Pelastuskoiran on tärkeää harjoitella ilmaisemaan erilaisia kadonneita. Silloin harjoittelussa on kyse yleistämisestä eli ärsykekuvan laajentamisesta, siitä, että koiralle muodostuu mahdollisimman laaja käsitys ilmaistaviksi kuuluvista ihmisistä. Ilmaisurutiinia voi kuitenkin kerryttää muunlaisellakin harjoittelulla kuin erilaisia maalimiehiä ilmaisemalla. Häiriö voi tulla myös muualta kuin maalimiehen suunnalta.

Mikä olisi sinun koirallesi pahin häiriö kesken kadonneen ilmaisun?

Ilmaisun aloittaminen

Joillekin koirille sopivan paikan löytäminen voi olla kynnys ilmaisun aloittamiseen. Se on tyypillistä erityisesti silloin, jos koiralla on muutenkin alusta-arkuuksia. Ohjaaja voi harjoitella koiran kanssa haukuttamalla sitä itse mahdollisimman paljon erilaisissa paikoissa ja asennoissa, tai rullalla ilmaisevan koiran kanssa harjoittelemalla noutoa erilaisten pintojen ja esteiden yli. Varmuutta voi hakea kaikenlaisiin ilmaisutapoihin esimerkiksi portaista, liukkailta alustoilta, kivikoista ja kivien ja puunrunkojen päältä. Kun tehtävät sujuvat ongelmitta ohjaajan kanssa tai ilman etsintää, voi treenin teemaksi ottaa hankalat alustat myös etsinnän yhteydessä.

Ohjaajan toiminta

Ohjaajan toiminta ilmaisun aikana on rullalla ja kertomalla ilmaiseville koirille yksi keskeisistä harjoituksen kohteista, mutta sitä ei pitäisi unohtaa haukkuvankaan koiran kanssa. Haukkumalla ilmaisevankin koiran on kestettävä monenlaista liikettä ohjaajalta: ohjaaja voi tulla paikalle kävellen tai juosten tai kompuroida, kaatuakin matkan varrella. Mitä rajumpaa liikettä, kuten hyppimistä tai ohi juoksemista koira sietää ilmaisun aikana, sitä helpompia tavalliset tilanteet sille ovat. Ohjaaja voi myös häiritä koiraa koskemalla tai liikkumalla sen ympärillä. Rullalla tai kertomalla ilmaisevan koiran on tärkeää sietää ohjaajan monenlaista liikettä ja kompurointia ilmaisun eri vaiheissa niin ilmaisemaan tullessaan, rullaa luovuttaessaan tai ilmaisukäytöstä tehdessään kuin näytölle mennessään. Tositilanteessa ohjaaja saattaa kompastella juuri kriittisellä hetkellä!

Ohjaajan puhe on melko luontevasti läsnä oleva häiriö. Treeneissä puhutaan yleensä suorituksenkin aikana, mutta ilmaisun yhteyteen puhetta, keskustelua ja vaikkapa laulua on hyvä lisätä tarkoituksellisestikin. Rullalla tai kertomalla ilmaisevalle koiralle karttaa tutkiva tai peesarin kanssa neuvotteleva ohjaaja voi olla yksi vaikeimpia häiriöitä – ohjaaja ei seuraa koiraa yhtä tarkasti eikä ole valmiina ottamaan sitä vastaan ilmaisussa. Tositilanteessa haukkuen ilmaisevan koiran ohjaaja ei tietenkään pulise vaan kiirehtii koiran luo, mutta harjoituksena huomionsa koirasta muualle suuntaava ohjaaja on varsin hyvä ja tukee koiran itsevarmuutta ilmaisussa.

Ympäristön häiriöt

Yksi suuri osa-alue ilmaisun harjoittelussa on ympäristöstä tulevat häiriöt. Miten koira reagoi, jos kesken ilmaisun paikalle osuu sattumalta toinen koira? Pystyykö se tekemään ilmaisun? Entä miten on riistan laita – jos kadonnut löytyy riistapolun vierestä, kumpi voittaa? Mitä jos kyseessä onkin kesken ilmaisun karkuun pinkaiseva jänis tai kissa? Haukkuva koira voi huonolla tuurilla saada viereensä ensin jonkun täysin vieraan ulkopuolisen henkilön ohjaajan sijaan, ja rullalla tai kertomalla ilmaiseva koira saattaa kohdata muita ihmisiä tullessaan ilmaisemaan. Ympäristöhäiriöiden harjoittelussa vain mielikuvitus on rajana. Kaikenlainen häiriöharjoittelu kasvattaa maalimiesmotivaatiota ja kerryttää ilmaisurutiinia. Mitä monipuolisempia häiriöitä koira on harjoitellut, sitä epätodennäköisemmin se kohtaa tosietsinnässä tilanteen, josta ei selviä.

Mikä olisi sinun koirallesi pahin häiriö kesken kadonneen ilmaisun?


MAINOS
Olen Elisa Reunanen, kielen oppimisen tutkija Turusta. Harrastan pelastuskoiratoimintaa ja olen ollut hälytysryhmässä vuodesta 2010, koiranohjaajana vuodesta 2014. Koirieni kanssa olen suorittanut pelastuskoirakokeita niin haussa, jäljellä kuin raunioilla. Ohjaan viikoittain pienryhmiä paikallisyhdistyksessämme. Pelastuskoiralajien lisäksi olen harrastanut ja kouluttanut monipuolisesti myös muuta hajutyöskentelyä erikoistuen tunnistusetsintään. Päivätyöni ohella koulutan tällä hetkellä tunnistusetsintää ja hajuerottelua Koirakoulu Vainuvoimassa Raisiossa.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän