Eteentulot on rally-tokon yksi oma erikoisuutensa, sellaisenaan kuin ne tässä lajissa esiintyvät. Toki koiratanssissa vastaavaa liikettä voidaan hyödyntää, mutta muista lajeista tätä tehtävää ei tällaisenaan löydy. Rally-tokosta se sitten löytyy ihan moneen otteeseen. Ensin alokasluokasta neljä kappaletta “koira eteen, koira sivulle” -tyylisiä tehtäviä (kyltit 20–23), sekä vielä “koira eteen, 1-2-3-askelta peruuttaen” -tehtävä (kyltti 26). Avoimesta luokasta löytyy jälleen kaksi “koira eteen, koira sivulle” -tehtävää (kyltit 50 ja 51). Ja sitten nämä kaikki tehtävät tulevat vielä vastaan voittajaluokassa koiran seuratessa oikealla puolella (kyltit 72-77). Mestariluokasta löytyy lisäksi ohjaajan edessä peruutustehtävä (kyltti 85), jossa koira on sallittua pysäyttää seisomaan ohjaajan eteen ennen peruutusta. Alla esiteltyjä harjoituksia voi hyödyntää myös tämän tehtävän kanssa, mutta itse peruutukseen tullaan paneutumaan myöhemmin. Nyt keskitytään siis hiukan erilaisiin harjoituksiin, joilla ohjaajan edessä istumista voi tehtävänä vahvistaa.

Millaista lopputulosta haetaan?

Käydään lyhyesti läpi, mitä harjoituksilla tavoitellaan. Jokaisella koiralla on – ja saa ollakin – oma tapansa tehdä rally-tokon eteentuloja. Kunhan eteentulot ovat sääntöjen mukaisia, niin tyyli voi olla hyvinkin erilainen. Videoilla on nähtävissä yhden koiran tapa tehdä eteentuloja. Liian kriittisesti tämän koiran eteentuloja ei kannata verrata oman koiran eteentuloihin. Kuten mainittua, tyylejä voi olla monia, kaikki yhtä hyviä ja oikeita. Tärkeintä on pitää mielessä omat kriteerit eteentulolle sekä se, mitä säännöt siihen sanovat. Kaikista tärkeintä on, että ohjaajalla itsellään on selkeänä mielessä se, millaista lopputulosta hän lähtee tavoittelemaan kyseisen koiran kanssa. Tässä esimerkkivideo siitä, miltä sääntöjen mukainen eteentulo voi näyttää.

Eteentuloissa on syytä kiinnittää huomiota siihen, että koira tulee eteen istumaan yhdellä liikkeellä, eikä tee useita istumisia korjatessaan paikkaansa ohjaajan edessä. Lisäksi olennaista on, että koira istuu suorassa ohjaajan edessä, ei yli 50 cm päässä ohjaajasta, mutta ei myöskään ohjaajan varpailla. Näillä kriteereillä jokainen ohjaaja voi määrittää koiralleen haluamansa eteentulon.

Eteentuloja eri suunnista

Miten sinun koirasi hahmottaa eteentulot? Tuleeko se vain jonkinlaisen roiskaisun käsimerkkisi mukana päätyen satunnaisesti jonnekin etualallesi? Vai oletko opettanut koirallesi, että eteentulon vihje tarkoittaa istumista ohjaajan edessä tietyillä kriteereillä? Tämä jälkimmäinen tapa olisi melko suotavaa, mikäli haluaa eteentuloihin varmuutta ja näyttävyyttä. Käydään läpi muutamia harjoitteita, joilla tätä voidaan koiralle vahvistaa. Näissä harjoitteissa koiran ei vielä tarvitse osata asioita täydellisesti, se saa harjoitella, korjata, kokeilla ja yrittää. Tärkeintä on, että oikeasta asiasta palkitaan ja tarvittaessa koiraa autetaan onnistumaan. Harjoitus ei siis saa olla liian vaikea, ohjaajan pitää auttaa koiraa ymmärtämään, mitä siltä halutaan. Tähän voi käyttää avuksi esimerkiksi houkuttelua, sheippaamista tai näiden yhdistelmää. Kun koira pääse jyvälle, voi harjoituksen vaatimustasoa nostaa.

Tässä harjoituksessa tarjoituksena on auttaa koiraa hahmottamaan, että eteentulo on eteentulo, tulee se sitten mistä tahansa suunnasta tai miltä tahansa välimatkalta. Jos koira ajattelee eteentuloa päämääränä ohjaajan edessä istumiselle, tämä tehtävä on hyvä harjoitus haastamaan ja kartuttamaan koiran osaamista.

Eteentulot välineharjoitteluna

Eteentuloja harjoitellessa apuna voidaan käyttää myös erilaisia apuvälineitä. Tässä on esiteltynä kaksi harjoitusta, toisessa on käytetty apuna ohjureita ja toisessa targettia. Muitakin vaihtoehtoja on, eikä mikään tai kukaan estä näitäkään yhdistelemästä.

Jos koiran on todella hankala hahmottaa eteentuloa tai tuottaa eteen siirtymisiä millään tavalla ilman suurta apuaskelta ja massiivista käsiohjausta, voi koiraa yrittää auttaa tehtävässä pienillä ohjureilla. Tarkoitus ei ole ahdistaa koiraa, joten mikäli tehtävässä käytetään jotakin ohjureita, on varmistuttava ettei koira ahdistu tallaisista asioista. Kun ohjurit auttavat koiraa päätymään oikeaan sijaintiin ohjaajan edessä, se on helpompi irrottautua ohjaajan apuaskeleesta ja käsiavusta, kun se pääsee ohjureiden avulla harjoittelemaan liikkeen tuottamista itse. Kuten videolla, koiraa voi ensin muutaman kerran auttaa käsiohjauksella ymmärtämään tehtävän ja kun se pääsee jutun juonesta kiinni, annetaan sen tuottaa tehtävä itse.

Koira voidaan myös opettaa istumaan targetilla (kokonaan) tai käyttää etutassutargettia (kuten videolla) istumiseen yhdistettynä. Näiden tapojen kanssa koira on ensin opetettava targetille riippumatta ohjaajan sijainnista, sen jälkeen targetilla voidaan ohjata koira oikeaan sijaintiin ohjaajaan nähden. Lopuksi targetti tulee tottakai häivyttää tehtävältä. Tämän targetharjoituksen jatkoharjoitteena kannattaa tehdä harjoitusta numero 1 (eteentulot eri suunnista), jossa koira tulee vastaavasti kuin targetin kanssa ohjajan eteen istumaan eri suunnista.

Laitetaan ohjaaja liikkeelle…

Eteentuloja tulee paljon harjoiteltua niin, että ohjaaja seistä pönöttää paikallaan. Myös ohjaaja voidaan hyvin laittaa liikkeelle ja näin saadaan jälleen monipuolisuutta harjoitteluun.

Koiraa voidaan haastaa myös liikkumaan ohjaajan mukana. Jos se ymmärtää eteentulon vihjeen sijaintina ohjaajan edessä, eikä pelkkänä liikeratana sivulta eteen, tehtävän ei pitäisi olla hankala. Tämä on hyvä harjoitus tuomaan vaihtelua ja monipuolisuutta harjoitteluun, samalla kun koiran osaaminen kasvaa. Tätä harjoitusta voi hyödyntää myös käsiapujen ja apuaskeleen häivyttämisessä tehtävästä.

Kaikissa tässä esitetyissä harjoituksissa olennaista on, että koira todella saa harjoitella asiaa. Sen ei tarvitse valmiiksi osata, sitä voidaan (ja pitääkin) auttaa tarvittaessa. Vaikka videoilla esiintyvä koira osaa jo tehtävät melko hyvin, sekin välillä korjaa asemaansa. Tästä huomaa, että koira ymmärtää eteentulon merkityksen, kun se väärään kohtaan päädyttyään korjaa automaattisesti omaa sijaintiaan. Koska se ymmärtää, että lopputulos ei ehkä ollutkaan ihan herkun arvoinen. Tämä ei siis ole virhe, vaan osa koiran oppimisprosessia. Se saa yrittää ja erehtyä, meidän täytyy vain pitää huoli, että sen motivaatio säilyy ja onnistumisprosentti pysyy riittävän korkealla.

Viimeinen ja harjoituksista haastavin on ohjaajan edessä liikkuminen. Vaikka tämä harjoitus tuntuisi tässä kohtaa täysin utopistiselta ja turhalta, se kannattaa laittaa muistiin, sillä siihen tullaan vielä palaamaan myöhemmin. Tämä on loistava harjoitus, josta on monta hyvää variaatiota erilaisten tehtävien harjoitteluun. Tässä kohtaa sitä hyödynnetään eteentulojen hahmottamisessa. Ja mikäli tavoitteena on Nordic Rally ja PM-kisat, niin tämä tehtävähän on otettava haltuun. Harjoituksen ideana on, että koira siirtyy ohjaajan mukana sivusuunnassa ylläpitäen sijaintia ohjaajan edessä. Koira ja ohjaaja liikkuvat yhtä aikaa ja ohjaajan pysähtyessä koira istuu ohjaajan eteen. Tämä on takapäänkäytöllisesti haastava tehtävä, mutta aivan varmasti kehittää koiran eteentuloja huikeasti. Ota siis haaste vastaan!


MAINOS
INSTAGRAM @hot_n_dog TREENI- JA KISAVINKKEJÄ RALLYTOKOON 💯Säännöt ja suoritusohjeet harrastajaystävällisesti 📧Saana| Valmentaja, harrastaja ja kisaaja

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän