Koiratanssia pääsee nykyään harjoittelemaan erilaisten koirakoulujen koulutuksissa tai jopa nettikurssien avulla, mutta lajia voi treenata itsekseenkin. Aloittelevan harrastajan kannattaa katsella paljon Youtubesta koiratanssivideoita. Niistä pääsee vähän jyvälle, minkälaisia liikkeitä ja niiden yhdistelmiä voi ohjelmassa tehdä. Jos päädyt katselemaan ulkomaisia videoita, pitää ottaa huomioon, että esimerkiksi HTM:ssä voi olla käytössä sellaisia positioita, joita Suomessa ei käytetä.

Koiratanssin haaste on siinä, ettei ole olemassa valmiita tee-näin-ohjeita kisasuorituksen rakentamiseksi.

Ohjeet vain suuntaa antavia

Koiratanssin haaste on siinä, ettei ole olemassa valmiita tee-näin-ohjeita kisasuorituksen rakentamiseksi. Tuomareiden arvosteluohjeessa on yritetty avata mahdollisimman hyvin esimerkiksi eri luokkien vaatimuksia ja eroja. Arvosteluohjekin on toki vain suuntaa antava, mutta se kannattaa lukea huolella läpi, jotta saisi mahdollisimman laajan käsityksen lajin vaatimuksista. HTM:n seuraamispositiot ja niiden oikeat suorituspaikat on myös kerrottu ohjeessa.

Musiikin valinta

Musiikin valinta voi joskus olla haasteellista. Tärkeintä olisi hieman miettiä, sopiiko omasta mielestäsi kiva musiikki koirallesi. Jos oma koira on kovin rauhallista tyyppiä, saattaa sillä olla vaikeuksia tehdä pyydettyjä asioita nopean musiikin tahtiin. Samoin vikkelän ja nopean koiran kanssa hidas musiikki voi näyttää hieman hassulta. Treenatessa kannattaa pistää erilaisia musiikkeja soimaan ja tehdä liikkeitä niiden tahtiin. Joskus oikea kappale voi löytyä ihan sitä kautta. Musiikkeja kannattaa reilusti etsiä myös oman musiikkimaun ulkopuolelta, sieltä voi löytyä varsinaisia helmiä, vaikkei kappaleet muuten omilta tunnukaan.

Alokasluokassa kappaleen pituudeksi hyvin usein riittää sääntöjen sallima alaraja puolitoista minuuttia. Siinä ajassa koiran taidot ehtii näyttää alokasluokan vaatimalla tasolla, eikä toistoa tule niin paljon. Toki jos koirasi on varsin suuri ja hidas liikkeiltään, saattaa se tarvita hieman pidemmän kappaleen. Netistä löytyy ilmaisia musiikinmuokkausohjelmia, joilla kappaleet saa muokattua tai pätkittyä sopivan mittaiseksi. Esimerkiksi Audacity on monen koiratanssijan käyttämä ohjelma.

Ohjelman rakentaminen

Ohjelman rakentamiseen käytetään erilaisia tyylejä. Itse kuuntelen valitsemaani kappaletta niin monta kertaa, että sieltä alkaa erottumaan selkeästi erilaisia pätkiä. Nämä pätkät kirjoitan paperille sekunteina, esimerkiksi 00:25-00:40 hitaampi pätkä. Näihin kohtiin kirjoitan sillä hetkellä sopivalta tuntuvan liikkeen (00:25-00:40 hitaampi pätkä – pujottelua jalkojen välistä). Kun ohjelman runko on kirjoitettu paperille, kokeilen pätkiä koiran kanssa. Tässä vaiheessa huomaa usein, miten omassa mielessä nähty liikesarja ei välttämättä toteudu käytännössä parhaalla mahdollisella tavalla. Etenkin alokasluokassa ohjelman olisi hyvä olla selkeä ja riittävän helppo koiralle. Liikeyhdistelmiä ei kannata pitää liian vaikeina ja monimutkaisina, vaan panosta mieluummin sujuvuuteen heti alusta alkaen. Vaikeammat liikkeet voi vallan hyvin säästää ylempiin luokkiin.

Jos haluat, voit valita ohjelmaan jonkun teeman tai tarinan tai sitten voit tehdä puhtaasti tanssillisen ohjelman. Jos musiikkina on käytetty elokuvamusiikkia, voi sieltä napata suoraan teeman ja ohjelman idean. Teeman mukaan voi ohjelmaan valita sopivaa rekvisiittaa tai omaa puvustusta. Rekvisiitta ei ole edellytys hyvälle ohjelmalle, mutta sillä voi elävöittää esitystä ja saada vaihtelua ja monipuolisuutta liikkeisiin.

Koiratanssissa ohjelman harjoittelemisen yksi tärkeimmistä asioista on se, että ohjaaja tietää ja tuntee ohjelman perinpohjin. Kuivaharjoittelua ilman koiraa kannattaa tehdä paljon. Kun tiedät tarkalleen, missä kohdassa pitää mikäkin liike tehdä, on se helpompi kertoa koiralle tarpeeksi ajoissa ja selkeästi. Nopeassa temmossa vaihtuvat liikkeet ovat koiralle haasteellisia eikä kisajännityksen takia käskyjä unohteleva ohjaaja tee asiasta yhtään helpompaa. Kun ohjaaja ja koira osaavat oman osuutensa, saadaan aikaiseksi hyvä flow ohjelmaan. Se on tärkein asia tässäkin lajissa!


MAINOS
Koiratanssin ylituomari ja koulutusohjaaja. Harrastanut lajia vuodesta 2005. Koiratanssikilpailuista saavutuksina mm. SM-1 vuosilta 2014, 2015 ja 2016, MM-joukkuehopea 2014, PM-yksilöpronssi 2014, PM-joukkuekultaa 2014 ja 2015, PM-joukkuehopeaa 2016.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän