Sivuaskel aiheuttaa usein ohjaajassa pelonsekaisia tunteita ja otsalle hiipiviä hikikarpaloita. Tämä on kuitenkin täysin turhaa! Sivuaskeleita löytyy rally-tokosta jokaisesta luokasta. Alokasluokan askel oikealle (kyltti nro 15) on ensimmäinen vastaan tuleva sivuaskeltehtävä. Tämän jälkeen avoimesta luokasta löytyy “istu, askel oikealle, istu” -tehtävä (kyltti nro 49). Vastaavat askeltehtävät löytyy sitten voittajaluokasta ja mestariluokasta vasemmalle koiran seuratessa oikealla (voittajaluokassa kyltti nro 71 ja mestariluokassa kyltti nro 94). Sivuaskel vaatii koiralta takapäänkäyttöä ja ohjaajalta omien askelten hahmottamista. Tässä artikkelissa esitellään vinkkejä näiden askeltehtävien treenaamiseen ja sivuaskelmörön selättämiseen!

Ohjaaja, hoida tonttisi!

Sivuaskeleet vaativat toki koiralta kehonhallintaa ja takapäänkäyttöä, mutta yhtä tärkeää on, että ohjaaja osaa askeltaa nämä tehtävät järkevällä tavalla. Ei ole mikään vitsi, että ohjaajankin olisi hyvä kuivaharjoitella askeltehtäviä ja vasta sitten, kun oma osuus on hanskassa, niin ottaa koira mukaan tehtävälle. Miten se koira oppisi tehtävän vaatiman tekniikan, jos ohjaaja samalla harjoittelee itse askeltamista? Eli tämäkin tehtävä tulisi rakentaa paloista ja tässä kohtaa yhtenä palana on ohjaajan oma liike.

Kurkistetaan pikaisesti sääntöihin, jotta on täysin selvää, miten sen sivuaskeleen saa suorittaa. Kilpailuohjeen kohta 3.7 sanoo askeltehtävistä tällä tavalla.

3.7 Askeleet
Ohjaaja astuu askeleen selkeästi eteen- tai taaksepäin niin, että jalat eivät jää yhtään rinnakkain.
Sivuaskeleissa ohjaaja astuu vähintään yhden oman askelmitan verran sivulle.
Askeltehtävissä eteen- ja taaksepäin askeleet voi ottaa niin, että ohjaajan toinen jalka siirtyy toisen viereen.

Tästä olennaista on sisäistää sivuaskelta koskeva askeleen mitta. Samasta kilpailuohjeen kohdasta löytyy myös esimerkkikuva, jossa on havainnollistettu askeleen pituutta.

Rally-tokon kilpailuohje kohta 3.7 Askeleet

Harjoittele siis ilman koira riittävän pitkän askeleen tekemistä sekä seuraamisen yhteydessä (alokas- ja voittajaluokan askeleet) että paikaltaan (avoimen luokan ja mestariluokan askeleet). Muista harjoitella sekä askelta oikealle että vasemmalle. Olisi hyvä harjoitella askeltehtäviä myös kylttitelineen kanssa ilman koiraa. Mihin kohtaan ohjaajan milläkin tehtävällä olisi hyvä asettua, jotta koiralla on riittävästi tilaa suorittaa, mutta koirakko pysyy edelleen oikealla suorituspaikalla? Lisäksi ohjaajan kannattaa tarkistaa, esimerkiksi videoimalla, että askeleet oikeasti suuntautuvat sivulle. Vain alokasluokassa askeleen oikealle saa tehdä etuviistoon, muissa luokissa kaikki askeltehtävät täytyy tehdä suoraan sivulle. Ohjaajan omaa harjoittelua voi helpottaa maahan piirretyllä viivalla (keinonurmeen saa hyvin viivan maalarinteipillä, eikä se vahingoita nurmea), jolla askeleet täytyy suorittaa. Mikäli askeleet livahtavat järjestäen etuviistoon, voi omalla ajatusmallilla koittaa vaikuttaa asiaan. Jos sen sijaan, että ajattelet ottavasi askelta sivulle, ajattelisitkin ottavasi askeleen aavistuksen takaviistoon? Tämä voi auttaa suuntaamaan askeleen oikeaan suuntaan ja helpottaa oikean askeleen jäämistä lihasmuistiin. Tässäkin tapauksessa videointi kannattaa, sillä peruutuksesta tai taaksepäin askeleesta ei silti ole kyse.

Pitkä etutassutarget

Yksi oivallinen tapa opettaa koiralle sivuaskelten vaatimaa tekniikkaa on pitkä etujalkatarget. Tässä harjoituksessa koiralle opetetaan ensin, että on kannattavaa pitää etutassut targetilla. Sen jälkeen koiraa ohjataan pikkuhiljaa siirtymään sivusuunnassa etutassujen pysyessä targetilla. Aluksi kannattaa palkita pienikin liike sivusuunnassa, jotta koira oivaltaa tehtävän tarkoituksen. Ohjaaja voi asettua koiraa vastapäätä ja omalla liikkeellään auttaa koiraa ymmärtämään, mihin suuntaan on tarkoitus liikkua. Tehtävän voi myös puhtaasti sheipata koiralle, mikäli koira ja ohjaaja ovat sen suhteen taidokkaita. Targetilla kannattaa ensin harjoitella rauhassa molempiin suuntiin sivuttaissiirtymät, ennen kuin tehtävän siirtää ohjaajan vierelle seuraamiseen.

Huomio takajalkoihin

Sivuaskelta voidaan harjoittaa koiralle myös takajalkatargetin avulla. Tämä tapa sopii erityisesti koirille, jotka rakastavat erilaisten tasapaino- ja takapäänkäyttötehtävien tekemistä. Vastaavasti kuin etutassutargetin avulla, tässäkin opetetaan koira ensin seisomaan takatassut targetilla. Sen jälkeen lähdetään hakemaan sivuttaisliikettä niin, että koira hakee takajaloillaan targetilta toiselle (tai pitkää targettia pitkin). Alussa on tärkeää jälleen palkita koiraa siitä, että se ottaa takajaloillaan pientäkin liikettä sivusuunnassa. Kun homma alkaa sujua, voi kokeilla tehtävän helpottamista niin, että itse asettuu seisomaan koiraa vasten.

Kannattaa rohkeasti kokeilla erilaisia targetteja ja erilaisella etäisyydellä. Kuten yllä olevalta videoltakin näkyy, videon koiraa helpottaa huomattavasti, kun yksi tasapainotyyny poistetaan pelistä ja harjoitus keskittyy kahden tyynyn väliseen siirtymiseen. Kannattaa siis kokeilla erilaisia variaatioita oman koiran mukaan.

Etutassutarget voidaan myös yhdistää takatassutargettiin. Tästä voi olla erityisesti apua silloin, kun koira ymmärtää takajalkatargetin merkityksen ja liikuttaa takajalkojaan, mutta unohtaa liikuttaa samalla etujalkojaan. Tai vastaavasti, mikäli etutassutargetin kanssa hankaluutena tulee takajalkojen liikkeelle saaminen, voikin olla hyvä idea opettaa ensin molemmat targetit erillisinä ja sen jälkeen yhdistää nämä kaksi samaan harjoitukseen.

Kulkeminen ohjaajan edessä

Koiralle voi opettaa sivuaskelten tekniikkaa myös ilman targettia. Tällöinkin usein on helpompaa, jos koira on ohjaajan edessä, jolloin ohjaaja näkee helposti koiran pienetkin sivusuuntaiset liikkeet. Sivuaskeleita kannattaa aina harjoitella ensin seisomisesta, tekee niitä sitten millä tahansa tekniikalla. Tämä auttaa koiraa hahmottamaan sen, että sivusiirtymässä sen täytyy oikeasti käyttää niitä takajalkojaan, eikä se voi vaan loikata sivusuunnassa perusasennosta perusasentoon. Koiraa kannattaa ensin palkita siitä, että se seisoo ohjaajan edessä. Erityisesti, jos se meinaa istua kovin hanakasti. Kun seisominen on varmaa, eikä ohjaajan tarvitse koko ajan pyytää koiraa uudestaan seisomaan, voidaan lähteä hakemaan sivuttaisliikettä. Perusajatuksena on, että jos koiran kuonoa ohjataan houkuttelemalla oikealle, sen takapää lähtee oikaisemaan vasemmalle. Tällä ajatuksella koiraa voidaan ohjata ja houkutella sivuttaisliikkeeseen. Alussa kannatta kehua ja palkita ihan pienen pienetkin takapään sivuttaisliikkeet, jotta koira ymmärtää, mistä on kyse. Taidon karttuessa myös vaatimustasoa voidaan nostaa!

Pohjana vahva seuraaminen

Jos koiralla on todella vahva ja hyvä seuraaminen, voi sitäkin käyttää sivuaskeleen apuna. Seuraamisestahan sivuaskeleessa kuitenkin loppujen lopuksi on kyse. Jos sivuaskelta lähdetään rakentamaan seuraamisen pohjalle, niin harjoitus kannattaa ehdottomasti aloittaa paikaltaan. Ja myös koiran osalta seisomisesta. Ohjaajan on järkevää ottaa alkuun hyvin lyhyitä ja maltillisia askeleita sivusuunnassa ja pyytää koiraa seuraamisen vihjeellä tulemaan mukana. Tässäkin tavassa on tärkeää, että koiraa palkitaan alkuvaiheessa pienistäkin siirtymistä, eikä vaadita alkuun täydellisen onnistuneita suorituksia.

Osista kokonaisuudeksi

Kun koiralla on perusasiat sivuaskeleesta hallussa ja se osaa teknisesti tuottaa sivuttaissiirtymiä, on aika viilata tehtävät loppuun. Siinä vaiheessa, kun tehtävä siirretään seuraamisen yhteyteen, voi aluksi olla kannattavaa palkita pelkkää seuruuta. Näin koiralle vahvistetaan, että seuruutreeniä tässä juuri tehdään ja sen on kannattavaa pysytellä nimenomaan seuraamispaikalla. Liikkeestä tapahtuvaan askeleeseen kannattaa ottaa liike mukaan vaiheittain. Kun koira osaa paikallaan seisomisesta tehdä sivuaskeleen seuraamisessa, otetaan mukaan joko alun tai lopun seuraaminen. Opetellaan siis rauhassa palasina seuraamisessa liikkeestä askeleeseen lähtö ja erikseen askeleesta seuraamisen jatkaminen. Sitten vasta yhdistetään nämä kaksi yhteen ja samaan tehtävään. Vastaavasti harjoitellaan perusasennoista tapahtuvaa sivuaskelta. Tällä tehtävällä voi vielä auttaa koiraa antamalla sille perusasennon jälkeen “seiso”-vihjeen, jotta se ymmärtää oikeasti nousta seisomaan, eikä yritä tehdä sivuaskelta takapuoltaan laahaten. Tämäkin tehtävätyyppi kootaan palasista valmiiksi suoritukseksi.

Monissa rally-tokon tehtävissä tarvitaan tilaa, eikä harjoittelu kotona välttämättä onnistu. Sivuaskel on kuitenkin siinä mielessä kiva tehtävä, että sen perusteet voi hyvin harjoitella kotona pienessäkin tilassa, kuten esimerkkivideoilta näkyy! Ota tästä siis teille sadepäivien kotitreenilistalle uusi juttu ja viilaa sivuaskeleet priimaan kuntoon!


MAINOS
INSTAGRAM @hot_n_dog TREENI- JA KISAVINKKEJÄ RALLYTOKOON 💯Säännöt ja suoritusohjeet harrastajaystävällisesti 📧Saana| Valmentaja, harrastaja ja kisaaja

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän