SporttiRakki Teamin jäsen paimiolainen Marika Ruohonen on agilityn paraurheilija, joka starttaa tulevana maanantaina kohti Itävallassa järjestettäviä paragilityn maailmanmestaruuskilpailuja. Marikalle nämä ovat jo neljännet MM-kilpailut, joihin hän osallistuu, ja mukana kisakavereina ovat australiankelpiet 5-vuotias Zalama ja 2,5-vuotias Tykki. Normaalisti Marika kilpailee samoilla radoilla muiden harrastajien kanssa, mutta osallistuu myös joka vuosi erikseen paragilityn SM- ja MM-kilpailuihin. Ainut ero muihin on, että Marika ohjaa koiriaan vain ja ainoastaan käsi- ja vartalo-ohjauksilla ja katseella, sillä Marika on jo alle vuoden ikäisenä menettänyt puhekykynsä. Agilityradalla koirakko kiitääkin äänettömän yhteistyön turvin.

Koiraharrastuksen Marika aloitti jo vajaat 20 vuotta sitten ollessaan eläintenkouluttaja Kaisa Hilskalla työharjoittelussa. Harjoittelun kautta Marika tutustui agilityyn ja aloitti lajin harrastamisen monirotuisen koiransa Väiskin kanssa. Nyt hän on ehtinyt kilpailla lajissa jo 17 vuoden ajan, mutta vasta 5 vuotta sitten tuli kisakoiraksi ensimmäinen puhdasrotuinen neljän x-rotuisen kisakaverin jälkeen. Sittemmin Marika on kilpaillut nyt MM-kilpailuihin lähtevien kahden kelpiensä kanssa, ja kotona on kasvamassa myös 9-kuinen bordercollie Oro.

Marika & Zalama agilitykilpailuissa Lohjalla 5.8.2017. Vielä tänä viikonloppuna juuri ennen MM-kisamatkaa Marika ja Zalama kilpailevat piirinmestaruuksista ja hakevat kisatuntumaa.

Urheilijan elämää: haasteita ja arkea

Marika kuuluu Turun Seudun Agilityurheilijoihin (TSAU) ja käy treenaamassa yhdistyksen kentillä omalla ajallaan useita kertoja viikossa ja välillä myös Raisiossa. Omien treeniensä lisäksi Marika kouluttaa myös muita agilityn harrastajia. Varsinaisia para-kisaajien omia yhteistreenejä on harvoin, vain muutamat vuodessa. Omasta ja koiriensa kehittymisestä Marika antaa vuolaat kehut omalle valmentajalleen Santtu Stenbergille.

”Käyn nykyään Santtu Stenbergin treenissä silloin aina, kun niitä on. Santtu on paras kouluttajamme, hänen ansiostaan olemme kehittyneet.”

Jokaisella koiraurheilijalla on omat haasteensa ja niin on myös Marikalla. Ilman ääntä ohjaaminen ei ole helppoa, ja paljon on pulmia osunut urheilu-uran varrelle. Marika kertoo, että nuorin 9 kk ikäinen bordercollie on haasteellinen, ja hän tietääkin, että paljon työstettävää on taatusti luvassa, kun koira pääsee pian kunnolla treenaamisen makuun. Myös nykyinen kisakoira kelpie Zalama on muuttunut kisauran varrella, ja nykyään se irtoaa joskus liiankin hyvin, jolloin ilman ääntä voi olla vaikea saada koira takaisin kontaktiin.

Urheilun ulkopuolella Marika pitää tarkkaa huolta koirien rutiineista ja arjesta. He tekevät aamuisin, päivisin ja iltaisin pitkiä lenkkejä, koirakavereita käy usein heidän pihallaan juoksemassa ja Marika itse auttaa puolestaan muita koiranomistajia hoitamalla muidenkin koiria. Arjen pyörittämisessä auttaa se, että Marikan omat koirat ovat sosiaalisia ja tulevat hyvin toimeen muiden kanssa. Marika naurahtaa, että kaikesta aktiivisesta koiraelämästä huolimatta hänellä on välillä muitakin menoja – ihan ilman koiriakin.

Marika & Tykki agilitykilpailuissa Lohjalla 6.8.2017.

Unelmien tavoittelua

Marikalle koiraurheilu merkitsee iloa ja murheiden unohtumista.

”Nautin koiraurheilusta. Silloin kaikki negatiiviset asiat unohtuvat. Viimeiset kuukaudet ovat olleet minulle rankkoja, sillä äitini menehtyi 2 kk sitten syöpään. Hän kuitenkin toivoisi, että menisin eteenpäin ja jatkaisin koirien kanssa kisamista. Hän oli aina ylpeä siitä, mitä teen koirien kanssa.”

Ja näin Marika aikoo tehdäkin. Hänellä on suuria tavoitteita: jonakin päivänä toivottavasti paragilityn SM- ja MM-kultaa, joista jälkimmäisen hän toivoo toteutuvan nyt jo tämän vuoden kilpailumatkalta. Joka tapauksessa tämäkin kilpailumatka tuo paljon uusia kokemuksia ja on erilainen, sillä tällä kertaa Marika toimii itse joukkueenjohtajana ja kilpailee kahden koiran kanssa samalla. Marikalla on kuitenkin suuri luotto itseensä ja koiriinsa.

”Pystyn siihen! Minullahan on superit kelpiet. Jos vain muistan kolme k:ta: katso koiraa, kontakti koiraan ja kutsu koiraa.”

SporttiRakki toivoo Marikalle ja koirille sekä koko Suomen joukkueelle oikein elämyksellistä ja onnistunutta kisamatkaa Itävaltaan! Marika on luvannut lähettää kuulumisia kilpailuista paikan päältä SporttiRakille, joten Marikan ja muun joukkueen kuulumisia voit seurata SporttiRakin some-kanavista.

PAWC-kilpailujen nettisivut: http://imca-pawc-austria.org/


MAINOS
SporttiRakin toimitus kertoo, mitä koiraurheilumaailmassa tapahtuu juuri nyt.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän