Koiraurheilussa uupuminen on asia, jonka moni tunnistaa sekä itsestään että ympäristöstään. Mutta miten siitä pääsee yli? Tässä ovat minun kymmenen keinoani koiraurheilun ilon löytämiseen. Mitkä ovat sinun keinosi?

1. Lopeta täydellisyyteen pyrkiminen

Sinä et ole täydellinen, eikä kukaan sinua sellaisena pidä. Hyvä treeni ei ole täydellinen suoritus. Hyvä treeni on sellainen, josta koira ja ohjaaja oppivat jotain. Opettele aidosti ilahtumaan epäonnistuneista treeneistä: ”Olipa tosi hyvä, että tämä asia tuli nyt esille!” Paina mieleesi tai kirjoita ylös, mikä meni pieleen. Ota se seuraavan treenin kohteeksi. Epäonnistuminen helpottaa heti, kun on suunnitelma, mitä tehdä jatkossa asian suhteen.

2. Tee sitä, mistä nautitte

Harrasta koiran kanssa vain lajeja, joista te molemmat nautitte. Kuuntele itseäsi ja koiraa herkällä korvalla. Älä pakota itseäsi tai koiraa sellaiseen lajiin, joka ei teille sovi. Väkisin tekemällä ei tuloksia tule. Matka on tärkeämpi kuin päämäärä.

3. Tee laatua, älä määrää

Tee itsellesi selväksi, että treeneissä ratkaisee laatu, ei määrä. Älä stressaa väliin jäävistä treeneistä tai lyhyistä treenitauoista. Pitkällä juoksulla niillä ei ole mitään merkitystä. Yhdellä laadukkaalla treenillä voi tehdä ihmeitä koiran koulutustasolle. Yhdellä laadukkaalla treenillä voi korvata vaikka kuinka monta puolihuolimattomasti väsyneenä pakolla tehtyä treeniä. Jos et ehdi treenata, ehdit kuitenkin pohtia asioita ja suunnitella treenejä. Koiran kouluttamisesta 80 % tapahtuu ohjaajan korvien välissä, ja sitä ajatustyötä voit tehdä vaikka autolla ajaessa tai imuroidessa. Mieti enemmän, tee vähemmän. Kun olet valmis laadukkaaseen treeniin, on oikea aika treenata.

4. Puhukaa toisillenne

Istukaa treeniryhmän kanssa treenien jälkeen alas. Kertokaa jokainen vuorollanne, miltä treeni tuntui ja mikä on fiilis. Mikä onnistui, mikä ei onnistunut, mikä mietityttää. Antakaa aikaa puhumiselle ja asioiden yhdessä pohtimiselle. Hyvässä treeniryhmässä saa sanoa ääneen, että nyt harmittaa ja paljon. Hyvässä treeniryhmässä saa olla iloinen, surullinen tai vihainen. Hyvässä treeniryhmässä ei kukaan jää mieltä painavien asioiden kanssa yksin. Käyttäkää aikaa siihen, että jokaisella on mahdollisuus tuoda esiin mieltään painavat asiat.

5. Pyydä apua

Opettele pyytämään apua. Minä olen matkan varrella ottanut yhteyttä lukemattomiin tuttuihin ja puolituntemattomiin koiraihmisiin. Yksikään ei ole koskaan kieltäytynyt auttamasta, kun apua olen tarvinnut. Jos omasta treeniryhmästä ei löydy apua tilanteeseen, pyydä sitä reilusti sen ulkopuolelta. Mene tapaamaan tai soita ihmiselle, jonka kanssa haluaisit jutella asiasta. Usein pelkkä puhuminenkin auttaa. Jos saa peilata asioita keskustellen osaavan ihmisen kanssa, myös oma pää selkiää.

6. Hanki muita onnistumisen kokemuksia

Ei ole terveellistä, jos työ on koko elämän sisältö. Ihan yhtä epäterveellistä on, jos koiraurheilu on koko elämän sisältö. Hanki onnistumisen kokemuksia myös muualta kuin koiratoiminnasta. Kehitä itseäsi töissä, opiskele tai opettele uusi harrastus. Sen ei tarvitse olla mikään iso juttu, opettele vaikka leipomaan tai korjaamaan autoa. Jos koiraurheilu on ainoa paikka, josta haet itsellesi onnistumisen kokemuksia, saa siellä epäonnistuminen ihan suhteettomat mittasuhteet. Onnistumisesta tulee kierre, joka ruokkii itseään. Tee itsesi onnelliseksi myös muualla kuin koirien kanssa.

7. Hassuttele

Meillä on treenikaverin kanssa ihan hölmö tapa. Kun väsyttää, on rankkaa tai tulee treeneissä epäonnistuminen, toinen sanoo onnettomalla äänellä ”nyt on halintarve” ja toinen antaa halauksen. Ihan tyhmää, mutta väkisinkin siinä vaiheessa alkaa aina molempia naurattaa. Tee jotain ihan hassua ja naura itsellesi, varsinkin silloin, kun eniten harmittaa.

8. Anna aikaa lukon purkamiselle

Kun treenissä on iso ongelmakohta, jota et saa purettua, älä yritä avata sitä väkisin, silloin kun se on eniten kiinni. Anna hiukan aikaa, pidä taukoa, tee jotakin ihan muuta. Käy metsälenkeillä, tapaa ystäviä, rentoudu ja anna koiran rentoutua. Lähde sen jälkeen vasta ”puhtaalta pöydältä” purkamaan lukkoa auki. Älä treenaa väkisin joka ilta, silloin kun yrität saada isoa ongelmatilannetta auki, se vaan pahentaa lukkoa.

9. Tee jotain ihan muuta

Jos ahdistaa, tee koiran kanssa jotain ihan muuta kuin mitä omassa lajissanne teette. Opetelkaa yhdessä uusi asia ja naurakaa itsellenne, kuinka huonoja olette. Opeta suojelukoiralle esineruutua tai käy agilitykoiran kanssa jälkitreeneissä. Tehkää jotakin täysin paineetonta ja tavoitteetonta. Nauttikaa siitä pienestä yhdestä onnistumisesta ja ilosta, minkä kaiken sekoilun keskellä saavutatte.

10. Laita asioiden mittasuhteet kuntoon

Jos ihmisen suurin murhe on se, että koira poikittaa seuraamisessa tai sen hyppytekniikka ei ole täydellinen, on ihmisen elämä todella hyvällä mallilla. Koiratreenien murheet tai kisaepäonnistumiset ovat ihan aikuisten oikeasti todella pieniä juttuja. Todellisten murheiden – esimerkiksi sairauden – kohdatessa menettävät nämä asiat merkityksensä. Tottakai epäonnistumiset harmittavat, mutta opettele laittamaan asiat oikeisiin mittasuhteisiin. Tämä on oikeasti vain koiraurheilua, ja sellaisena se kannattaa oppia näkemään.

Koiraurheilun iloa teille kaikille!


MAINOS
Takana koirien, itseni ja muiden kouluttamista yli kymmenen vuotta. Lajeina ollut vuosien mittaan vaikka ja mitä. Ensimmäiset vuodet vierivät pääosin suojelun ja muiden palveluskoiralajien parissa. Viimeiset vuodet on kuljettu metsiä hälytyskelpoisen pelastuskoiran kanssa. Nykyisin lajina on kansainvälinen pelastuskoiratoiminta, joka vie ympäri maailman työkoiratoiminnan ja kilpailujen merkeissä. Menossa mukana käyttömalinoisit Karjala (Pysäkin Daika Sana) ja Kollaa (Suhteellisen Verrari). Eläkepäiviä viettelee Pulmu (Mecberger Hertta). Intohimona asioiden pohtiminen, uuden löytäminen, yhdessä tekeminen.Tavoitteena kehittyä aina vaan paremmaksi, ihmisenä ja koiranohjaajana. Sydämessä aina paikka koirille ja niiden kanssa harrastaville ja töitä tekeville ihmisille.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän