Viimeisen vuoden aikana olen toiminut useasti epävirallisten rally-tokokilpailuiden tuomarina. Tuomarin vaativassa tehtävässä olen tehnyt havaintoja radalla tapahtuvista virheistä. Tässä kirjoituksessa valotan muutamaa eniten silmieni edessä pistemenetyksiä aiheuttanutta virhetyyppiä ja annan vinkkejä, miten näiltä virheiltä voisi jatkossa välttyä.

Lähtö on rally-tokoradan tärkein kyltti. hyvät lähtörutiinit ovat kaiken a ja o.

Tarkkana lähtökyltillä

Lähtö on rally-tokoradan tärkein kyltti. Ratasuorituksen sujuvuus on taattu, kun koira ja ohjaaja asettuvat starttiviivalle hyvässä kontaktissa ja yhteisessä ymmärryksessä siitä, mitä tuleman pitää. Hyvät lähtörutiinit ovat kaiken a ja o.

Tyyppivirhe lähtökyltillä tapahtuu, kun tuomari toivottaa koirakon tervetulleeksi ja kysyy, ”oletko valmis?”. Ohjaaja jättää koiran oman onnensa nojaan ja kiinnittääkin huomionsa kokonaan tuomariin koiran sijasta. Jos lähtöä ei ole harjoiteltu riittävästi, saattaa koiran kontakti tipahtaa, se unohtaa olevansa perusasennossa ja harmoninen lähtörauha on rikkoutunut.

Harjoittele lähtöä runsaasti, myös erilaisten häiriöiden läsnäollessa. Etsi itsellesi ja koirallesi sopivin tapa ilmoittaa, että olette valmiita suoritukseen. Voit heilauttaa kättä, nyökätä näkyvästi tai käyttää suullista ilmaisua. Kaikki tavat ovat sallittuja.

Hallitusti hihnassa

Alokasluokassa eniten virheitä tulee hihnan kiristymisestä. Rally-tokossa pyritään hymyilevään hihnaan, mikä tarkoittaa hihnan roikkumista löysänä koiran ja ohjaajan välillä. Taluttimen lukon nouseminen lattiatason linjasta ylöspäin on jo virhe.

Treeneissä kannattaa vaihtaa hihna vaikka villalankaan. Jos lanka kestää, on todennäköistä, että tavallinen talutinkin pysyy löysällä suorituksen ajan. Jos koira kävelee ohjaajan välittömässä läheisyydessä, on ohjaajan syytä tarkistaa hihnankäyttötottumuksensa. Yllättävän moni ohjaaja pitää talutinta oikeassa kädessä, jolloin koiralle jää kovin vähän tilaa liikkumiseen ilman, että hihnan lukko nousee.

Ylemmissä luokissa talutinvirheet johtuvat joko taluttimen irrottamiseen ja kiinnittämiseen liittyvistä mokista tai taluttimen sijoittelusta suorituksen aikana. Kun muistat, että kehänauhan yli ei koskaan kuljeta koira kytkemättä ja maalin jälkeen ensimmäinen asia on taluttimen kiinnittäminen, ei ongelmia pitäisi tulla. Paras paikka taluttimelle suorituksen aikana on vetoketjullisessa taskussa, josta se ei vahingossakaan pääse pilkistämään.

Koska koirat tiettävästi eivät opi kylttejä ulkoa, on ohjaajan tehtävä huolehtia suorituksen oikeellisuudesta.

Yksi – kaksi – kolme

Laskuvirheet ovat hurjan yleisiä kaikilla rally-tokon tasoilla. Yhtä lailla askelet 1-2-3 eteen ja taakse aiheuttavat ohjaajille päänvaivaa. Oikean lukumäärän lisäksi askelten pitää olla saman mittaisia ja riittävän pitkiä. Harjoittele askelia ilman koiraa vaikka bussipysäkillä tai kaupan käytävillä. Jotta pystyisit suoriutumaan virheettömästi askelista koiran kanssa, on motorisen suorituksen oltava syvällä selkärangassasi.

Tiedä, mitä tehtävää olet tekemässä

Rataantutustumisen tarkoitus on tarjota ohjaajille mahdollisuus tutustua radalla oleviin tehtäviin ja suunnitella omat ohjausvalintansa suorituksessa. Siinä yhteydessä kannattaa painaa mieleen esim. se, montako istumista missäkin tehtävässä vaaditaan. Koska koirat tiettävästi eivät opi kylttejä ulkoa, on ohjaajan tehtävä huolehtia suorituksen oikeellisuudesta. Älä hätäile turhaan, vaan varmista, että tehtävä tulee suoritetuksi oikein.

Käännökseen yhtä aikaa

Käännöksissä koiran ja ohjaajan rintamasuunnan tulee muuttua yhtäaikaisesti. Tästä säännöstä poikkeuksen tekevät ns. kutsukäännökset, joissa koira jätetään istumaan ja ohjaaja kutsuu koiran vierelleen vasta itse käännyttyään ja siirryttyään askelen mitan päähän koirasta.

Vaihtele treeneissä käännöksiä edeltäviä ja niiden jälkeen tulevia kylttitehtäviä. Keksi erilaisia häiriötä myös käännöksiin. Videoi suorituksiasi ja tarkkaile, käännytkö itse paikallasi vai otatko huomaamattasi ylimääräisiä askelia. Kokeilemalla löydät omat ja koirasi haasteet. Treeneissä ei asioiden tarvitse tapahtua aina sääntöjenkään mukaisesti, vaan voit vaikeuttaa harjoituksia myös sääntörajojen yli. Miten olisi vaikka vasen täyskäännös juosten?

Artikkelikuva: Oona Pesonen


MAINOS
Olen useammassa eri lajissa pätevöitynyt koulutusohjaaja. Kilpailukokemusta minulta löytyy omien ja lainakoirien kanssa niin tottelevaisuus-, agility-, rally-toko- kuin koiratanssiareenoiltakin. Koulutan kaikentasoisia harrastajia. Lähimpänä sydäntäni on kilpailemaan tähtäävien ja kilpailevien koirakoiden valmennus. Lajeista rakkain sekä omasta että koirieni mielestä on rally-toko. Kisakumppaneinani kentillä nähdään usein partacolliet BH TK2 RTVA FI & EE MVA Kinsfolk Dear Darcy ”Toivo” ja BH TK1 RTVA FI MVA Tireless Kisser’s Almost Too Fast ”Taimi”. Toisinaan vien kisa-areenoille muidenkin koiria jackrussellinterrieristä suomenlapinkoiraan. Kouluttamisen ja kouluttautumisen lisäksi toimin myös mielelläni epävirallisena tuomarina eri lajeissa.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän