Palveluskoirien kansallisten lajien SM-kilpailut pidettiin viikonloppuna Hämeenkyrössä hyvissä puitteissa Kyröskosken urheilukentällä. Mestaruudesta kilpailtiin haussa, jäljellä, etsintäkokeessa, viestissä sekä opastuksessa. Kilpailuiden järjestävänä seurana toimi Kyröskosken Käyttökoirat ry.

Olosuhteet toivat mukaan oman haasteensa, sillä kisojen aikana ehdittiin kokea Suomen kesä koko komeudessaan – niin pistävää auringonpaahdetta kuin rajuja ukkossadekuurojakin. Pääosin kisat päästiin kuitenkin viemään läpi varsin lämpimässä kesäsäässä.

Osallistujia oli yhteensä 85 koirakkoa, joiden joukossa 23 eri rodun edustajaa mukana. Perinteisten paimenkoirien lisäksi rotukirjoa kartuttivat mm. dalmatiankoira, airedalenterrieri sekä espanjanvesikoira sekä eri noutajarodut.

Tänä vuonna SM-kilpailut toimivat karsintakokeena kotimaassa järjestettäville Pohjoismaiden mestaruuskilpailuille (NOM). Ne järjestetään tänä vuonna Itä-Suomessa Liperissä syyskuun toisena viikonloppuna 7.-9.9.

JÄLKI: Jäljellä lainaohjaajan kanssa ylivoimaiseksi mestariksi

Jäljen suomenmestarit Emma Alve & Tending Piraya esittivät koko kilpailuiden parhaan tottelevaisuusosuuden, 97 p.

Jälkikokeessa nähtiin kilpailuiden hienoin tottelevaisuussuoritus 97 p. sekä myös kokonaisuudessaan ylivoimainen suomenmestaruus. Siitä vastasivat bordercollie Tending Piraya ”Fisu” ohjaajanaan Emma Alve. Mestareiden kokonaispisteet nousivat 296 pisteeseen ja samalla he voittivat myös parhaan jälkikoirien maasto-osuuden kiertopalkinnon (199 p.). Upean tuloksen myötä voittaja ansaitsi myös viimeisen FI KVA -valioitumiseen vaadittavan tuloksen.

Koirakon ylivoimaisesta suorituksesta tekivät erityisen se, että tämä koirakko oli treenannut yhdessä vasta viikon ajan, sillä Emma toimi koiralle lainaohjaajana – osallistuen näin itse ensimmäistä kertaa kolmosluokan jälkikokeeseen.

Voiton myötä koirakko starttaa syksyllä Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa. Kyseessä onkin erityisen lahjakas koira, sillä Fisu kilpailee tänä vuonna SM-tasolla jopa kolmessa eri lajissa: sekä tokossa, agilityssä että PK-jäljellä. Lisäksi kansainvälisillä kentillä Fisu on ollut tänä vuonna tokon MM-kisoissa, tulevissa tokon PM:issä sekä nyt on taskussa myös kisalippu NOM-kilpailuihin.

Jäljellä hienosta tulostasosta vastasivat myös muut mitalistit, sillä SM-hopealle jäljellä nousivat Johanna Helminen & kultainennoutaja Pammukan Albin Lumitassu 288,5 p. ja SM-pronssille Heli Rissanen & saksanpaimenkoira Wolfganger Musty 285 p.

Jälkikilpailussa oli ylipäätään kilpailuiden kovin tulostaso, sillä jäljellä maastoon asti pääsi 13 koirakkoa ja karsintarajana oli tottelevaisuudesta 87 p. Kilpailussa yhteensä peräti 9 koirakkoa ylsi lopulta 1-tulokseen.

Jälkikokeen SM-mitalistit
Suomenmestaruus (296 p.), jälkikoirien paras maasto-osuus (199 p.), kilpailuiden paras tottelevaisuusosuus (97 p.). FI AVA FI TVA FI AVA-H NO TVA PM-17 Tending Piraya saavutti kokeessa samalla myös FI KVA -valionarvon.

HAKU: Hakukokeessa ukkoskuuron keskeltä mestariksi

PK-haun suomenmestarit ovat Suvi Koivunen & malinois Frosty Forest Sideswipe.

Haussa nähtiin todella tiukka taistelu mestaruudesta sekä mitaleista, sillä piste-erot jäivät todella pieniksi – jopa niin pieniksi, että pronssimitali jaettiin täysin samoilla pisteillä. Suomenmestarin ja hopeamitalistin väliin jäi vain puoli pistettä.

Haussa suomenmestariksi nousivat viikonlopun ajan tasaista työtä tehneet Suvi Koivunen & malinois Frosty Forest Sideswipe, 276 p. Vain neljä koirakkoa tekivät hakukokeessa tottelevaisuudessa 90 pistettä tai enemmän – Suvi ja Fläp oli yksi näistä koirakoista (90 p.). Erityisen hienon tästä suorituksesta teki sen, että koirakon tottelevaisuusosion aikana koko aamupäivän ilmassa roikkunut ukkoskuuro vihdoin repesi ja vettä tuli kaatamalla koko suorituksen ajan, mutta hienosti työskennellyt koirakko ei antanut sen vaikuttaa lainkaan omaan suoritukseensa.

Haussa SM-hopeaa Katri Mäkinen & tervueren Off Line’s Yes Man 275,5 p. SM-pronssi jaettiin tasapistein 272,5 p. (molemmilla esineet 30 p., haku 159 p. ja tottelevaisuus 83,5 p.) Martta Räisäsen & malinois Kutinan Wokaalin sekä Tanja Sipilän & tervueren Mustantassun Konun kesken.

Suvi Koivunen & malinois Frosty Forest Sideswipe taituroivat 90 pisteen tottelevaisuusosuuden sekä suomenmestaruuden valtavassa ukkoskuurossa.
Haun SM-mitalistit. Pronssimitali jaettiin kahden koirakon kesken.

EK: Etsintäkokeessa kulta- ja hopeamitalisti tasapistein

Myös etsintäkokeessa nähtiin mitaleista tiukka kilpailu, sillä mestaruus ratkesi lopulta paremman maasto-osuuden pisteiden perusteella. Kokonaispisteet sekä kulta- että hopeamitalistikoirakoilla olivat 274 p.

Viime vuonna SM-pronssia voittanut Sirpa Vatanen & kultainennoutaja Härkäpää Roope nousivat näin ollen nyt SM-kultaan, 274 p. SM-hopealle ylsivät Kati Leppänen & malinois Giramin Elfrida 274 p. Viime vuoden tapaan myös tänä vuonna palkintopallilla nähtiin myös toinen noutaja, sillä SM-pronssia nappasivat Ritva Suoniemi & labradori Varjoahon Nasta Kaveri, 263,5 p.

Sirpa Vatanen & kultainennoutaja Härkäpää Roope kirkastivat etsintäkokeessa viime vuoden SM-pronssin nyt SM-kultaan.
Etsintäkokeen SM-mitalistit

VIESTI: Paras tottelevaisuusosuus siivitti mestaruuteen

Viestissä SM-voittajat Jani Heinilä & malinois Harmaahurstin Jennimari tekivät parhaan tottelevaisuusosuuden 86 p.

Viestissä SM-kultaa veivät Jani ja Piia Heinilä & malinois Harmaahurstin Jennimari, 283 p. Heillä sekä viestikoirien paras tottelevaisuusosuus että esineosuus siivittivät SM-kultaan. SM-hopealle nousivat Jonna Markkanen ja Jari Pölhö & malinois Aktivistin Kanerva, 274,5 p. SM-pronssia voittivat Marjatta ja Annika Tuikkanen & bordercollie Tending Mayday, 266,5 p.

Viestin SM-mitalistit
Viestin SM-kultamitalistit

OPASTUS: Tuttu mitalikolmikko jälleen hienosti palkintopallilla

Opastuksessa SM-kultaan nousivat viime vuoden pronssimitalistit Esko Karmala & labradori Opas Etta, hienoin pistein 288 p. SM-hopealle nousivat niin ikään viime vuonna hopeaa napanneet Susanna Hannu & Opas Ape, 275 p. Viime vuoden mestarit Minna-Liisa Arola & labradori Kinrian Now I’ve Seen It All nousivat tänä vuonna SM-pronssille, 265 p.

Opastuksen SM-mitalistit

Kuvat & tulokset

SporttiRakin ottamia kuvia kilpailuista löydät Facebook-albumistamme

Kaikki tulokset: http://tulospalvelu.virkku.net/tulospalvelu.show.cfm?koeId=3719&plain


MAINOS
SporttiRakin toimitus kertoo, mitä koiraurheilumaailmassa tapahtuu juuri nyt.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän