Kuvat: Tapani Romppainen


Poliisin huumekoirat mittelivät paremmuudesta kolmipäiväisessä suomenmestaruuskilpailuissa 6.-8.10.2020. Kilpailun aikana huumekoirat suorittivat poliisikoirien työnomaisia etsintätehtäviä erilaisissa kohteissa Kouvolan lähialueilla.

Ensimmäisenä kisapäivänä tutkittiin Utin varuskunta-alueella huoneistoja ja nuuhkittiin huumekätköjä maastoista. Keskiviikkona kilpailijat siirtyivät Vekaranjärven varuskuntaan, missä ohjelmassa olivat varasto- ja ajoneuvoetsintä sekä jälki, joilta koirien tuli poimia kaksi maastokätköä. Viimeisenä kilpailupäivänä tarkistetttiin vielä matkalaukkuja Veturin kauppakeskuksen parkkialueella sekä testattiin koirien hallintaa koulutuskentällä. 

Tämän vuoden poliisin huumekoirien suomenmestariksi nousi Tampereen poliisiasemalla työskentelevä belgianpaimenkoira malinois XY (Äksy), joka tunnetaan myös Harmaahurstin Irvininä. Äksyn ohjaajana toimii vanhempi konstaapeli Matti Tikkanen. Parhaiten Äksy suoriutui varasto- ja matkalaukkuetsinnästä. 

Suomenmestareiden varastoetsintää.


Tikkaselle kokonaiskilpailunvoitto tuli yllätyksenä. Kilpailuihin ei valmistauduttu kuin yhdellä ylimääräisellä jälkiharjoituksella. Mittelöön lähdettiin luottaen hyvään työosaamiseen. 


“Äksy osaa toimia etsinnöillä rauhallisesti. Se on sosiaalinen eikä se häiriinny työtehtävillä ulkopuolisista ihmisistä. Sen kanssa ei tarvitse jännittää.”

Vanhempi konstaapeli Matti Tikkanen kehuu koiraansa


Nimestään huolimatta kahdeksanvuotias Äksy on iloinen, vilkas ja vahvasti työhön motivoitunut poliisikoira. Kotona se hoitaa perhekoiran ja sohvaperunan virkaa. Ohjaajansa Tikkasen mukaan leppoisaa Äksyä voi olla kotioloissa jopa vaikea tunnistaa uskottavaksi poliisikoiraksi.

Suomenmestaruuskilpailujen toiselle sijalle sijoittuivat belgianpaimenkoira malinois Ollivier ja Johnny Haddas Ahvenanmaalta, kolmannelle sijalle nousivat bordercollie Martta ja Pauli Sved Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisin huumekoirien suomenmestaruus 2020. Suomenmestari 2020 (keskellä) belgianpaimenkoira malinois XY (Äksy) & ohj. Matti Tikkanen Tampereen poliisilaitokselta. SM-hopeaa (vasemmalla) belgianpaimenkoira malinois Ollivier & ohj. Johnny Haddas Ahvenanmaalta, SM-pronssia (oikealla) bordercollie Martta & ohj. Pauli Sved Helsingin poliisilaitokselta.

MAINOS
SporttiRakin toimitus kertoo, mitä koiraurheilumaailmassa tapahtuu juuri nyt.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän