Koirien kanssa harrastaessa treenisuunnitelmien ja -päiväkirjojen pitäminen on tullut tutuksi. Milloin on kirjattu muistiinpanot vihkoon, blogiin, lomakkeisiin, taulukoihin, Evernoteen ja ties mihin muihin, kunnes törmäsin Bullet Journaliin, jota päätin samantien kokeilla agilityn ja nose workin osalta.

Bullet Journal eli BuJo on vähän sekoitus todo-listoja, kalenterimerkintöjä, päiväkirjaa ja ihan mitä nyt itse sen haluaa olevankin. BuJon voi koristella mielensä mukaisesti väreillä, tarroilla, teipeillä tai olla koristelematta. Itse lähdin agility-BuJon kanssa liikenteeseen aika koruttomasti, mutta nose work -vihkoa koristelin hieman väreillä. Myöhemmin hankin kokeilun vuoksi washiteippejä, joilla merkkasin tärkeimpiä sivuja.

Esimerkkejä BuJosta

Omat BuJoni koostuvat seuraavista osista:

 • Index eli hakemisto eri teemoilla tai aiheille sivunumeroineen
 • Future log eli tulevaisuuslogi, joka on kahdelle aukeamalle jaoteltu kuukausikohtainen suunnitelma. Tähän olen merkinnyt kullekin kuukaudelle yleiset treenitavoitteet ja mahdolliset kisat tai muut tapahtumat.

  Index ja Future log
 • Daily log eli päivälogi, joka sisältää treeni/tapahtumatkohtaiset merkinnät. Kullekin treenille on varattu vähintään sivu, joka sisältää treenisuunnitelman/tavoitteen sekä treenin jälkeen tehtävän analysoinnin (mikä meni hyvin, mitä pitää treenata sekä lisäksi positiivuusmuistutus). Sivut numeroidaan, jotta ne on helppo lisätä hakemistoon.

  Daily log
 • Monthly tracker eli kuukausiseuranta, jota pidän nose workin osalta. Siinä sivu on jaettu päiviin ja eri aiheisiin, joita sitten täyttelen sitä mukaan, kun aiheita on käsitelty. Tämän sivun avulla saa hyvän käsityksen siitä, mitä on treenattu ja miten usein.

  Monthly tracker
 • Inventory tracker eli omien ja koiran vahvuuksien sekä haasteiden seuranta nimenomaan harrastetun lajin osalta (meillä tehty agilityn osalta). Seuranta on hyvä tarkistaa 2-3 kuukauden välein, jotta näkee, ovatko asiat menossa parempaan suuntaan vai taantumassa. Itse yllätyin positiivisesti, miten edellistä seurannasta olimme kumpikin osapuoli petranneet aika kivasti, joten uutta läpikäyntiä tehtäessä kannattaa tehdä vertailua aiempaan.

  Inventory tracker

BuJon käyttämistä helpottavat muutamat merkinnät:

 • Tehtävät merkitään täytetyllä palluralla.
 • Kun ko. tehtävä on suoritettu, se rastitaan yli.
 • Jos tehtävä siirtyy myöhemmälle, päivitetään pallurasta suurempi/pienempi kuin -merkki. Tätä tapahtuu aina silloin tällöin, kun jokin suunniteltu treeni  jääkin tekemättä ja se on hyvä siirtää vaikkapa seuraavaan treeniin tai jonnekin myöhempään tulevaisuuteen (esim. liian vaikea treeni ja pitää harjoitella joitain tiettyjä pohjataitoja, jotta voi seuraavan kerran yrittää uudestaan).
 • Tapahtumat (esim. kisat, erikoistreenit) merkitään avoimella palluralla.
 • Muistiinpanot treeneistä kirjataan ranskalaisilla viivoilla (ja mieluusti lyhyesti ja tiiviisti).
 • Lisäksi voi käyttää muitakin merkkejä esim. prioriteeteille, ideoille tai tutkittaville asioille, mutta näille en ole itse kokenut toistaiseksi tarvetta.

Treenin jälkeen olen ottanut tavaksi merkitä myös seuraavat asiat:

 • Plussalla merkkaan kolme asiaa, mitkä treenissä meni hyvin. (Aina on jotain hyvää!)
 • Suurempi kuin -merkillä merkkaan kolme asiaa, mitä haluan parantaa (seuraavissa treeneissä tai myöhemmin).
 • Sydämellä merkkaan vielä ihan jokaikiseen päiväkirjamerkintään lauseen, miksi juuri Minun koirani on niin upea. Tällä pyrin muistuttamaan itseäni siitä, miten paljon hyviä asioita koirassani on, vaikka aina ei olisikaan se paras päivä.
Eri merkintätapoja ja -esimerkkejä

Koska BuJo muovautuu omien tarpeiden mukaan, se kulkee hyvin treeneissä ja kisoissa messissä. Treenisuunnitelma on helppo ja nopea tehdä, sitä on helppo seurata ja tehdä merkintöjä tauoilla. Lisäksi hakemistosivulta on näppärää etsiä jotain tiettyä harjoitusta (esim. milloin me tehtiin jokin tietty hyppytekniikkatreeni). Parasta onkin, että BuJoa voi kehittää juuri sellaiseksi kuin haluaa ja hyödyntää niitä osioita, joista kokee itselleen hyötyä olevan.

Lisätietoa BuJoilun aloittamiseen löytyy: Bullet Journal ja sen Get started -osiosta.


MAINOS
Koiraharrastamista vuodesta 2001 alkaen, mm. pelastuskoiratoiminnassa (hälytysryhmässä olin mukana edesmenneiden suomenlapinkoirien Viiman ja Myryn kanssa), agilityssä ja nose workissä. Harrastuskavereinani ovat suomenlapinkoira Kero (synt. 12/2012) sekä bordercollie Disco (synt. 10/2017). Keron kanssa on tehty pelastuskoirajuttuja, mutta aktiivisesti harrastamme enää agilityä sekä nose workkia. Uuden oppiminen, itsensä kehittäminen, koiran oivallusten seuraaminen ja onnistumiset haasteiden jälkeen kiehtovat erityisesti, kun harrastuskumppanina on koira!

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän