Blogi: Agilitytreenin rakentaminen treenikuplan avulla

0
2405

Olen osallistunut useampana vuonna ruotsalaisten Eva Bertilssonin ja Emelie Johnson Veghin pitämiin seminaareihin, joissa he ovat käyneet läpi kirjoittamansa kirjan Agility Right From the Start -koulutusoppien soveltamista agilitykouluttamisessa. Yhtenä tärkeimmistä ajatuksista on ollut tehokkaan treenikuplan tuominen mukaan agilitytreenaamiseen. Kyseinen opus on ollut erittäin paljon käytössä itselläni (sekä paperisena paksuna kirjana että aina matkassa kulkevana digitaalisena versiona), ja voin edelleen suositella siihen tutustumista, jos sitä ei vielä ole tehnyt.

Treenikuplan idea

Evan ja Emelien esittämässä treenikuplamallissa koira on aina tekemässä jotain haluttua. Se on joko tauolla, siirrossa tai suorittamassa tehtävää. Tällöin treeni on selkeä sekä koiralle että ohjaajalle: treeni pysyy tiiviinä ja nopeatempoisena, koira tietää, milloin treeni alkaa ja milloin loppuu, ja toisaalta ohjaaja tietää, milloin koira pitää palkata, milloin aloittaa uusi toisto tai milloin on aika siirtyä tauolle. Koiralla ei ole mahdollisuutta tehdä turhuuksia ja samalla myös koiranohjaaja pystyy keskittymään täysillä yhdessä tekemiseen.

Taukopaikalta siirtymä

Harjoitus muodostuu siten, että koira on taukopaikalla (esim. häkissä tai alustallaan), jolloin ohjaajalla on mahdollisuus suunnitella, käydä läpi tuleva harjoitus kouluttajan kanssa, ottaa vastaan palautetta tai kirjoittaa muistiinpanoja. Harjoituksen aloituspaikkaan siirrytään hallitusti.

Tapoja on monia, esimerkiksi namimagneetti (koiran ei tarvitse tällöin ajatella tai tehdä “mitään”), pantakuljetus (esimerkiksi lentäviä lähtöjä varten ihan näppärä), lelukuljetus (siirrytään aloitukseen yhdessä vaikkapa vetoleikkien) tai koiran kantaminen (jos pieni koira). Siirtotapoja voi toki muokata, esimerkiksi itse olen kutsunut koiran häkistä (huom. koiran pitää osata odottaa lupaa lähteä) samalla, kun itse lähden juoksemaan lelu kädessäni, jolloin jo heti alkuun tulee kivasti valppautta ja vauhtia tai sitten on tehty jotain verryttelyn omaista esimerkiksi kuonokosketuksia tai seuraamista. Pääasia kuitenkin on, että tauolta siirrytään treenin aloituspaikkaan yhdessä, jotta treeni pääsisi hyvin heti alkuun. On hieman ikävää, jos treenin aloittamiseen menee turhaan aikaa sillä, että koira alkaa vaikkapa haahuilla ympäriinsä tai keksii muita omia ratkaisujaan, jolloin ohjaaja voi joutua puuttumaan koiransa käyttäytymiseen.

Treenikupla agilityssä

Harjoituksen aloittaminen

Siirron loppuessa varsinainen harjoitus alkaa. Harjoitus voi alkaa joko lentävällä lähdöllä (koira alkaa tarjota suorittamista) tai pysähtymisen kautta. Itse opetin koiralle jo pentuna, mitä tapahtuu pysähtyessä ja mitä tapahtuu, jos liike jatkuu siirron loppuessa. Tällä muovattiin samalla hyvin vankka pohja lähtökäyttäytymiselle ja muulle luvan odottamiselle ja siitä tehtävään siirtymiselle.

Harjoituksen kulku

Harjoitus koostuu yhdestä tai useammasta toistosta sekä palkkaamisesta. Jos toisto onnistuu, palkitaan koiraa hyvin ja siirrytään uuteen toistoon tai takaisin tauolle ottamaan vastaan palautetta ja kirjaamaan ylös muistiinpanoja. Vastaavasti jos toisto ei onnistu, siirrytään uudestaan alkuun tai takaisin taukopaikalle. Itse yritän pitää muistisääntönä sitä, että jos kaksi toistoa peräkkäin menee pieleen, niin silloin viimeistään pitää mennä tauolle miettimään, miten harjoitusta pitäisi muuttaa. Lisäksi olen huomannut, että koiraa ei voi jättää palkkaamatta, jos harjoituksessa tulee epäonnistumisia. Toistojen välissä koiralta voi pyytää jotain yksinkertaista toimintaa, vaikkapa istumista tai kuonokosketusta, josta sen voi palkata.

Harjoituksen päättäminen

Harjoituksen jälkeen siirrytään hallitusti taukopaikalle. Ideana tässäkin on, että yhteinen kupla säilyy loppuun saakka ilman, että koira keksii ympäristöstään muuta mukavaa. Toisaalta ohjaajakin keskittyy siihen koiraan ja ottaa palautteen vasta sitten, kun koira on tauolla. Itse en ainakaan kykene siihen, että palkkaisin täysillä koiraani ja samalla yrittäisin sisäistää, mitä kouluttaja minulle kertoo. Jos tulee tilanne, että kesken treenin pitää saada palautetta, voi koiran pistää minitauolle siihen paikkaan vaikkapa paikallaoloon sen sijaan, että koira juoksentelisi ympäriinsä vapaana kentällä.

Omakohtaiset kokemukset

Meillä käytössä ollut kupla-ajatus on aika simppeli, ja sen toimiessa hyvin treeneissä on aivan mahtavaa. Treenit ovat tehokkaat, ja saadaan aikaiseksi laadukkaita toistoja. Monenlaiset agilityharjoitukset voi hyvin rakentaa tämän ajatuksen päälle: hyppytekniikkaharjoitukset, estekohtaiset harjoitukset, ohjaustekniikkaharjoitukset ja kaikenlaiset ratatreeniharjoitukset. Kupla-ajatusta voi toki viedä pidemmälle miettimällä lisää variaatioita harjoituksen sisällölle ja toimintamalleille erilaisten tilanteiden varalle (mm. miten toimit, jos tapahtuu jotain normaalista poikkeavaa tai kykenetkö palkkaamaan silloin, kun sitä et alkujaan ollut suunnitellut), mutta hyvinkin pitkälle pääsee jo sillä, jos omaksuu ajatuksen siitä, että koira on aina joko tauolla, siirrossa tai työssä. Ja jos et tiedä, mitä pitäisi tehdä, niin palkkaa koira ja/tai menkää tauolle.

Seuraavassa on video yhdestä treenipätkästämme, josta näkyy, miten meillä tuo treenikuplamalli käytännössä hoituu (huom. tämä ei ole mikään ihanne-/mallisuoritus, vaan tämmöinen näin meillä tehdään -suoritus):

  1. Koira on taukopaikalla.
  2. Menen itse kentälle, kutsun koiran luokse ja leikimme. Tarkoituksena on saada treeniin vähän vauhtia ja samalla semmoista yhteistä tekemisen meininkiä. Meille tämä ei ole ollut itsestäänselvyys, vaan siihen pitää koko ajan panostaa.
  3. Leikkiessä siirrytään lähelle harjoituksen aloituspaikkaa, ja sopivassa kohdassa leikkiminen loppuu ja suoritus alkaa lentävällä lähdöllä.
  4. Jos toisto menee, kuten olin ajatellut, saa koira leikkimispalkan.
  5. Jos toisto menee väärin (kuten tässä videolla heti ensimmäinen toisto), kutsun koiran takaisin alkuun ja pyydän tekemään jotain helppoa, kuten istumisen, kuonokosketuksen tms. Siitä sitten palkka. Se olisi hyvä olla vähemmän arvokas kuin onnistuneesta suorituksesta, mutta itselleni tämän muistaminen treenitilanteessa on välillä turhan vaikeaa.
  6. Leikkimisen yhteydessä siirrytään taas uuteen toistoon, onnistuneesta suorituksesta palkkaukseen, taas uuteen toistoon jne.
  7. Lopulta leikkimisen yhteydessä siirrytään taukopaikalle. Koiran voi myös lähettää taukopaikalle. Tällä esimerkkivideolla tarkoitus oli tehdä vielä yksi toisto, joka olisi alkanut läheltä taukopaikkaa, mutta koira päättikin mennä itse taukopaikalle. Se oli selvä vihje koiralta, joten pidettiin tähän väliin pieni tauko. Eli jos koira itse valitsee taukopaikalle menemisen, se on ihan ok.

Omalla agilitytreenivuorollamme (1 tunti) tämmöisiä treenipätkiä (2-3 min) mahtuu noin neljä-viisi kappaletta. Siihen alkuun kuuluvat lisäksi erilaiset verkkailujutut (mm. aiemmin esittelemäni lämppäsarjan liikkeet). Treenikuplan avulla olen saanut ajankäytön tehokkaaksi ja treenin laadukkaaksi ja mielekkääksi itselleni sekä toivottavasti myös koiralleni.


MAINOS
Koiraharrastamista vuodesta 2001 alkaen, mm. pelastuskoiratoiminnassa (hälytysryhmässä olin mukana edesmenneiden suomenlapinkoirien Viiman ja Myryn kanssa), agilityssä ja nose workissä. Harrastuskavereinani ovat suomenlapinkoira Kero (synt. 12/2012) sekä bordercollie Disco (synt. 10/2017). Keron kanssa on tehty pelastuskoirajuttuja, mutta aktiivisesti harrastamme enää agilityä sekä nose workkia. Uuden oppiminen, itsensä kehittäminen, koiran oivallusten seuraaminen ja onnistumiset haasteiden jälkeen kiehtovat erityisesti, kun harrastuskumppanina on koira!

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän