Koiriin liittyvä tiedon määrä on kasvanut viime aikoina suorastaan tulvaksi asti. Kun aikaisemmin tietoa etsittiin kirjoista, nyt tietoa löytyy netistä helposti vain muutamalla klikkauksella. Netistä löytyy paljon hyviä sivustoja (kuten tämä), blogeja, portaaleja, nettilehtiä ja videoita, jotka sisältävät paljon erilaista koiriin liittyvää asiaa. Paperinen materiaali on näihin verrattuna aina hitaampaa, mutta ei kuitenkaan väheksyttävää. Tietoa on olemassa paljon, mutta mitä tuo tietoa sitten on, se on eri asia.

Mielipiteen ja faktan erottaminen voi olla joskus vaikeaa, etenkin kun kyse on asioista, joista ihmisillä on vahvoja mielipiteitä ja omia kokemuksia.

Tiedon luotettavuus

Nettisivuista voi olla joskus vaikea saada selkoa, onko kyse asiallisesta tiedosta vai vaikka virtuaalikennelin tuotoksista. Hyviä sivustoja ovat sellaiset sivustot, joissa saa helposti selville tiedon tuottajan ja siellä on jopa tiedon lähteet esillä, esim. kirjoittaja tai mistä sivuston asiat ovat peräisin (kirjallisuus, toinen nettisivu tms.). Mielipiteen ja faktan erottaminen voi olla joskus vaikeaa, etenkin kun kyse on asioista, joista ihmisillä on vahvoja mielipiteitä ja omia kokemuksia. Näitä voidaan myös kertoa tosiasioina ja jos joku muukin tällaista myös vahvistaa, alkaa asia tuntua vielä luotettavammalta. Netti on täynnä erilaisia tosikertomuksia, joilla ei oikeasti ole perusteita. Käytännössä (lähes) kaikkeen netissä löytyvään “tietoon” joutuu suhtautumaan kriittisesti.

Tiedon saatavuus

Vaikka koiramaailmassa löytyy paljon tutkittua tietoa koirista, ei tätä kuitenkaan aina löydetä. Ongelmaksi voi tulla kielitaito, etenkin jos etsii tietoa hieman erikoisemmista asioista. Suomeksi löytyy tietoa, mutta jos tarvitsee monipuolisemmin tietoa, joutuu vaihtamaan kielen yleensä englanniksi. Sama pätee tieteellisissä tutkimuksissakin – niiden kieli on englanti. Voi myös käydä niin, että löydettyä tietoa ei käytetä hyödyksi. Tämä pätee etenkin silloin, jos löydetty tieto on vastakkainen omien käsitysten kanssa (vrt. vahvistusharha).

Koiratutkimuksen määrän kasvaminen ja netissä esitetyn tiedon määrän lisääntyminen on antanut hienoja mahdollisuuksia saada ajantasaista tietoa nopeasti. Ongelmaksi kuitenkin voi tulla tiedon määrä ja sen käsittely: tietoa tulee niin valtavasti, ettei sitä ehdi lukea, käsitellä ja omaksua. Tärkeääkin asiaa voi jäädä huomaamatta, kun hätäisesti vilkaisten sen luulee olevan tuttua juttua. Seurattavia sivustoja on monia (koiraharrastus, muut harrastukset, työhönkin liittyvät) ja ajan tasalla pysyminen kävisi jo kokopäivätyöstä. Innokas aikaansa seuraava koiraharrastaja joutuu pakostakin tekemään karsintaa, ellei uuvahda informaation määrään ja jättää netin seuraamisen vähemmälle.

Oma kiinnostus

Luovuttaminen tiedon tulvan edessä ei kuitenkaan kannata. Kannattaa miettiä, mikä on itselle tärkeää, mistä on kiinnostunut ja seurata näitä aihepiirejä säännöllisesti. Itse ajattelen, että ns. virallisia sivustoja voisi ainakin seurata riippuen omista mielenkiinnon kohteista. Näistäkin kertyy jo melkoinen lista, mutta niiden tarjoama tieto on monesti niin tarpeellista koiranomistajille, että sivua kannattaa käydä kurkkaamassa säännöllisesti.

Kurkkaa esim. näitä:

Suomen Kennelliitto
Lajiliitot, esim. Suomen Agilityliitto tai Suomen Palveluskoiraliitto
Eläinten hyvinvointikeskus 
Eläinten hyvinvoinnin tutkimuskeskus
Koirien geenitutkimus

Helsingin yliopisto (eläinlääkis, kotieläintiede)
Evira
Suomen eläinsuojeluyhdistys
Koiratieto.fi
Hanki koira
HETI ry.
Koiratutkimusta 
Koiranmieli

Artikkelikuvat: Oona Pesonen


MAINOS
Työskentelen opettajana nuoriso- ja aikuiskoulutuksen parissa Kannuksessa ”kennellinjalla” eläintenhoidon ja hyötykoirien kouluttamisen parissa. Toimin myös tottelevaisuuskokeiden tuomarina ja olen suorittanut eläintenhoitajan ammattitutkinnon eläinten kouluttamisen osaamisalalta. Koiraharrastukseni alkoi kauan sitten cockeri Minkin kanssa agilityssä ja myöhemmin myös tokossa. Sen jälkeen minulla on ollut sileäkarvaisia noutajia, joiden kanssa kilpailen tokossa, agilityssä, PK-jäljellä, rally-tokossa, noutajien metsästyskokeissa sekä metsästyskoirien jäljestämiskokeissa. Lisäksi syksyllä noutajat pääsevät mukaan tositoimiin metsästyksessä. Kouluttamisen lisäksi olen kiinnostunut eläinten käyttäytymisestä, luonteista, kognitioista, jalostuksesta jne.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän