Ihan ensimmäiseksi lyhyt alustus. Kirjoitan aiheesta, vaikka en virkakoiria työni puolesta valitse, mutta pidän aihetta kuitenkin niin tärkeänä, että tästä pitää kirjoittaa. Kaikki kirjoituksen mielipiteet ovat omiani, enkä edusta tällä tekstillä organisaatiota, vaan vain itseäni, ja omia kokemuksiani, joita on kertynyt kahdenkymmenen vuoden aikana, mitä olen saanut olla mukana seuraamassa poliisikoirien koulutusta ja käyttöä.

Virkakoiran pitää olla aina ja joka paikassa valmiina kaikkeen. Siinä on se haastavuus, johon pyritään.

Virkakoiran valinta

Virkakoiralla tässä tekstissä tarkoitan koiraa, joka työskentelee valtion palveluksessa, eli jonkun viranomaistahon käytössä. Kaikki virkakunnat ovat tämän saman ongelman edessä, eli mistä saada laadukkaita koiria työkäyttöön. Omassa treeniryhmässäni on useita eri virkakuntien koiria, ja kaikille niille yhteistä on se, että niiden valintaan on panostettu erityisen paljon. En väitä, että se on ainoa oikea tapa, mutta kuinka moni meistä ostaa auton luottaen vain myyjän kokemukseen kyseisestä autosta?

Mitä valinnassa otetaan huomioon?

Ensimmäiseksi koiraa hankittaessa on pohdittava, millaiseen työhön se tulee ja millaiselle ohjaajalle. Osalle ohjaajista ja tiettyihin työtehtäviin sopii tietyn rotuinen koira paremmin kuin toinen.

Kun nämä asiat on päätetty, alkaa sopivan kasvattajan valinta. Kasvattajat ovat varmasti pyrkineet löytämään hyvät yhdistelmät tuleville pennuille, joten tärkeimmäksi tehtäväksi tulee löytää sellainen kasvattaja, joka on valmis antamaan pennun virkakoiraksi.

Tässä jos jossain vaiheessa tullaan siihen ongelmaan, jonka takia asiasta kirjoitan. Kaikki kasvattajat eivät halua antaa muiden valita pentua, vaan haluavat tehdä sen itse. Ymmärrän myös sen puolen, mutta kuinka moni kasvattaja oikeasti tietää, millainen pennun tulee olla ollakseen hyvä virkakoira? Tietävätkö kasvattajat, millainen virkakoira on? Miten kukaan muu kuin virkakoiran ohjaaja tai koiria työkseen hankkiva henkilö voisi sen tietää? Voiko silloin kukaan muu kuin virkakoiria lähellä oleva taho valita kyseisen pennun siihen tehtävään? Jalostuksessa käytetty yhdistelmä tuottaa hyvin erilaisia yksilöitä, mutta vain tiettyjä yksilöitä halutaan valita työkoiriksi. Jos kasvattaja jakaa pennut varausjärjestyksessä, niin silloin se virkakäyttöön parhaiten soveltuva koira on voitu jo jakaa esimerkiksi sen värityksen tai muun seikan perusteella.

Virkakoiran kanssa ei voida päättää, että kun tämä laji ei onnistu, niin kokeillaankin jotain toista.

Erot pentueen sisällä suuria

Olen muutamia virka- ja työkoiria valinnut eri organisaatioille, ja kyllä niissä kaikissa testeissä on tullut selväksi, että yksilöiden erot ovat erittäin suuret. Ja virkakoiralta vaaditaan aika paljon. Sen pitää olla rohkea, alustavarma ja sen pitää luontaisesti käyttää nenäänsä. Toki on myös sellaisia kasvattajia, jotka tietävät, millainen virkakoira on, ja osa myös tekee virkakoiria ihan tasoihin asti valmiiksi. Kiitos siitä heille, teette erittäin arvokasta työtä!

En tarkemmin lähde pentutestiä tässä avaamaan, koska ne ovat erilaisia, aina tekijästä riippuen, enkä myöskään halua, että kasvattajat harjoittelevat pentutestin testejä pienten pentujen kanssa, vaan että testi on koiralle oikea testi, jossa testataan pennun ensireaktioita.

Jos pentutestissä testaaja tai koiran tuleva ohjaaja on epäileväinen kyseiseen koiraan, testi kannattaa uusia tai sitten jättää se kyseinen pentu ottamatta. Virkakoiraksi ei välttämättä voi ottaa sitä terävintä koiraa, se voi olla liian terävä, eikä myöskään sitä, joka on parhaimmillaan, kun sitä on sytytelty ensin rauhassa. Virkakoiran pitää olla aina ja joka paikassa valmiina kaikkeen. Siinä on se haastavuus, johon pyritään. Virkakoiran kanssa ei voida päättää, että kun tämä laji ei onnistu, niin kokeillaankin jotakin toista.

Haasteet ja mahdollisuudet kasvattajalle

Kaikkien virkakuntien etu olisi siis löytää kotimaisia luotettavia kasvattajia, jotka ymmärtävät tämän alan haasteellisuuden. Eli virkakoiran tuleva ostaja ei ole missään nimessä se unelmaostaja. Ei todellakaan. Ensinnäkin halukkuus tiettyyn pentueeseen ilmoitetaan joskus aika myöhään, sitten halutaan valita itse se pentu, ja tietenkin ensimmäisenä, ja sitten vielä varataan se mahdollisuus, ettei otetakaan sitä, jos se ei miellytä. Ei kuulosta kivalta kasvattajan kannalta. Mutta tässä vaiheessa pitää muistaa, että nyt valitaankin koiraa osaksi viranomaistoimintaa. Siitä koirasta saattaa tulla ison organisaation erittäin tärkeä työntekijä, johon panostetaan kymmenen vuotta täysillä. Eli jos näihin ehtoihin suostuu, saattaa päästä seuraamaan sivusta erittäin mielenkiintoista tarinaa, mitä kaikkea koiralla voi tehdä.


MAINOS
Toimin erikoiskoiranohjaajana Hämeen poliisilaitoksella. Olen aloittanut koiranohjaajana 2003, mutta koirapartiossa jo 1997, eli jonkinlainen käsitys poliisikoiratoiminnasta on muodostunut. Aloitin huumekoiranohjaajana, ja pääsin mukaan projektiin kouluttaa ensimmäiselle koiralleni myös raha-etsintä vuonna 2008. Ensimmäinen koirani olikin toinen Suomen ensimmäisistä rahakoirista. Toiselle koiralleni sain opettaa myös aseen, huumeiden ja rahan lisäksi, vuonna 2011, mikä oli uusi innovaatio huumekoirien etsittävien aineiden listalle. Ja sattumien kautta tälle toiselle koiralle tuli opetettua myös passien etsintä vuonna 2014, mikä oli myös passikoiratoiminnan alku Suomessa. Eli olen saanut olla mukana monessa uudessa asiassa. Lisäksi olen ollut kouluttamassa ja tasotarkastamassa myös Suomen homekoiria. Ja kouluttamassa myös muita nenähommia koirille. Lisäksi olen joitakin koiria valinnut eri etsintätehtäviin niin viranomaisille kuin muillekin. Toimin myös Team Rokassa ja olen Suomen Poliisikoirayhdistyksen puheenjohtaja.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän