Ajattelemme helposti, että parempiin kilpailutuloksiin pääsee vain treenaamalla enemmän, paremmin ja lujempaa. Treenaaminen puolestaan mielletään usein vain joukoksi koiran kanssa tehtäviä asioita. Kilpailusuoritukseen vaikuttaa kuitenkin monta erilaista osa-aluetta. Niin hassulta kuin se kuulostaakin, pelkällä koiran treenaamisella ei huipputuloksiin välttämättä päästä.

Seuraavat seitsemän kohtaa ovat esimerkkejä asioista, joita et voi treenata koiran kanssa, mutta jotka erittäin todennäköisesti parantavat kisasuoritustasi pitkällä aikavälillä.

Jos et ole aikaisemmin kokeillut listan ideoita, testaa ainakin yhtä jo heti seuraavissa kisoissa!

 1. Varaa riittävästi aikaa kisapaikalle saapumiseen

  Kiireessä aloitettu kisapäivä nyrjähtää heti alkuunsa stressin puolelle. Kun aikaa on riittävästi, ennätät tekemään kaikki asiat kiireettä etkä kuluta energiaasi turhiin vastoinkäymisiin. Kilpailupäivä vaatii niin paljon keskittymistä ja energiaa, ettei sitä kannata hukata!

 2. Keskity olennaiseen

  Kisapaikalla olevat kaverit voivat olla yhtä lailla hyödyksi kuin haitaksikin suorituksellesi. Jos mieluummin vetäydyt omiin oloihisi kisapaikalla, kokeile kisareissua kauemmaksi kotoa. Todennäköisyys tuttujen tapaamiseen pienenee, mitä pidemmälle lähdet. Hyvä keino on myös käyttää kisapaikalla kuulokkeita, jotka viestivät muille sinun haluavan keskittyä rauhassa.

 3. Aseta itsellesi tavoite

  Se voi olla esim. katkeamaton kontakti kolmella ensimmäisellä kyltillä tai yhdellä ainoalla vihjesanalla suoritettu maahanmeno. Sinä itse päätät, minkälaisen tavoitteen haluat kyseiseen kilpailuun itsellesi asettaa. Muista palkita itsesi, kun saavutat tavoitteesi!

 4. Käytä rataantutustumisen aika tehokkaasti

  Mieti mm. minkälaisia vihjeitä koirallesi milläkin kyltillä annat, missä kohtaa koira tarvitsee tukeasi eniten ja mistä tehtävistä se ehkä jopa palkkautuu radalla. Muista käydä rata läpi myös koiran silmin. Mitä koira näkee radan eri vaiheissa? Mikä juuri sinun koirallesi voi olla hankala kohta? Muista, ettet saa yhtään lisäpistettä, jos tutustut rataan hätäisesti ja olet ensimmäisenä valmis poistumaan sieltä.

 5. Analysoi kisasuoritustasi

  Ota kuva kisaradasta kilpailupaikan seinältä niin näet, mitä olivat kyltit, joilla ratavirheet tapahtuivat. Voit esimerkiksi tehdä arvostelulomakkeeseen merkintöjä radalla sattuneista asioista. Eri kisojen välistä vertailua kannattaa myös tehdä: toistatko mahdollisesti samoja virheitä erilaisilla radoilla tai onko koirasi koulutuksessa jokin asia, mikä aiheuttaa pulmia kisasta toiseen?

 6. Pyydä jotakuta videoimaan suorituksesi, jotta voit jälkeenpäin tarkastella sitä

  Puhelimen kameralla kuvattu versio riittää mainiosti ja katsomalla videota tietokoneen näytöltä näet sen suurempana. Videon avulla pääset analysoimaan edellisen kohdan asioita kaikkein parhaiten. Videoista on myös se ilo, että kun kehitytte koirakkona, voit myöhemmin katsella, missä joskus aikaisemmin on menty.
  Vinkit

 7. Asetu itsesi valmentajaksi ja kuvittele olevasi kentän laidalla katsomassa suoritustasi

  Katsellessasi videota mieti, mitä valmentajasi ajattelisi näkemästään. Vaikka et olisikaan kokenut kouluttaja, pystyt varmasti löytämään suorituksesta parempia ja huonompia asioita. Mitkä asiat suorituksessa kiinnittävät huomiosi? Mikä meni erityisen hienosti? Missä taas on kehittämisen paikka? Mistä valmentajasi olisi ylpeä suoritusta katsellessaan?


MAINOS
Olen useammassa eri lajissa pätevöitynyt koulutusohjaaja. Kilpailukokemusta minulta löytyy omien ja lainakoirien kanssa niin tottelevaisuus-, agility-, rally-toko- kuin koiratanssiareenoiltakin. Koulutan kaikentasoisia harrastajia. Lähimpänä sydäntäni on kilpailemaan tähtäävien ja kilpailevien koirakoiden valmennus. Lajeista rakkain sekä omasta että koirieni mielestä on rally-toko. Kisakumppaneinani kentillä nähdään usein partacolliet BH TK2 RTVA FI & EE MVA Kinsfolk Dear Darcy ”Toivo” ja BH TK1 RTVA FI MVA Tireless Kisser’s Almost Too Fast ”Taimi”. Toisinaan vien kisa-areenoille muidenkin koiria jackrussellinterrieristä suomenlapinkoiraan. Kouluttamisen ja kouluttautumisen lisäksi toimin myös mielelläni epävirallisena tuomarina eri lajeissa.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän