Rally-tokossa on sääntöjen mukaan mahdollista antaa koiralle käskyjä suullisesti tai vartalo-, jalka- tai käsiavuilla. On myös mahdollista käyttää useita käskytapoja yhtä aikaa, eli vaikkapa antaa suullinen käsky ja käsimerkki.

Käsimerkkiä on hyvä ajatella siten, että se tosiaan on vain jonkin tietyn käytöksen vihje eikä tapa kalastaa koiraa mukaan.

Käsiapuja saa käyttää ihan mestariluokkaa myöden. Mitä ylemmäs luokissa mennään, sitä tärkeämpää on, että käsiapu ei ole houkutteleva tai ”imuttava”. Tämä pätee sekä seuraamisessa että eri tehtävien ohjaamisessa. Monesti ohjaajat ajattelevat, että ovat saaneet ohjaajavirheitä ylemmissä luokissa liian isoista käsimerkeistä. Usein tilanne on kuitenkin ollut se, että ohjaajan käsimerkki on ollut niin pitkäkestoinen, että se on vaikuttanut ohjaajan vauhtiin. Tuo hidastus tai jopa pysähdys on se vähennyksen aiheuttaja, eikä varsinaisesti käsimerkki. Käsimerkkiä on kuitenkin hyvä ajatella siten, että se tosiaan on vain jonkin tietyn käytöksen vihje eikä tapa kalastaa koiraa mukaan.

Käännöstehtävissä näkee usein koko tehtävän mittaisia käsimerkkejä. Jos käsimerkki ei ole houkutteleva/imuttava, se ei ole virhe. MUTTA. Jos käsimerkkiä tarvitsee koko tehtävän läpi, se tarkoittaa usein sitä, että tehtävä ei ole valmiiksi koulutettu koiralle ja sen myötä kyseisen tehtävän suorittamisessa tulee muita haasteita. Vauhti saattaa hidastua selvästi, ohjaaja saattaa joutua jopa pysähtymään saadakseen koiran säilyttämään rintamasuuntansa tai liikkeestä tulee katkonainen, kun se joudutaan suorittamaan ns. osissa. Tällaisissa tapauksissa ohjaajavirheen syynä ei ole se käsimerkki, vaan muut tehtävässä nähdyt virheet.

Myös vartaloapuja saa käyttää kaikissa rally-tokon luokissa. Niiden tulee kuitenkin selvästi pienentyä, kun siirrytään luokissa ylöspäin. Alokasluokassa on sallittua kumartua vaikka ihan maahan saakka. Avoimessa luokassa on jo tarpeen luopua ”syväkyykyistä” ja apuaskeleesta, jos mielii virheettömään suoritukseen. Selkä saa kuitenkin taipua vielä selvästi.

Ylemmissä luokissa vartaloapujen tulee huomattavasti pienentyä ja se tarkoittaa esim. että selkä ei enää taivu, kun koiraa ohjataan vaikkapa eteen tai puolenvaihtoihin. Samoin puolenvaihdoissa joskus nähdyt ”käärmenaiset”, eli selän voimakas kääntäminen takaviistoon, voi aiheuttaa ohjaajavirheitä, jos liikkuminen ei enää ole sujuvaa ja luontevaa.

Hyvä perusajatus on, että ohjaaja kysyy itseltään: ”Onko tämä liikkuminen sujuvaa ja luontevaa vai näyttääkö se vaikealta ja jopa koiraa häiritsevältä?” Viimeksi mainituissa tilanteissa yleensä ropisee myös virheitä.

Jalka-avut monesti unohdetaan, kun puhutaan koiran ohjaamisesta. Käytössä voi olla esim. kantapään nostaminen, kun koira ohjataan seisomaan. Avut eivät kuitenkaan saa olla uhkaavia tai koiraa vahingoittavia! Apuaskelta saa käyttää alokasluokassa ohjatessa koiraa eteen, mutta jo avoimesta luokasta lähtien apuaskel on virhe.

Virheet ohjaajan kulkulinjassa ovat myös melko yleisiä rally-tokossa. Esimerkiksi puolenvaihdoissa on tärkeää, että koira tekee työt ja ohjaaja kävelee kaiken aikaa samaa linjaa eikä yritä peittää koiran tekniikkapuutteita siirtymällä itse sivuun. Samoin käännöksissä ja ylempien luokkien kukkasissa on tärkeää, että ohjaaja kulkee omaa linjaansa kohti käännöstä ja käännöksen jälkeen.

Rally-tokossa on joitakin tehtäviä, joissa on sallittu normaalia isompi vartalo-ohjaus tai käsiapu. Esimerkiksi merkille saa suunnata koiran (selkä ei kuitenkaan taivu alas, vaikka olisi pienikin koira) ja edessä peruuttaessa saa koiraa käskyttää sanallisesti ja käsimerkein vaikka koko peruutuksen ajan.

Luokkakohtaisia eroja

ALOKASluokassa on sallittua suuret vartaloavut, samoin jalkojen tömistely ja käsillä taputtaminen. Ohjaajan (ja koiran) kulkulinjat saavat olla laajoja ja apuaskel on sallittu.

AVOIMESSA luokassa apuaskel on virhe (-3 ov), ja koirakon kulkulinjojen tulee olla jo tiiviitä.

VOITTAJAluokassa liian isot vartaloavut (esim. selän taipuminen), käsien taputtaminen tai jaloilla tömistely tuottavat -3 ov tehtäviin, joissa ne ovat käytössä. Eli jos useammalla tehtävällä vaikkapa taputtaa kädellä reiteen, tulee jokaiseen -3 ov.

MESTARIluokassa vartaloavut ovat sujuvia ja pienehköjä. Käsiavut ovat merkkejä, jotka koiralle on koulutettu eli koiraa ei ”vedetä” tehtävästä toiseen. Tepastelu ja ylimääräiset pysähtelyt kostautuvat virhepisteinä.

Miten vältän ohjaajavirheet, jotka tulevat liiallisesta ohjaamisesta?

  • Treenaa ryhmässä ja ota onkeesi treenikaverien kommentit ohjaamisesta.
  • Jos treenaat paljon yksin, videoi treenejäsi!
  • KOULUTA koira niin hyvin, että ylimääräiset heilumiset ja huojumiset voit jättää huoletta pois (usein ne joka tapauksessa enemmänkin haittaavat koiraa kuin auttavat).

MAINOS
Koulutukseltani olen kasvatustieteen maisteri ja ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja. Koulutan työkseni Koirakoutsi Oy:ssä, jonka omistan yhdessä avomieheni Mika Jalosen kanssa. Koulutan pääasiassa rally-tokon ja tokon valmennusryhmiä sekä annan yksityisopetusta molemmissa lajeissa. Olen myös rally-tokon ylituomari. Olen kilpaillut tokossa ja rally-tokossa kolmen berninpaimenkoirani kanssa, jotka ovat kaikki saavuttaneet valion (tai mestarin) arvon molemmissa lajeissa. Kaikki kolme ovat myös sijoittuneet mitaleille rally-tokon SM-kilpailuissa.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän