aika menee itse talon ja kiinteistön tutkimiseen, talon rakenteisiin ja kuviin tutustumiseen sekä tietojen keräämiseen raporttia varten. Lisäksi teen itse homekoiratutkimuksen yhteydessä lämpökamerakuvauksen sisätiloihin, mittaan hiilidioksidin/RH:n ja tarvittaessa käytän pintakosteusmittaria tai savukynää.

Autolla ajaminen löytyy listasta ensimmäisenä, sillä sitä tulee yllättävän paljon. Tämä toki riippuu yrittäjän toimintasäteestä, mutta pääosin toiminta-alue on laaja. Itse toimin noin 1-2,5 h ajomatkan säteellä. Päivän aikana voi ajoihin mennä asiakaskohteiden siirtymisten kera helposti sen 6 h. Ajomatkojen pituuden takia työpäivät voivat venyä 12-14-tuntisiksi. Työpäivän jälkeen toki työt koirien kanssa jatkuvat kotona. Koirien hoito, lenkitys, ruokinta ja ns. normaalit toimenpiteet.

Homekoiran työlle ei aina ole hintalappua

Tämä on ala, jossa et voi lyödä kaikelle työnteolle hintalappua. Homekoiratutkimuksen hinta tulisi olemaan tähtitieteellinen, jos laskisi mukaan kaikki siihen liittyvät työtunnit. Koirien kanssa arkeen menevä aika, yrityksen ylläpitoon ja pyörittämiseen menevä aika, ajoajat, raporttien tekoon menevä aika, työtunnit asiakkaalla, koiranpennun hankinta ja sen koulutukseen menevä aika. Lista on loputon.

Yrittäjänä oleminen vaatii intohimoa omaan tekemiseen ja alaan. Ilman sitä ei synny toimivaa yritystä. Kaikelle tekemiselle ei edes halua laittaa hintalappua, eikä pidäkään.

Tässä työssä pidän mielekkäimpänä ihmisten auttamista, talojen tutkimista ja maailman parhaita työkavereitani, omia koiriani!


MAINOS
Olen pirkanmaalainen Sastamalassa asuva homekoirayrittäjä. Olen toiminut homekoirayrittäjänä vuodesta 2012. Ohjauduin alalle alun perin koira-alalta. Lähdin opiskelemaan vuonna 2007 koira-alan ammattilaiseksi Kannuksen maaseutuopiston kennellinjalle ja valmistuin eläintenhoitajaksi sieltä vuonna 2010. Kennellinjan jälkeen jatkoin opiskelua samaisessa koulussa Suomen ensimmäisellä homekoiraohjaajakurssilla. Koulusta valmistuttua perustin yrityksen nimellä Hometutka ja lähdin toimimaan täyspäiväisenä yrittäjänä. Olen jatkanut opiskelua kosteuskartoittajaksi ja valmistuin kurssilta vuonna 2013. Tällä hetkellä opiskelen talonrakentajaopintoja Nokialla ja tarkoitus olisi valmistua tämän vuoden puolella. Haluan jatkaa opiskelua ja kehittää omaa osaamistani koko ajan, jotta voisin palvella asiakkaitani paremmin.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän