Jos koira on reaktioiltaan nopea ja omistaja tuumivampaa sorttia tai toisinpäin, voi ilmetä haasteita, joskus jopa konflikteja. Usein temperamenttierot aiheuttavat turhautumista, mutta toisaalta erilaisuus on molemmille mahdollisuus oppia jotakin uutta ja kehittyä paremmaksi versioksi itsestään. 

Koira voi oppia paljon uusia toimintatapoja, mutta sen perusominaisuuksia on vaikea muuttaa kouluttamalla. Osa koirista on vilkkaampia ja osa rauhallisempia, mutta ne ovat myös paljon muuta, ja koirakko oppii onneksi yleensä erilaisuudestaan huolimatta lukemaan toisiaan ajan kuluessa riittävän hyvin. 

Joskus koiraan kuitenkin ladataan liikaa odotusarvoja, haaveita ja oletuksia, jotka haittaavat molempien oppimista, tai ainakin tekevät yhteisen sävelen löytämisestä hankalampaa. Joskus omistaja saattaa unohtaa autuaasti sen, että itsekin voi ja pitää tarvittaessa muuttua. 

Lopulta on kuitenkin suuri rikkaus saada itselleen eriparinen koira, joka pakottaa muutokseen.

Havainnoi ilman adjektiiveja

Niin koiran nopeuden kuin hitaudenkin taustalla voi vaikuttaa valtava määrä erilaisia asioita ja syitä. Esimerkiksi kivut, ikä, hormonit, opitut tavat ja vaikkapa ihan vain tilanne, ja omistajan tunnetila heijastuu aina koiran käytökseen enemmän tai vähemmän. 

Koiraa kuvaillessa erilaisten adjektiivien käyttö voi olla jopa vaarallista ja se leimaa koiraa turhaan joksikin. Harvemmin myöskään mikään adjektiivi, jolla koiran luonnetta tai käytöstä kuvataan, on yksiselitteinen ja suoraviivaisesti oikein. Lisäksi on valtavasti tulkintaeroja siitä, mitä mikäkin tarkoittaa. 

Kun tarkkailee koiran käytöstä, ei kannata ajatella liikaa tai ainakaan heti tulkita tilannetta kovin itsevarmana. On hyvä vain katsoa ja miettiä vasta myöhemmin, mitä näki tai mitä ehkä nousi esiin. Havainnoinnin tulisi olla neutraalia, jotta sen tulokset voivat mitenkään pitää paikkaansa. Adjektiivien aika on vasta myöhemmin, jos silloinkaan. 

Koiran ja koulutustilanteen videointi ja videon katsominen jälkeenpäin on loistava tapa kehittyä taitavammaksi kouluttajaksi ja havainnoijaksi. Saattaa huomata, että nopeaksi tai hitaaksi luultu koira onkin jotain ihan muuta. Joskus ratkaisevia huomioita esittää joku aivan ulkopuolinen, eli keskusteleminen muiden kanssa on myös hyödyksi.

Mitä nopeampi koira on, sitä rauhallisemmat ohjeet ja selkeämmän toimintaympäristön se tarvitsee oppiakseen.

Nopeus vaatii rauhallisuutta

Mitä nopeampi koira on, sitä rauhallisemmat ohjeet ja selkeämmän toimintaympäristön se tarvitsee oppiakseen. Sanonta ”slow is smooth, smooth is fast” toimii hyvänä ohjenuorana erityisesti vauhdikkaampien koirien kanssa. 

Ihmiselle hyviä harjoituksia rauhalliseen sulavaan nopeuteen ovat kaikki sorminäppäryyteen, elekieleen ja kehotietoisuuteen liittyvät harjoitukset. Nopeus lähtee ihmiselläkin rauhallisuudesta. Vauhdikas ihminen, jolla on hitaampi koira, huomaa myös nopeasti, että kehotietoisuus ja oman elekielen tiedostaminen auttavat valtavasti rauhallisemmankin koiran ohjaamisessa ja poistaa myös omaa turhautumista. 

Hitaan ihmisen kannattaa tehdä sen mitä tekee aina rauhallisesti, eli ei sählätä paniikissa. Niin uskomatonta kuin se onkin, koira oppii kyllä hitaankin ohjaajan kanssa nopeaksi. Se vain kestää ehkä pidempään. Hidas ihminen ei muutu sähläämällä nopeammaksi, vaan entistä hitaammaksi, ja koira turhautuu viestien ollessa epäselvempiä. Oma hitaus voi olla myös vain luultua, vaikka todellisuudessa onkin täsmällinen ja eleettömämpi kouluttaja, jota koiran on helppo lukea. Omaankaan otsaan ei kannata ihan heti lyödä hitaan kouluttajan, tai mitään muutakaan, leimaa.

Läsnäolon taito ja keskittyminen ovat oleellisia taitoja erityisesti nopeamman koiran omistajalle, mutta auttavat kyllä valtavasti ihan jokaista. Tilanteessa sataprosenttisesti läsnä oleva on aina varmasti nopeampi vastaamaan koiran reaktioihin kuin ihminen, jonka ajatus on vielä työpäivän asioissa. 

Koirat vaihtoon

Joskus tekee hyvää antaa oma koira toiselle koulutettavaksi ja siirtyä katsomoon. Koirakin hyötyy kokemuksesta sopeutuessaan uuden ihmisen tyyliin, toki tilanteessa tulee toimia koiralähtöisesti ja koiran hyvinvoinnin on oltava etusijalla. Kaikkia koiria ei voi ”lainata” kaverille eikä ketä tahansa päästää oman koiran ohjaajaksi. Jos kuitenkin pääsee itse treenaamaan joskus aivan erilaisen kuin oman koiransa kanssa, voi kouluttamisesta oppia jotain ihan uutta.

Tanskandoggin omistajalle avautuu uusi maailma palkkaamisesta, kun hän joutuu miettimään, miten palkan saa nopeasti chihuahuan suuhun. Chihuahuan omistaja puolestaan miettii tanskandoggin kanssa eri tavalla hihnakäytösasioita kuin treenatessa niitä pienen koiransa kanssa. Aina rauhallisten koirien parissa toiminut saa tervetulleen kulttuurishokin lainatessa jonkun agilitytykkiä, kun tämän omistaja joutuu tarkistamaan ohjaamistaan maailman rauhallisimman perhekoiran kanssa. Jos oikein innostuu, voi laajentaa lajista toiseen. Jos kokeilee, millaista on kouluttaa kissaa, hevosta tai kanoja, on kohdannut hyvin erilaista nopeutta ja hitautta.

Tunteita ei voi valehdella ja koiralle on oltava aito itsensä.

Innostamisen on oltava rehellistä

Ihmiselle ei ole välttämättä kovin luontaista kehua koiraa hihkuen tai iloita tai leperrellä koiralle kahjon kuuloisena. Tämä on kuitenkin hitaamman koiran vauhdin etsimisessä hyödyksi. Äänensävyllä ja omalla asenteella on valtavasti merkitystä. Sillä valetaan koiraan tunnetta, uskoa itseensä ja tilanteeseen. Se voi raamittaa koko treenihetken ja tehdä siitä täysin toisenlaisen. 

Iloista äänenkäyttöä kannattaa harjoitella, vaikka sitten omassa olohuoneessa. Kannustimena itselle toimii oman koiran reaktio, joka tosin voi ensimmäisillä kerroilla olla kummastunut. Ääntä ja heittäytymistä iloiseen kanssakäymiseen voi harjoittaa myös ihan vain leikkiessään koiran kanssa.

Äänensävyllä on valtava merkitys ja sen vaikutuksella voi myös tehdä kokeiluja. Jos kaipaa rauhoittamista, voi kokeilla hyräilyä, matalia pitkä vokaaleja kehusanassa tai hitaampaa puhetahtia vihjesanoissa. 

Jos ei kuitenkaan usko asiaansa, koirakaan ei usko. Tunteita ei voi valehdella ja koiralle on oltava aito itsensä. Osa koirista on erityisen herkkiä lukemaan omistajaansa eikä mikään määrä innostamista äänessä riitä, jos itse ei ole oikeasti mukana. Innostaminen kuitenkin ruokkii itseään ja kun oikea tapa löytyy, koira vastaa siihen ja positiivinen kierre syntyy. On lisäksi muistettava, että myöskään mikään määrä rauhallisuutta äänessä ei auta koiraa rauhoittumaan, jos omistaja on oikeasti hermostunut. 

Nopeita ja hitaita koiria ja ohjaajia
Läsnäolon taito ja keskittyminen ovat oleellisia taitoja erityisesti nopeamman koiran omistajalle, mutta auttavat kyllä valtavasti ihan jokaista.

Hengitä

Hengittäminen auttaa hermostumisen tunteeseen nopeasti. Oli kyseessä sitten koulutustilanne, kisa tai ohitustilanne. Hengitystään voi rauhoittaa tietoisesti myös ihan yhdessä lepäillessä. Vaikka koira ei reagoisi heti, omaa itseä hengittäminen ja sen opettelu ainakin auttaa, oli tilanne mikä hyvänsä, ja se on siten aina hyödyksi. Ajan myötä saattaa huomata jossain tilanteessa hengitykseen keskittyessään, että koirakin rauhoittuu.

Hengitykseen voi hakea itselleen luontaisen, mutta selkeästi syvemmän ja rauhallisemman rytmin. Aluksi voi harjoitella ilman koiraa, sillä syvään ja rauhallisesti hengittäminen on taito, joka on opeteltava, se ei tule yhtäkkiä itsestään. Useimmat ihmiset eivät hengitä kuin nukkuessaan oikeaa rauhallista palleahengitystä, jossa koko ylävatsa kohoaa ja laskee hengityksen tahdissa.

Äkillisiin tilanteisiin voi kokeilla syviä yksittäisiä henkäyksiä, jotka saattavat rauhoittaa kaikkia osapuolia. Itseään kannattaa havainnoida, sillä moni pidättää vaistomaisesti hengitystä ohitustilanteessa tai kisaradalla. Tämän saattaa havaita vasta, kun koira on rähissyt hihnassa tai tehnyt virheen radalla, jos silloinkaan. 

Vuorovaikutus muodostuu myös fyysisestä läheisyydestä

Vanhemman ja lapsen välistä kiintymyssuhdetta sanotaan turvalliseksi tai turvattomaksi riippuen siitä, miten sensitiivisesti ja johdonmukaisesti lapsen tarpeet huomioidaan. Ihmisten tavoin myös koirilla voidaan havaita turvallista ja turvatonta kiintymyssuhdetta. Koiranomistajaa voi ajatella tässä mielessä koiran vanhempana.

Fyysinen läheisyys ja kosketus on merkityksellinen osa koiran ja omistajan vuorovaikutusta. Vuorovaikutus vaikuttaa koiran temperamentin kehittymiseen ja erityisesti siihen, miten koira temperamenttinsa puitteissa toimii ja reagoi. Hyvä vuorovaikutus auttaa koiran hallitsemisessa ja on erityisen merkityksellinen sähäkämpien koirien kanssa.

Optimaalisessa tilanteessa hyvä suhde omistajaan voi ehkä jopa keskeyttää konfliktiin joutuneen koiran käytöksen. Koira kuuntelee omistajaa, koska luottaa häneen, oli sitten nopea, hidas tai jotain ihan muuta. Tämä suhde edellyttää myös sitä, että omistaja ottaa koiran vastaan sellaisena kuin se on.

Teksti: Piia Collan, eläintenkouluttaja, Koirapalvelu Collan

Vinkki! 

Suomen Akatemian rahoittama koiran ja ihmisen vuorovaikutuksen tutkimusprojekti jatkuu Jyväskylän yliopistossa ainakin vuoteen 2026 saakka. Tutkimusprojektissa pyritään selvittämään koirien ja niiden omistajien yhteensopivuutta. Eli sitä, miten koira ja omistaja toimivat yhdessä ja millainen koira ja millainen omistaja sopivat yhteen parhaiten.


MAINOS
Piia Collan
Olen käynyt eläintenkouluttajan käyttäytymistieteelliset perusopinnot Suomen Eläinkoulutuskeskuksessa ja opiskelen jatkuvasti lisää alasta, jolla voin oppia koko ajan uutta. Toimin ruohonjuuritasolla, auttaen perheitä sujuvaan ja toimivaan arkeen koiran kanssa. Aiempi koulutus ja pitkä työura lastenhoitajana antaa ihmisten ja perheiden kohtaamiseen ja kouluttamiseen paljon tietotaitoa. Koulutan ensisijaisesti omistajaa kouluttamana omaa koiraansa. Lapsi-koira-dynamiikka, pennut ja nuoret koirat ovat ominta alaani. Palveluihini kuuluu kirjoitustöiden lisäksi mm. yksityistunnit, kotikäynnit, puhelinkonsultointi ja verkkoluennot. Lisäksi tarjoan 1-2 hoitokoiralle kerrallaan VIP-kotihoitoa kotonani. Hoitokoirien kaverina toimii luottopakkini ja oikea käteni espanjanvesikoira Pöysti. Olen myös yhdistysaktiivi ja monessa luottamustoimessa Vesikoirat ry:ssä mukana ja teen lisäksi vapaaehtoistyötä Karva-Kavereissa ja Mannerheimin lastensuojeluliitossa.

2 KOMMENTTIA

  1. Olipa hyvä artikkeli. Oman koiran kohdalla olen miettinyt, kumpi muovautuu enemmän, minä, omistaja, vai koira. Tiukkuus ja määrätietoisuus ovat hyviä ja tärkeitä pointteja, mutta “koiranlukutaito” on myös hyvä hallita. Veikkaan, että oman nykyisen parsonin (2 v) kanssa kumpikin muokkaa toista samalla kun molemmat oppivat. Täydellinen win-win meillä siis.

  2. Kiitos palautteesta! Parasta koiranomistajuudessa on mielestäni läsnäolon ja “koiranlukutaidon” mukanaan tuoma oppimisen ja kasvun prosessi, joka tosiaan on jatkuvaa, molemmissa. Nimenomaan win-win!

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän