Helsingin yliopisto tiedottaa FM Jenni Puurusen tuoreesta väitöstutkimuksesta, jossa aineenvaihduntatutkimuksen kautta on pyritty selvittämään käytöshäiriöiden, kuten arkuuden, yliaktiivisuuden, eroahdistuksen ja pakko-oireisen käytöksen, taustoja koirilla. Koirien käytöshäiriöiden tutkimisen toivotaan tuovan selvyyttä myös ihmisten mielenterveyden häiriöihin, ja tuoreessa väitöskirjassa tunnistettiinkin koirien käytöshäiriöissä samankaltaisia muutoksia kuin ihmisten mielenterveyden häiriöissä. Aineenvaihduntatutkimus pyrkii löytämään käytöshäiriöille tyypillisiä biologisia merkkiaineita ns. biomarkkereita, joita voidaan hyödyntää tulevaisuudessa sekä tutkimuksessa että diagnostiikassa.

Kuvituskuva.

Käytöshäiriöisillä koirilla muuttunut aineenvaihdunta

FM Jenni Puurunen on väitöskirjassaan selvittänyt metabolomiikan eli aineenvaihdunnan tutkimuksen käyttöä käyttäytymistutkimuksessa.

Tutkimuksessa on löydetty koirilla eroja useissa aineenvaihduntareiteissä, kun on verrattu käytöshäiriöisiä ja verrokkikoiria toisiinsa. Muun muassa arkojen koirien tutkimuksissa on löydetty kohonnut glutamiinipitoisuus sekä rotukohtainen muutos SDMA-munuaismerkkiaineen määrässä. Tutkijan mukaan löydökset voivat johtua arkojen koirien kärsimästä kroonisesta stressistä.

Yliaktiivisilla ja impulsiivisilla koirilla jatkuva sopimaton tarkkaamattomuus ja yliaktiivisuus vastaa ihmisillä esiintyvää tarkkaavuus- ja yliaktiivisuushäiriötä (ADHD). Tutkimuksessa myös näillä koirilla on todettu aineenvaihduntatuotteiden olevan kytköksissä yliaktiiviseen käytökseen (fosfolipidit, tryptofaani-aminohappo). Selityksenä muutoksille epäillään suoliston mikrobitasapainon häiriötilaa.

FM Jenni Puurunen väittelee lääketieteellisessä tiedekunnassa Helsingin yliopiston päärakennuksessa perjantaina 14.12.2018 klo 12. Väitöstutkimuksen aihe: ”Metabolomic characterization of canine behavioural disorders: Fearfulness and hyperactivity/impulsivity”. Vastaväittäjänä toimii professori Clive Wynne (Arizonan yliopisto, Yhdysvallat) ja kustoksena professori Hannes Lohi.

Väitöskirjan voi lukea myös elektronisena julkaisuna

Lähde: Helsingin yliopisto


MAINOS
SporttiRakin toimitus kertoo, mitä koiraurheilumaailmassa tapahtuu juuri nyt.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän