Terve koira venyttelee omatoimisesti useamman kerran päivässä. Olet varmasti nähnyt, kuinka koirasi makuulta noustessa venyttää itseään liu’uttamalla etujalkoja eteenpäin ja nostamalla takaosan ylöspäin, jolloin selkä kaareutuu notkolle. Jokin toinen koira saattaa venyttää seisoessaan takajalkojaan suoraa taaksepäin tai liukuen sohvalta alas siten, että takajalat jäävät sohvalle venytykseen ja vielä tehostaa niin, että taivuttaa päätä taaksepäin ja selkää notkolle. Jokin koira saattaa köyristää selkänsä kaarelle suoraan ylöspäin kuin kissa. Tapoja on monia, ja aina kun näet koirasi venyttelevän, muista kehua sitä. Olen jopa kuullut koiran ehdollistuvan tietylle sanalle: aina kun koira aamuisin heräsi ja venytteli, omistaja sanoi sille ”huomenta”. Tämä toistui jonkin aikaa. Sitten kerran omistaja kokeili päiväsaikaan sanoa ”huomenta” ja koira venytteli heti sanan kuultuaan.

Kun koira tekee venytyksen itse, kutsutaan sitä aktiiviseksi venyttelyksi. Tähän kuuluvat myös makupalavenytykset. Passiivisessa venyttelyssä koira ei tee itse venytyksiä, vaan esim. hieroja/omistaja venyttää koiran puolesta esim. etu- ja takajalkoja koiran maatessa kyljellään tai seistessä.

Myös koiranomistaja voi itse tehdä venytyksiä koiralleen, kunhan muistaa, ettei venytyksiä tehdä koskaan kylmille lihaksille.

Ei koskaan kylmille lihaksille

Hieronnan yhteydessä venyttelyt kuuluvat oleellisena osana hoitoon, sillä hierontakäsittelyn lisäksi venyttelyiden avulla saadaan lihakset rentoutumaan ja lepopituus palautumaan normaaliksi. Venytyksiä ei koskaan tehdä väkipakolla, vaan koiran ehdoilla. Osa koirista, kuten meistä ihmisistäkin, on venyvämpiä kuin toiset. Ammattilainen osaa tehdä venytykset lempeästi, pikkuhiljaa etenemällä saaden lihakset rentoutumaan ja tottumaan venytyksiin.

Myös koiranomistaja voi itse tehdä venytyksiä koiralleen, kunhan muistaa, ettei venytyksiä tehdä koskaan kylmille lihaksille. Lihakset saadaan lämpiämään hieronnan lisäksi esimerkiksi kävelylenkin avulla tai koiraa sivelemällä ja hankaamalla kevyesti kämmenellä. Varsinkin jos koiran kanssa harrastetaan aktiivisesti, on hyvä tehdä venyttelyistä tapa treenien yhteyteen. Venyttelyiden avulla ennaltaehkäistään venähdyksiä ja revähdyksiä sekä lihaskireyksiä. Venyttelyn ansiosta lihakset palautuvat hyvin rasituksen jälkeen.

Kaikki koirat hyötyvät venyttelyistä, mutta jos koirallasi on nivelrikko, lihasvaurioita (esim. revähdys), nivelsidevamma, spondyloosi tms., on parempi, että venyttely tehdään ammattilaisen toimesta ja ohjeistuksen mukaan. Jos siis olet epävarma, voitko venytellä koiraasi omatoimisesti kotona, kysy neuvoa ammattilaiselta, ennen kuin aloitat venyttelyt. Kasvuvaiheessa olevaa nuorta koiraa ei ole hyvä venyttää, ettei kehittyville nivelille aiheuteta vahinkoa.

Aktivoiva ja palauttava venyttely

Hieronnan yhteydessä ja kotona omatoimisesti tehdyn venytyksen kesto vaihtelee noin 5-20 sekunnin välillä. Venytykseen tottuneella koiralla kesto on pidempi, tottumattomampaa koiraa venytetään lyhyemmän aikaa. Koirat tottuvat venytyksiin pikkuhiljaa, ja joka kerta koira antaa venyttää pidemmän aikaa kuin aikaisemmilla kerroilla.

Ennen suoritusta tehtävät aktivoivat venyttelyt pidetään lyhyinä, ”pumppaavina”, sillä jos lihaksia venytetään liian pitkäkestoisesti ennen suoritusta, lihakset rentoutuvat liikaa ja niistä katoaa suorituksessa tarvittava jäntevyys. Liian pitkäkestoisista venytyksistä on enemmän haittaa kuin hyötyä nopeutta ja voimantuottoa vaativissa suorituksissa.

Heti suorituksen jälkeen voidaan loppuverryttelyn yhteydessä tehdä lyhytkestoisia venytyksiä, jotka nopeuttavat palautumista. Pari tuntia suorituksen jälkeen tehdään pitempikestoiset, palauttavat venyttelyt. Ennen palauttavia venyttelyitä, koiraa liikutetaan kevyesti, jotta lihakset saadaan lämpiämään ja suorituksesta kertyneet kuona-aineet poistumaan.

Venyttelyissä otettava huomioon

Ensimmäinen nyrkkisääntö venyttelyssä on, että yksi suunta kerrallaan. Jos esimerkiksi eturaajaa venytetään eteenpäin, venytys toistetaan pari kolme kertaa. Sen jälkeen vaihdetaan venytyssuuntaa ja venytetään eturaajaa taaksepäin pari kolme kertaa. Kun eturaaja on venytetty, aloitetaan ja toistetaan venytykset takaraajaan. Tämän jälkeen vaihdetaan toiselle puolelle. Näin venytykset saadaan pysymään rauhallisina, raajoja ei venytellä edestakaisin ja koira saa rauhassa keskittyä ensin toisen ja sitten toisen puolen venytyksiin.

Venytykset voidaan tehdä koiran maatessa kyljellään tai seisoessa. Tottumaton koira kannattaa venyttää kylkimakuulla. Jos koira venytetään sen seistessä, venyttelijän on osattava venytykset ja sen lisäksi tuettava koiraa. Itse suosin hieronnan yhteydessä kylkimakuulla tehtäviä venytyksiä, sillä jos koiran lihaksisto on hyvin kireä ja kipeä, on sen hankala seisoa kolmella jalalla. Koira pysyy rennompana kylkimakuulla, jolloin venytykset ovat tehokkaampia ja syvemmälle ulottuvia.

Toinen tärkeä nyrkkisääntö on, että venytyksissä raajaa ei vedetä eikä niveliin aiheuteta kiertoa. Itse teen venytykset siten, että tuen toisella kädellä venytettävää raajaa ja toisella kädellä kevyesti työnnän haluttuun suuntaan. Venytyksissä mukaillaan koiran normaaleja liikeratoja, raajaa ei siis venytetä liian pitkälle eikä sitä muutenkaan venytetä mihinkään epäluonnolliseen asentoon. Myöskään niveliin ei kohdisteta mitään painetta, vaan venytyksissä ne pidetään luonnollisissa asennoissa eikä esimerkiksi venytetä polviniveltä tikkusuoraksi, vaan se jätetään hieman koukkuun niin kuin koira normaalistikin tekee liikkuessaan.

Ohjeita etu- ja takaraajojen venytykseen

Eturaajojen venytykset

Kun teet venytyksiä koira kylkimakuulla, istu itse koiran selän puolella. Eturaajaa venytettäessä eteenpäin aloita venytys jalan ollessa hieman koukussa taittuen kyynärnivelen kohdalta. Ota selänpuoleisella kädellä kyynärnivelen kohdalta ja päänpuoleisella kädellä hieman ranteen yläpuolelta kevyesti tukien kiinni. Työnnä raajaa selänpuoleisella kädellä alaviistosti eteenpäin mukaillen koiran omaa liikerataa sen verran kuin koira antaa. Tämän jälkeen palauta jalka lähtöasentoon ja toista venytys pari kolme kertaa. Kun venytykset on tehty, jalka palautetaan lopuksi lähtöasentoon (venytystä ei koskaan lopeteta siihen, että jalka jää venytykseen) ja lasketaan rauhallisesti alas (venytyksen aikana jalkaa ei varsinaisesti nosteta ylöspäin vaan se luontaisesti hieman irtaantuu lattiasta.) Venytysten välissä tai jälkeen voit kevyesti ravistella eturaajan lihaksia.

Koiran eturaajojen venytys eteenpäin.

Eturaajaa taaksepäin venytettäessä aloitetaan samalla lailla kuin eteenpäin venytettäessä eli jalan ollessa hieman koukussa. Päänpuoleinen käsi laitetaan lavan etuosaan, olkanivelen yläpuolelle ja selänpuoleinen käsi ranteen yläpuolelle. Työnnetään kevyesti päänpuoleisella kädellä kohti takajalan tassua/mihin liikesuuntaan koira antaa venyttää, palautetaan lähtöasentoon ja toistetaan pari kertaa venytys. Muista ravistukset!

Eturaajojen venytys taaksepäin.

Takaraajojen venytykset

Takaraajaa venytetään samoihin suuntiin kuin eturaajaa. Takaraajaa venytettäessä eteenpäin otetaan hännänpuoleisella kädellä raajan takaosasta tukeva ote ja päänpuoleisella kädellä tuetaan raajan etuosasta, hieman polvinivelen yläpuolelta. Takaosasta työnnetään kevyesti takaraajaa kohti etutassua (tai siihen liikesuuntaan, mihin koira antaa). Älä venytä luonnottomaan asentoon. Huomioithan myös, ettet vahingossakaan paina päänpuoleisella kädellä polviniveltä. Venytyksen jälkeen palauta jalka ja toista venytys kuten eturaajan kanssa. Takaraajan eteenvenytys on monelle koiralle ”epämiellyttävä” takareiden kireiden lihasten vuoksi. Jos koira vastustaa tätä venytystä, keskeytä venytys ja pyydä neuvoa ammattilaiselta, ennen kuin jatkat.

Takaraajojen venytys eteenpäin.

Takaraajan venytys taaksepäin on koiralle luonnollisempaa kuin eteenpäin venytys. Kädet pysyvät samoissa kohdissa kuin eteenvenytyksessä. Päänpuoleisella kädellä työnnetään etureidestä taaksepäin alaviistoon. Huolehdi, ettei raaja käänny auki ulospäin. Jälleen jalka palautetaan lähtöasentoon ja toistetaan venytys pariin otteeseen ravisteluineen. Tämän venytyksen aikana koira lähtee usein venytykseen mukaan ja avustaa vieden raajaa hyvinkin kohtisuoraa taaksepäin, ikään kuin ”kismittelee”. Anna sen tehdä niin, koiran omatoimista venytystä ei ole tarkoitus estää. Jos koira vastustaa venytystä, voi ongelma olla ylempänä lihaksistossa, nivelissä tai rangassa. Jätä silloin tämä venytys tekemättä.

Takaraajojen venytys taaksepäin.

Koko kropan venytykset

Halutessasi voit tehdä koiralle lopuksi koko kropan venytyksen, kunhan olet ensin venytellyt molemmilta puolilta etu- ja takaraajat. Aseta toinen käsi etujalkojen taakse ja toinen takajalkojen eteen. Tämän jälkeen lähde varovasti erkaannuttamaan käsiäsi toisistaan eli työnnä yhtä aikaa etujalkoja eteenpäin ja takajalkoja taaksepäin. Venytä vähän kerrallaan eli ei kerralla koko pituuteen, vaan aina venytyksen välissä palautetaan raajat lähtötilanteeseen ja sitten taas venytetään hieman enemmän auki. Jos koira vastustaa, älä jatka. Jotkut koirat hämmentyvät aluksi tästä venytyksestä, mutta kun ne oppivat sille, ne helposti avustavat ja lähtevät mukaan venytykseen. Tämä venytys vaatii myös tekijältä lihaskuntoa, varsinkin isommille roduille tehtäessä.

Koko kropan venytys.

Jos olet epävarma, pyydä ennemmin neuvoa ja apua ammattilaiselta, kuin että teet venytykset väärin tai teet niitä koiralle, jolle venytys ei ole hyväksi. Itse mielelläni neuvon omistajia koiriensa venytyksissä, sillä se on hyvä tapa ennaltaehkäistä ongelmien syntyä. Joillekin venytykset ovat ihan uusi asia, toisille se on arkipäiväistä rutiinia. Koirasi kiittää venytyksistä!

Venyttele koiraasi ja koirasi kiittää!

MAINOS
Koira- ja hevoshieroja vuodesta 2006. Täydennyskoulutuksena mm. O.T.E.-fasciakäsittely, eläinrefleksologia, koirien jäsenkorjaus ja laserterapiahoidot

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän