Blogi: Ensikosketus Nose Workiin

0
2227

Kokeilin Dotin kanssa Nose Workia osallistumalla viitenä kertana seuramme järjestämälle alkeiskurssille.

Laatikoihin tutustuminen

Ekalla kerralla koirien annettiin ensin etsiä nameja pahvilaatikoiden päältä ja reunustalta. Näin pahvilaatikoista tehtiin mielenkiintoisia. Dotilla on vahvaa (palkittua) taipumusta kiipeillä kohteille, joten tätäkin nähtiin. Namien etsinnän jälkeen lisättiin haju (eukalyptus hydrolaattimuodossa) huopatassulla kiinni yhteen laatikkoon, ja hajulähteen viereen laitettiin namppaa. Namin löytymisen ja syömisen jälkeen jatkettiin vielä koiran kiinnostuksen merkkauksella ja palkkauksella hajulähteen lähelle.

Sai olla tarkkana, että merkkasi juurikin haistelun. Isommat muut koiran ehdotelmat (kuten laatikoiden päälle kiipeämisen) osasin jättää huomioimatta, mutta ne kaikki muut pienet koiran eleet ja maneerit oli välillä vaikea erotella. Roskakäytöksen jatkuessa liian kauan koirat laitettiin tauolle huilimaan, ettei väärä käytös yleistyisi. Uudella yrityksellä usein väärä käytös jäikin jo pois, kunhan siihen oli reagoinut tarpeeksi ajoissa toiminnon pysäyttämisellä.

Lisää laatikoita & ilmaisun aloittamista

Kolmannella koulutuskerralla laatikoiden määrä kasvatettiin kolmesta-neljästä kuuteen, ja siitä ylöspäin määrän kasvattaminen oli helppoa. Määrällä ei ollut enää merkitystä. Ensin käytössä oli Ikean säilytyslaatikoita, sitten litteitä pizzalaatikoita. Kokeiltiin myös materiaalina muovikoreja sekä erimittaisia hajun seisotusaikoja.

Haluaisin saada Dotille ilmaisuksi pitkän nenäkosketuksen, mutta jo muutaman treenikerran jälkeen Dot alkoi tarjoamaan ilmaisuksi maahanmenoa. Palkkailin siitäkin. Nenäkosketus on tällä hetkellä pelkkää nokintaa. Siinä on vielä siis työstettävää.

Neljättä koulutuskertaa videolla.

Jatkokurssia odotellessa!


MAINOS
Tykkään harrastaa koirieni kanssa useampaa lajia ja seurata, kuinka koirat toimivat eri lajeissa ja kuinka kouluttamalla voi koiran käytöstä saada muuttumaan. Pidän koetavoitteista, mutta treenaaminen ei lopu tulostavoitteeseen päästyä. Se vain muuttaa muotoaan. On ihan erilaista treenata koiraa, joka vasta opettelee asioita, kuin sellaisen koiran kanssa, jolle ylläpidetään taitoja. Omat koirani ovat kaikki samannäköisiä ja -sukuisia saman rodun edustajia, mutta ah niin eri luonteisia. Eläkeläinen Sara (POHJ & FI & EE & SE & DK TVA FI AVA RTK2 BH Attic Angel’s Coyote She-Ra) harrastaa enää rally-tokoa, Rinna (JK3 TK3 BH Attic Angel’s Prima Ballerina) tekee pääasiassa pk-lajeja ja oudokki Dot (Attic Angel’s Modesty Blaise) vie minua lajeihin, joita en ole aiemmin harrastanut.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän