Etsintä- ja pelastuskoirien maailmanmestaruuskilpailut käytiin Ranskan Villejustissa 17.–22.9. Kisoihin osallistui 117 koirakkoa 24 maasta. Suomea edusti kisassa ennätykselliset seitsemän koiraa ohjaajineen.

MM-kilpailujen 18 raunioetsintätuloksesta neljä tuli tänä vuonna Suomeen. FRF K9 ry:n edustajista Kirsi Myöhänen ja labradorinoutaja Noseworks Ukko ”Jedi” sijoittuivat yksilösuorituksessa kuudenneksi, 15. sijalle tuli koirakko Ritva Holmström ja bordercollie Rajahiilen Vihuri ”Ruu” sekä 18:nneksi Salla Pohjola ja x-rotuinen ”Oikku”. Näillä kolmella tuloksella MM-joukkuekulta saatiin Suomeen. FRF K9 -joukkueenjohtajana toimi Krista Forsblom.

Suomen MM-kultajoukkue. Kuva: IRO

Tulos kertoo Suomen raunio-osaamisen huipputasosta etenkin pk-seudulla. Menestyksen taustalla on aktiivinen kansainvälinen verkostoituminen mm. osallistuminen harjoituksiin ulkomailla ja kansainvälisten kokeiden ja koulutusten järjestäminen Suomessa. Voittajajoukkueen kaikki jäsenet kuuluvat Helsingin Pelastuslaitoksen VSS-muodostelmaan ja/tai Helsingin Väestönsuojeluyhdistys ry:n (HVSSY) alaiseen Helsingin Etsintä- ja Pelastuskoirien PETO-ryhmään ja ovat valmiudessa auttamaan sortumaonnettomuuksissa.

Kilpailujen järjestäjänä toimi International Search and Rescue Dog Association (IRO) yhteistyössä ranskalaisen CSP Francen kanssa. IRO on kansainvälinen pelastuskoirien kattojärjestö, johon kuuluu 250 000 pelastuskoiraharrastajaa ja 2 000 sertifioitua etsintä- ja pelastuskoiraa maailmanlaajuisesti.

Neljännen tuloksen Suomelle sai Suomen Palveluskoiraliittoa (SPKL) edustanut Rina Leo-Granström ja rottweiler Musanterin Qide ”Qide” jotka sijoittuivat 17:nneksi. Muita Suomen edustajia olivat haussa Anna-Mari Matikainen ja labradorinoutaja Helkyn Mesimarja ”Helmi” (FRF K9), Karoliina Hiltunen ja bordercollie Felltop Samurai ”Sam” (SPKL) sekä jäljellä Liia Rikkinen ja belgianpaimenkoira malinois Blaze Cobra ”Pentu” (SPKL).

Kaikki koelajit ovat kaksiosaisia ja suorituksessa arvioidaan mm. koiran maastotaidot, tottelevaisuus ja ketteryys, hallittavuus, koiran ja ohjaajan yhteistyö sekä ohjaajan taktinen osaaminen.

Finn Rescue K9 Association, FRF K9 ry ylläpitää ja kehittää kansainvälistä operatiivista pelastustoimintaa Suomessa sekä kouluttaa ja syventää yhdistyksen jäsenten valmiuksia kriisialueilla tapahtuvilla tehtävillä.

Lisätiedot

Tulokset
Finn Rescue K9 Association, FRF K9 ry


MAINOS
SporttiRakin toimitus kertoo, mitä koiraurheilumaailmassa tapahtuu juuri nyt.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän