Ehdoton edellytys on rakkaus veteen ja siellä työskentelyyn.

Vesipelastus on newfoundlandinkoirien ja landseerien rodunomainen koe. Kostean hauska kesälaji sopii räpyläjättien lisäksi myös muille roduille. Kokeisiin saa osallistua kaiken rotuisten rekisteröityjen koirien kanssa, mutta muiden kuin newfoundlandinkoirien ja landseerien on ensin läpäistävä soveltuvuuskoe. Soveltuvuuskoe vastaa alokasluokan koetta, ja soveltuvuuskokeesta on saatava vähintään 65 pistettä, jotta voi siirtyä alokasluokkaan. Soveltuvuuskoetta saa yrittää kolme kertaa.

Vedessä työskentely on raskasta ja vesipelastuksessa koira tuo rantaan veneen tai hukkuvaa esittävän ihmisen. Laji ei siis sovellu kaikkein pienimmille koirille, vaan koiran on oltava vähintään keskikokoinen. Ehdoton edellytys on rakkaus veteen ja siellä työskentelyyn. Melkein kaikki liikkeet perustuvat tavalla tai toisella noutoon, joten koiran on pidettävä esineitä suussa eikä taistelutahdostakaan ole haittaa.

Rodunomaisten kokeiden tilastot

Newfoundlandinkoiria ja landseereita rekisteröidään suhteellisen vähän, mutta rekisteröintimäärään nähden vesipelastuskokeissa käy eniten koiria, joille laji on nimenomaan rodunomainen koemuoto. Tämän vuoden SM-kokeessa oli kaksi landseeria, ja Jore-landseer on vuoden 2017 SM-2. Newfoundlandikoiria SM-kokeessa oli yksi ja Mosse lunasti itselleen viidennen sijan.

Rotu                                    Koekäynnit   VOI-luokan koekäynnit       Rekisteröinnit 2016

Newfoundlandinkoira            127 tulosta     32 tulosta                        139

Landseer                             110 tulosta     43 tulosta                        76

Noutajat vahvoilla

Kun tärkeimpänä kriteeri on rakkaus veteen ja noutamiseen, ei ole ihme, että useimmissa kokeissa on noutajia. Rekisteröintimäärältään suurilukuiset noutajarodut (labradorinnoutaja ja kultaisennoutaja) käyvät eniten vepe-kokeissa. Tämän vuoden SM-kokeessa oli kolme labradorinnoutajaa ja Namu voitti SM-kisan jo toisen kerran. Kultaisianoutajia oli kaksi, ja Kero jäi nipinnapin mitalikolmikon ulkopuolelle ja sijoittui neljänneksi.

Lisäksi kokeissa nähdään usein novascotiannoutajia ja sileäkarvaisia noutajia. Lisäksi kiharakarvaisia noutajia ja chesapeakelahdennoutajia näkee satunnaisesti kokeissa.

Rotu                                    Koekäynnit   VOI-luokan koekäynnit       Rekisteröinnit 2016

Labradorinnoutaja                245 tulosta     62 tulosta                            2032

Kultainennoutaja                  179 tulosta     54 tulosta                            1196

Novascotiannoutaja              26 tulosta       5 tulosta                              246

Sileäkarvainen noutaja         22 tulosta       10 tulosta                            226

Myös muut rodut rohkeasti mukaan!

Keskikokoiset tai sitä suuremmat paimenkoirat ja/tai palveluskoirat ovat oivia vesipelastuskoiria. Esimerkiksi rottweilerit, saksanpaimenkoirat, bordercolliet, australianpaimenkoirat, suursnautserit, berninpaimenkoirat, beaucenpaimenkoirat, belgianpaimenkoirat, valkoisetpaimenkoirat ja hovawart ovat valioituneet lajissa.

Tänä kesänä valioitui ensimmäinen tanskandoggi, vaikka rotu ei olekaan tavallisin näky kokeissa. Lisäksi alemmissa luokissa rotukirjo on laajempi: omaperäisin osallistuja lienee basset!

Lajia voi harrastaa myös vähemmän tavoitteellisesti ja rennolla otteella. Tärkein tekijä on omistaja: omistaja ei saa pelätä kastumista, soutamista, veneiden kantamista tai hukkuvana toimimista. Lajin harrastaminen vaatii sitoutumista: kuka tuo varusteet rantaan, kuka kuivattaa tavarat, veneiden kantaminen vaatii monta kättä tai kuka pukeutuu kuivapukuun ja pulahtaa aallokkoon sateessa? Onneksi laji vie mukaansa, ja keväällä kaikki odottavat jäiden sulamista!

Artikkelikuva: Anniina Kreula


MAINOS
Olen Marika Mäntylä ja työskelelen äidinkielen opettajana Forssassa. Minulla on ollut aikaisemmin newfoundlandinkoiria, mutta nykyään kotiani kuraa käyttölinjainen kultainennoutaja sekä kaksi keskikokoista villakoiraa. Olen erityisen kiinnostunut vesipelastuksesta ja olenkin lajin palkintotuomari. Lisäksi opettelen pelastuskoiratoiminnan ja nose workin saloja. Opiskelen Suomen Eläinkoulutuskeskuksessa perusopintoja. Erityinen kiinnostuksen kohteeni on koirista ja koiraharrastuksista kirjoittaminen. Haaveilen vesipelastuskirjan kirjoittamisesta.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän