Rally-tokossa voi uusia tehtävän kaksi kertaa radan aikana. Saman kyltin voi siis uusia kahdesti tai kaksi erillistä kylttitehtävää kerran. Laskupää pitää kuitenkin olla kunnossa, koska kolmas uusiminen hylkää koko suorituksen. Uusiminen nollaa kyseiselle kylttitehtävälle siihen mennessä kertyneet virheet muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta (esim. -3 kyl). Uusiminen kuitenkin vähentää pistesaalista kolmella pisteellä, joten ihan pienen virheen takia sitä ei kannata tehdä. Ohjaajan tulee tuntea rally-tokon säännöt niin hyvin, että hän tietää, mitkä ovat sellaisia virheitä, joiden uusiminen pistevähennysten valossa ylipäätään kannattaa. Pääsääntöisesti näitä virheitä ovat -10 pisteen virheet ja toisaalta myös sellaiset pieleen menneet tehtävät, mihin kertyy virheitä useasta eri virheluokasta yhteensä enemmän kuin -3 uusi.

Monille koirille onkin tärkeää opettaa uusiminen ihan omana juttunaan, jotta vältytään koiran kuumenemiselta tai epävarmuudelta.

Muista nämä, kun uusit tehtävän!

Jos kilpailija haluaa uusia jonkin tehtävän, hänen tulee ilmoittaa siitä välittömästi (eli kyltin suoritusalueelta poistumatta) tuomarille. Sen jälkeen hän palaa edellisen kyltin suorituspaikalle tai sinne, mihin edellisen tehtävän suorittaminen päättyy (esim. spiraali, pujottelu tai houkutus). Uuden lähestymisen voi aloittaa joko perusasennosta tai ”lennosta”. Tärkeää on myös huomioida, että arvostelu alkaa uudelleen heti, kun ohjaaja on ilmoittanut uusivansa tehtävän. Paluu edelliselle kyltille tulee tehdä koira hallinnassa ja mitään ylimääräisiä temppuja ei matkalla saa tehdä. Ei siis ole merkityksetöntä, miten uusimisen tekee!

Uusimisen tulee olla koiralle mahdollisuus

Koirat suhtautuvat eri tavoin uusimiseen eli tavallaan saman asian uudelleen toistamiseen. Monille koirille onkin tärkeää opettaa uusiminen ihan omana juttunaan, jotta vältytään koiran kuumenemiselta tai epävarmuudelta. Uusimisen tulisi olla koiralle (ja ohjaajalle!) vain uusi mahdollisuus onnistua, eikä se saisi sisältää mitään tunnelatausta negatiivisessa mielessä. Uusiminen ei saa olla koiralle uhka tai epävarmuustekijä! Kun koira tekee uuden yrityksen hyvällä itsevarmuudella ja ohjaajaansa luottaen, on paljon suurempi todennäköisyys myös onnistua uudella yrityksellä.

Pieleen menneen tehtävän korjaus ensin

Usein on myös viisasta korjata pieleen mennyt tehtävä ensin, ennen kuin ilmoittaa uusimisesta. Eli jos koira tekee istu-seiso-maahan -tehtävän jostain syystä vaikkapa istu-seiso-istu, niin ensin ohjaaja (paikaltaan liikkumatta) pyytää koiran takaisin seisomaan ja pyytää siitä koiran maahan ja vaikka hiukan käsimerkillä auttaen, jotta koira varmasti onnistuu. Koiraa voi myös kehua onnistumisesta. Vasta sen jälkeen ohjaaja ilmoittaa tuomarille, että uusii tehtävän. Tässä pitää kuitenkin pitää tarkasti huoli, ettei poistu suorituspaikalta ennen kuin ilmoittaa uusimisesta! Jos ohjaaja jatkaa tehtävästä eteenpäin vaikka vain askeleen-pari ja sitten vasta ilmoittaa uusivansa, seuraa koko suorituksen hylkääminen.

Aina ei kannata uusia

Joskus voi tulla vastaan tilanne, jossa ei kannata uusia, vaikka virhepisteitä kertyisikin enemmän kuin uusimisesta. Jos ohjaaja ei ole täysin varma siitä, että koira osaa tehtävän suoritustavan, on lähinnä epäreilua koiraa kohtaan yrittää sitä vielä uudelleen. Samoin jos itse uusimisen opetus on vielä kesken ja koiran kierrokset nousevat siitä kovasti, voi olla parempi, ettei pieleen mennyttä tehtävää sillä kertaa uusi. Myös jos koira tulee epävarmaksi uusimisesta, on parempi ensin opettaa uusiminen koiralle mukavaksi ja vasta sen jälkeen käyttää sitä radalla.


MAINOS
Koulutukseltani olen kasvatustieteen maisteri ja ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja. Koulutan työkseni Koirakoutsi Oy:ssä, jonka omistan yhdessä avomieheni Mika Jalosen kanssa. Koulutan pääasiassa rally-tokon ja tokon valmennusryhmiä sekä annan yksityisopetusta molemmissa lajeissa. Olen myös rally-tokon ylituomari. Olen kilpaillut tokossa ja rally-tokossa kolmen berninpaimenkoirani kanssa, jotka ovat kaikki saavuttaneet valion (tai mestarin) arvon molemmissa lajeissa. Kaikki kolme ovat myös sijoittuneet mitaleille rally-tokon SM-kilpailuissa.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän