Palveluskoiraliiton syyskokouksessa (12.11.) käsitellään esitys uusista tottelevaisuusvalioiden arvoista.

”10. Esitys tottelevaisuuskokeen valionarvosäännön muutoksesta

Suomen Palveluskoiraliitto ry:n hallitus esittää tottelevaisuuskokeen valionarvosäännön muutosta seuraavasti:

Tottelevaisuusvalion arvo (TOKO-valio) /Lydnads champion

3 x 1. palkinto voittajaluokassa kolmelta eri tuomarilta. Tuloksina hyväksytään 1.1.2022 tai sen jälkeen saavutetut voittajaluokan tulokset.

Erikoistottelevaisuusvalio /Elit lydnads champion

3 x 1. palkinto erikoisvoittajaluokassa kahdelta eri tuomarilta.

Lisäksi noudatetaan kaikkia rotuja koskevia vaatimuksia näyttelytuloksen osalta.”

https://www.palveluskoiraliitto.fi/spkl-ry/tapahtumat-ja-kurssit/palveluskoiraliiton-syyskokous.html

Ajatus on siis se, että koirat voisivat valioitua jo voittajaluokasta ja sen jälkeen myös erikoisvoittajaluokasta eli tarjolla olisi kaksi valionarvoa (eri lyhenteillä). Koulutustunnukset säilyisivät ennallaan (TK3 ja TK4, ei tuomarimääräyksiä).

Voittajaluokan liikkeet ovat suhteellisen selkeitä ja opetettavissa monenlaisille koirille.

Voittajaluokka suhteessa erikoisvoittajaluokkaan

Voittajaluokka on vähemmän yllättävästi helpompi luokka kuin erikoisvoittajaluokka. Alla luokkien vertailua pääpiirteissään.

 VoittajaluokkaErikoisvoittajaluokka
PaikallaoloYksitellen maahan ja istumaan Paikallamakuu 2 min, ohjaajat piilossa, LO pujottelee koirien väleissäosa 1) Paikallaolo istuen 2 min, ohjaajat piilossa osa 2) Paluu kehään 10 m koirista, koirat yksitellen maahan, paikallamakuu 1 min ohjaajat näkyvissä, koirat kutsutaan yksitellen luokse
SeuraaminenSeuraamiskaaviossa kaikki nopeudet, käännöksiä ja täyskäännöksiä Askeleita ja käännöksiä paikalla Suora peruutus Suorituksen kesto n. 2 minosa 1) Seuraamiskaaviossa kaikki nopeudet, käännöksiä ja täyskäännöksiä Askeleita ja käännöksiä paikalla, sivuaskeleet Peruutus ja käännös osa 2) Liikkeestä istu/seiso/maahan (2 asentoa näistä) seuraamisliikkeen alussa, keskellä tai lopussa Näistä toisesta pysähtymisestä luoksetulo ja toisesta koiran mukaanotto seuraamaan Koko suorituksen kesto max. 4,5 min
Liikkeestä pysähtymisetNs. L-liike, jossa koira pysähtyy kaksi kertaa (joko istumaan, seisomaan tai maahan, 2 näistä)Ks. edellinen
Luoksetulo25–30 m matka, puolessavälissä pysäytys seisomaan30–35 m matka, 1/3 matkasta ja 2/3 matkasta koira pysäytetään joko istumaan, seisomaan tai maahan (kaksi näistä)
Ruutu23 m matka, koira ruudussa maahan, tietty kävelyreitti ja kutsu mukaan seuraamaan10 m lähetys eteen merkitylle alueelle, koira seisomaan Lähetys 23 m päässä olevaan ruutuun, koira maahan, kävelyreitti ja kutsu mukaan seuraamaan
Ohjattu noutoSeuraaminen jonkin verran yli 5 m, täyskäännös, koira seisomaan Lähetys noutoon joko oikealla tai vasemmalla takaviistossa olevalle noutoesineelle (2 kapulaa näissä suunnissa)Lähetys vähintään 10 m eteen, koira seisomaan Lähetys noutoon joko keskimmäiselle, oikealla tai vasemmalla olevalle noutoesineelle (3 kapulaa näissä suunnissa)
Tunnistusnouto6 noutoesinettä jonossa/rivissä/ympyrässä 10 m päässä, näistä yksi ohjaajan käsittelemä esine Pitoaika kädessä 10 s6–8 noutoesinettä sekalaisessa muodostelmassa 10 m päässä, näistä yksi ohjaajan käsittelemä esine Pitoaika kädessä 5 s
Kauko-ohjaus10 m matka Asennonvaihdot istu/seiso/maahan, 6 vaihtoa15 m matka Asennonvaihdot istu/seiso/maahan, 6 vaihtoa
Kierto-hyppy-yhdistelmäKierrettävä kartioryhmä 15–17 m päässä, kiertämisen jälkeen koira joko seisomaan tai maahan Tämän jälkeen koira hyppää joko vasemmalla tai oikealla olevan esteen ja tulee luokseKierrettävä kartioryhmä 20 m päässä, kiertämisen jälkeen koira joko seisomaan, istumaan tai maahan Tämän jälkeen koira noutaa noutoesineen, hyppää joko vasemmalla tai oikealla olevan esteen ja tulee luokse

Vähiten eroja liikkeissä on tunnistusnoudossa ja kauko-ohjauksessa, joissa liikkeiden suoritustapa on luokasta riippumatta sama. Täten kun harjoittele näitä liikkeitä, harjoittelee samalla sekä voittaja- että erikoisvoittajaluokkaa. Muissa liikkeissä EVL:ssä tulee mukaan uusia elementtejä tai joitain asioita tehdään useammin, sekalaisemmassa järjestyksessä tms. Lisäksi suurimmassa osassa liikkeitä EVL:ssä on enemmän yksittäisiä liikkeen osia, joista kokonaisuus koostuu tai kaksi liikettä on liitetty yhdeksi kokonaisuudeksi.

Voittajaluokan liikkeet ovat suhteellisen selkeitä ja opetettavissa monenlaisille koirille. Ohjaajienkaan ei tarvitse käydä usean vuoden etäverkkolähivalmennusta, vaan liikkeet ovat opettavissa pikkuisen vähemmällä vaivalla kuin nykyiset EVL-liikkeet. Osaamista kuitenkin vaaditaan, mutta se on hallittavissa olevaa vaatimusta.

Perusteluina voittaja-TVA:lle on käytetty mm. sitä, että EVL koetaan paitsi Suomessa myös monessa muussa maassa liian vaikeaksi ja koiria fyysisesti ja henkisesti kuluttavaksi etenkin tavallisten koirien osalta sekä sitä, että arvostelu on tiukkaa etenkin EVL:ssä.

Miksi TVA voittajasta?

Voittajaluokan TVA-titteliä on väläytelty itse asiassa jo reilut parikymmentä vuotta sitten, vaikka säännöt olivat silloin yksinkertaisemmat. Silloin se ei saanut kovinkaan vankkaa tukea, mutta nyt asia on noussut useampaan otteeseen esille etenkin harrastajien puheissa.

Perusteluina voittaja-TVA:lle on käytetty mm. sitä, että EVL koetaan paitsi Suomessa myös monessa muussa maassa liian vaikeaksi ja koiria fyysisesti ja henkisesti kuluttavaksi etenkin tavallisten koirien osalta sekä sitä, että arvostelu on tiukkaa etenkin EVL:ssä. Pisteitä ropisee alaspäin helposti (liikkeissä monta osaa) eikä ykköstulokseen välttämättä ylletä, vaikka koira tekisi kaikki tehtävät edes jollain tapaa. Koetaan, että laji on mennyt liian tekniseksi, koirilta tietynlaista temperamenttia vaativaksi (ei siis ”seurakoirien tottelevaisuuskoe”), abstraktien tehtävien tekemiseksi jne. Pitkäkestoiset ja moniosaiset liikkeet vaativat koiralta hyvää motivaatiota (myös synnynnäistä, ei vain palkkioiden kautta luotua), mikä osaltaan on vaikuttanut siihen, että matalavireisten ja ei niin helposti motivoitavien koirien osuus tokossa on vähentynyt ylemmissä luokissa eli rotukirjo on kaventunut.

Kaikki tämä ja monet muutkin seikat ovat vaikuttaneet siihen, ettei tokoilua edes aloiteta tai tokointo loppuu alempien luokkien jälkeen, kun tulee tunne, että laji on mahdoton koirille (vahvistusvinoumaakin havaittavissa…).

Voittajaluokan valioitumisen jälkeen tilanne voisi myös olla se, että koira olisi niin osaava, ettei EVL:n liikkeiden opettaminen olisikaan enää niin vaikeaa tai niitä ei koettaisi mahdottomaksi.

Voittaja-TVA:n vaikutukset tokoon

Kun Palveluskoiraliiton syyskokouksen esitys tuli julkiseksi, se tuntui saavan harrastajien joukossa paljon positiivista palautetta. Moni koki saavansa tästä uudenlaista intoa jatkaa tokoilua tai jopa aloittaa sen kokonaan/uudelleen. TK3-koulutustunnus on jo olemassa, mutta se ei ole sama asia kuin TVA – valionarvo tuntuu paremmalta tavoitteelta (vrt. kolmen sertin koira vs. MVA). Voittajaluokan tehtävät koetaan saavutettavina ja mahdollisina opettaa monentyyppisille koirille, ne eivät ole liian monimutkaisia, niissä on selkeät kriteerit koiralle ja ohjaajalle ja niitä pystyy harjoittelemaan helpommin kuin EVL:n liikkeitä (esim. riippuvuus liikkeenohjaajasta on pienempi).

Voisi kuvitella, että tokon osallistujamäärät nousisivat, kun olisi olemassa saavutettavissa oleva tavoite (= tavalliselle innokkaalle koiraharrastajalle, joka treenaa eniten itsekseen, ei käy valmennusryhmissä tms. ja jolla on tavallinen seurakoiramaisella moottorilla varustettu koira). Nyt voittajaluokka on ollut läpikäyntiluokka, josta ykkösen jälkeen siirrytään nopeasti pois, koska EVL:n liikkeitä pitää harjoitella eri tavalla kuin voittajaluokan. Kun voittajasta voisi tavoitella valionarvoa, koekäynnit voisivat lisääntyä kaikissa luokissa voittajaluokan lisäksi, uusia harrastajia tulisi mukaan tokoon ja paluumuuttoakin. Koirien yleinen tottelevaisuuskin voisi parantua, kun niiden kanssa harrastettaisiin tokoa.

Uusi TVA näyttäisi saavan aikaan uskoa tokoon ja tokon tulevaisuuteen, vaikka se ei poista sitä ”ongelmaa”, että EVL on luokkana edelleen kovin vaikea verrattuna entisvanhoihin sääntöihin (jolloin valioita tuli roduista, joita ei enää näe EVL:ssä). Toki EVL on edelleen mahdollinen monenlaisille koirille, kouluttaminen vain on toisille koirille työläämpää kuin toisille. Voittajaluokan valioitumisen jälkeen tilanne voisi myös olla se, että koira olisi niin osaava, ettei EVL:n liikkeiden opettaminen olisikaan enää niin vaikeaa tai niitä ei koettaisi mahdottomaksi. Koira saisi varmuutta tekemiseen vähän helpompien voittajan liikkeiden kautta, osaamista perusasioihin ja onnistumisen kokemuksia kokeessa, kun se ei joutuisi ponnistelemaan äärirajoilla liikkeiden tekemisessä. Täten muutos voisi tuottaa myös enemmän koiria erikoisvoittajaluokkaan, sitä voisi mennä kokeilemaan ”huvikseen” ja paineettomasti, kun TVA olisi jo plakkarissa. Jos koira onnistuisi siellä, sitten olisi mahdollisuus saada toinenkin valiotitteli.

Tositavoitteelliset harrastajat voisivat jättää voittajaluokan valioitumisen pois ja mennä suoraan kolmen ykkösen putkella erikoisvoittajaluokkaan. Siellä sitten käytäisiin valintakokeet, SM, MM ja NOM. Täten voittajaluokan TVA ei vaikuttaisi heidän tekemisiinsä ja toimintaansa. Riski tietysti on, että EVL-kisoja ei olisi enää samaan tapaan kuin nyt, jos harrastajamassa keskittyisi alempiin ja voittajaluokkaan. Mutta tällaisessa tapauksessa EVL-luokassa kisaavat voivat järjestää itsekin kokeita/EVL:ää, olla siinä suhteessa aktiivisia ja täten EVL pysyisi mukana tavallisissa kokeissakin. Kokeiden järjestäminen on talkootyötä ja jokainen tokoilija toivon mukaan osallistuu niihin, jolloin kokeita riittää kaikille ja kaikissa luokissa. Ja mitä enemmän kokeita, sitä enemmän tuloksia, onnistumisia (joskus pettymyksiäkin tietty tulee) ja intoa jatkaa harrastamista.

Voittajaluokan valioitumisen jälkeen tilanne voisi myös olla se, että koira olisi niin osaava, ettei EVL:n liikkeiden opettaminen olisikaan enää niin vaikeaa tai niitä ei koettaisi mahdottomaksi.

Mitä tapahtuu…

Tällä hetkellä ajatus tokon TVA:sta voittajaluokasta tuntuu tokoa nostavalta ja innostavalta. EVL:n osalta on pohdittavaa, miten sen kanssa pitäisi toimia, jos haluttaisiin rikastuttaa ko. luokkaa esim. erilaisilla koirilla ja roduilla sekä tehdä siitä vähän vähemmän vaativa opettaa. Monenlaisia ajatuksia on olemassa tähänkin liittyen. Nyt kuitenkin odotetaan mielenkiinnolla, miten voittaja-TVA:n kanssa käy.


MAINOS
Työskentelen opettajana nuoriso- ja aikuiskoulutuksen parissa Kannuksessa ”kennellinjalla” eläintenhoidon ja hyötykoirien kouluttamisen parissa. Toimin myös tottelevaisuuskokeiden tuomarina ja olen suorittanut eläintenhoitajan ammattitutkinnon eläinten kouluttamisen osaamisalalta. Koiraharrastukseni alkoi kauan sitten cockeri Minkin kanssa agilityssä ja myöhemmin myös tokossa. Sen jälkeen minulla on ollut sileäkarvaisia noutajia, joiden kanssa kilpailen tokossa, agilityssä, PK-jäljellä, rally-tokossa, noutajien metsästyskokeissa sekä metsästyskoirien jäljestämiskokeissa. Lisäksi syksyllä noutajat pääsevät mukaan tositoimiin metsästyksessä. Kouluttamisen lisäksi olen kiinnostunut eläinten käyttäytymisestä, luonteista, kognitioista, jalostuksesta jne.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän